Gyanúsan jól vagyok - Rudolf Péter a Társalgóban

Vágólapra másolva!
Az [origo] Társalgójának vendégeként január 25-én Rudolf Péter csevegett olvasóinkkal. Kiderült, a népszerű színész-rendező lesújtó véleménnyel van a színházról, és inkább filmez. Az Üvegtigris című vígjátékkal filmrendezőként debütál a február 1-jén kezdődő 32. Magyar Filmszemlén, ezután legközelebb a Karády Katalin életéről készülő Hamvadó cigarettavégben láthatjuk a moziban.
Vágólapra másolva!

[origo]: Miről szól az Üvegtigris? Kik játszanak benne? (hejjju)

Rudolf Péter: Gáspár Sándor, Reviczky Gábor, Horváth Lajos Ottó, Csuja Imre, Szarvas József és én magam játsszuk a főszerepeket. Egy út menti büfében játszódik, ennek én vagyok a tulajdonosa, és különböző elvarázsolt figurák keresnek fel. Van hat ember, akik úgy barátok, hogy nem is tudják, hogy ők barátok; szeretni való balfácánok, és vígjátéki alaphelyzetek sokaságát élik meg kis krimis felhangokkal. Ha valakinek eszébe jut a Macskajaj, miközben nézi, én boldog leszek.

[origo]: Mi a véleménye a készülő Karády-filmről, amelyben az Ön felesége "Karádys" oldalát mutatja? (Guest34351)

Rudolf Péter: Nem tudom, mi a feleségem Karádys oldala; ő egy színésznő, aki Karádyt játssza. Az illúzió megteremtődik külcsíny szempontjából, a többi színészek dolga. Én rég élveztem színészi munkát ennyire. Gyáva vagyok, de most bátor leszek: szerintem nagyon jó lesz... azaz jók leszünk. :)

[origo]: Melyik műfaj áll a leginkább közel Önhöz? (chipmunk)

Rudolf Péter: Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy színház vagy film, akkor a jelenlegi színházi helyzetben inkább a film. Az, hogy mihez vonzódom nem műfaji kérdés, hanem a közösség, ahol csinálhatom, és az érték, ami meg van célozva határozza meg a viszonyomat a munkához. Én egy jó szinkront is élvezek ugyanúgy, mint amikor elmondhatok egy verset, amit szeretek.

[origo]: Milyen a mai "színházi helyzet", ami miatt inkább a filmhez vonzódik? (chipmunk)

Rudolf Péter: Katasztrofális, amorális, hazug. És még sznob is...

[origo]: A film nem olyan katasztrofális, amorális, hazug, sznob, mint a "színházi helyzet"? (Vagy csak kevésbé látszik?) (Guest34351)

Rudolf Péter: Jótól kérdezi, a filmes világban nem vagyok otthon. Csinálhattam egy filmet, ez szerencse, és ettől boldog vagyok. Önállóbb az élete talán egy filmnek, több köze van a gyűlölt piachoz...

[origo]: Kik azok a színészek, magyarok és külföldiek, akikre igazán felnéz? (hejjju)

Rudolf Péter: Nyikita Mihalkov minden filmjét s a benne szereplőket imádom, a nagy magyar öregeket, Kállai Feri bácsit, Garast, akikkel így-úgy összehozott a munkám, s akiktől rengeteget tanultam.

[origo]: Melyik amerikai színész és film a kedvence? (vaddiszn)

Rudolf Péter: Sok van, a múltból Charlie Chaplin, a közelmúltból a Madárijesztő Al Pacinoval és Gene Hackmannel, a jelenből pedig az Amerikai szépség, úgy ahogy van.

[origo]: Ön szerint melyik volt a legsikeresebb szerepe? És melyiket szerette legjobban? (vadliba)

Rudolf Péter: Nehéz egyet kiemelni. A filmek közül, talán mert az elsők voltak, a Csa-csa-csa és a Szerencsés Dániel, későbbről a Skorpió megeszi az ikreket reggelire, amit különösen szerettem. Színházban a Körmagyart, a Segédet, és most Rómeó és Júliát.

[origo]: Van szerepálma? Vagy már megvolt? (Lecsoka)

Rudolf Péter: Nem volt meg, és már nem is lesz. Közhelyes leszek: szerettem volna Hamlet lenni, s egy kevésbé közhelyes: sok Szép Ernő-darabban láttam magam, de ezzel egyedül maradtam.

[origo]: Nem fél attól, hogy egyes szerepei miatt - pl. a Fekete Péter, vagy A padlásban a Nyolcadik Törpe - beskatulyázzák a "bohóc" szerepébe? (chipmunk)

Rudolf Péter: Sokkal többféle dolgot csináltam már ahhoz, hogy attól rettegjek, hogy ezek a nyolcvanas években készült színházi produkciók rányomják a bélyeget az életemre. De a bohóc szerepét szívesen elvállalom, ha már címkézni kell egy embert, vagy a munkásságát.

[origo]: Igaz-e, hogy az egyik Fekete Péter előadás alatt leszakadt Önnel a díszlet-csillár? (chipmunk)

Rudolf Péter: Nem előadás alatt, hanem amikor a szerepet átvettem Kern Andrástól, aki megsérült a csilláron lógva. Egy hetem volt a premierig, beléptem a színpadra az első próbán, és mivel volt egy különös érzésem, rákérdeztem az ügyelőnél, hogy bekötötték-e a csillárt. Mindenki bólogatott, hogy 'természetesen', felmásztam a létrára, kirúgtam magam alól, és csillárostól talajt fogtam. Végül is erről szól a Fekete Péter...

[origo]: Miért ment el a Vígszínháztól? (krumplipeti)

Rudolf Péter: Nehéz kérdés. Az egyik része nem is szakmai ok - szükségem volt 40 felé közeledve arra, hogy saját magam jelöljem ki az utamat. Egész eddig mindig mások döntöttek helyettem, hogy hol a helyem, és mik a feladataim. Túlságosan láttam a végét, új impulzusokra volt szükségem. Már mindenki azt hitte, hogy ismer, s ennek nevében kaptam a munkáimat. A másik fele természetesen szakmai, de visszafelé nem lenne korrekt okoskodnom, és úgy viselkednem, mintha rálátnék egy helyzetre, melynek részese voltam és gyáván létrehozója is.

[origo]: Elégedett-e a magyar színészek játékstílusával? Szerintem természetellenes a játékuk, a leggagyibb amerikai filmben is természetesebben játszanak a színészek! (Guest88797)

Rudolf Péter: De köréjük minden fel van építve, minden azt szolgálja, hogy egy helyzetben a legjobb oldalukról mutatkozhassanak meg. Nem hiszem, hogy az egész magyar színésztársadalomra egy ilyen mondat ráhúzható. Minden külföldi, itt forgatott produkció hozsannázik a munkánk kapcsán. Egy színész játékáért pedig mindig sokan felelősek.

[origo]: Véleményem szerint a magyar színészek nagy része a szöveg modoros elmondásán, vagy - színházi előadáson - elkiabálásán túl nem igen képes többre. Cizellált, érzékeny, valódi érzelmeket tükröző játék, ami nem természetellenes, szinte nem tapasztalható! (Guest88350)

Rudolf Péter: Szerintem is bajban van a színház, amit a közönség a színészeken keresztül él meg. De ez csak egy végeredmény. Ezért nem kellene bántani a kollegákat.

[origo]: Nem vonzza a tévézés? Szívesen látnám a képernyőn egy-két mai "szórakoztatónak" nevezett műsor helyén. (Főleg a Showderben nyújtott alakítása óta.) (II_Janos_Pal)

Rudolf Péter: Szívesen csinálnék a magam szájíze szerint egy showt, ahol egy show eszközeivel beszélhetnék arról, hogy mit gondolok ezekről a showkról. Tényleg izgat a dolog: a 21. századi magyar Monty Python. Vagy szívesen riporterkednék, mert azt gondolom, hogy maradt bennem valódi, cinizmus nélküli kíváncsiság.

[origo]: Egyáltalán, néz tévét? (Guest20595)

Rudolf Péter: Ritkán. Spektrumot, HBO-t, sportot.

[origo]: Minden nőismerősöm beleszeretett Önbe, amikor tavaly áprilisban a Fábry-showban vendégeskedett. Milyen visszajelzéseket kapott ezzel a szerepléssel kapcsolatban? (csibegeza)

Rudolf Péter: Hasonlóakat. :)) Jól éreztem magam, bár előtte rajtam röhögött mindenki a színfalak mögött, annyira féltem. Tudom, hogy én magam hogyan nézem az ilyen műsorokat, s nem szeretnék a saját szemem elé kerülni. Valószínűleg attól sikerült jól, hogy valóságos beszélgetésbe keveredtünk, megfeledkezve a kamerákról.

[origo]: Lesz-e folytatása a nagy sikerű Süni és barátai című mesesorozatnak, melyben Malacnak kölcsönözte a hangját? Guest20595)

Rudolf Péter: A Sünit szerettük csinálni, nem tudom miért hagyódott abba...

[origo]: Milyen mostanában a kedélyállapota? (Guest47244)

Rudolf Péter: Gyanúsan jól vagyok, sajnos a generációmba beleneveltek egy mondatot: "Sírás lesz a vége!" Ezt most megpróbálom kitörölni a fejemből. Várom a filmem bemutatóját, és hullafáradt vagyok. Szeretnék egy kicsit legózni a gyerekeimmel...

[origo]: Ha lehetne, mit változtatna a külsején? (Guest45728)

Rudolf Péter: Most már nagy munkám lenne vele, de az az érzésem, ha sikerrel járnék, sok mindent elvesztenék belülről. Úgyhogy most már hagyjunk engem így.

[origo]: Mit tart még kihívásnak az életében? Mi az, amit még feltétlenül el szeretne érni? (Guest45728)

Rudolf Péter: Épp azt szeretném elérni, hogy még számtalan irányba indulhassak el, szeretnék évekig úton lenni, aztán törzsvendégként valami kiskocsmában jó haveroknak mesélni. Szeretnék még zenélni, mondjuk csak otthon. De sokakkal, mondjuk valami kamarazenét. Szeretnék még filmet csinálni. Focizni... Minden kihívás izgat. Tele vagyok versenyszellemmel.

[origo]: Mennyi idejük van - egyébként roppant csinos - feleségével a gyermekeikre? (Guest62064)

Rudolf Péter: Kevés, de az csak róluk szól.

[origo]: Milyen pályára szeretné irányítani gyermekeit? Szeretné, ha színészek lennének ők is? (erikac)

Rudolf Péter: Irányítani nem pályára akarom őket, irányítani bizonyos elvek szerint érdemes, aztán majd eldöntik, hogy mit akarnak.

[origo]: Nős embernek nehéz erre válaszolni, de buknak még Önre a nők? Szerelmes levelek, titkos ajánlatok előfordulnak ma is? (Guest20595)

Rudolf Péter: Remélem, hogy buknak, bár mióta megnősültem, levelek nem érkeznek...

[origo]: Mit tart sikernek? (Guest83255)

Rudolf Péter: Ha végig tudok csinálni valamit, úgy, ahogy elképzeltem. A fogadtatás is fontos, ne legyünk álszentek.

[origo]