Zanzibar: "Megtanultuk kezelni egymás hülyeségét"

Vágólapra másolva!
Újra hallat magáról a Zanzibar, mely Őrangyal címmel adott ki új albumot. A lemezt a tagok a Vendégszobában az "új, kék és izgi" szavakkal jellemeztek. A zenekart képviseletében Rita és Sidi válaszolt az olvasók kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Miért a Zanzibar nevet választottátok? [Gothic-X]
- Vámos Miklósnak van egy Bár című könyve, innen merítettük a Zanzibar ötletét, ami egy szórakozóhely volt, a két világháború között lecsúszott értelmiségiek jártak oda mulatni, köztük zenészek, színészek is.

Ti értelmiséginek tartjátok magatokat? [trzr654]
- A dobosunkat leszámítva nem. Neki öt diplomája van. Mindenkinek jut egy.

Hogyan lettetek egy csapat? [KarikásJázmin18]
- A zenekar négy tagja, történetesen a fiúk, ceglédi zenekarokban zenéltek, ezekből a zenekarokból azok az emberek álltak össze egy újabb csapatba, akik tényleg komolyan gondolták a zenélést, ez lett a Zanzibar. Miután összeállt a négy fiú, megtaláltak egy szórakozóhelyen, ahol egy Janis Joplin dalt énekeltem, és a kezembe nyomtak egy kazettát, amin Kimnowak dalok voltak, és két nap múlva már közösen próbáltuk ezeket a dalokat. A Zanzibarnál az volt az egyik fő szempont, hogy ne feldolgozásokat, hanem saját számokat írjunk, ami nem azt jelenti, hogy feldolgozásokat egyáltalán nem játszottunk, de mára már kipotyogtak.

Új album mikorra várható? [Corbyka]
- Április 2-án jelent meg, gyakorlatilag mára már remélhetőleg a boltokban van, volt egy kis kiszállítási gikszer.

Ha az új albumotokat három szóval jellemezhetnétek, melyek lennének ezek a szavak? [kristingail]
- Új, kék és izgi.

Mikorra várható egy új klip? [Annamária87]
- Jövő hét szerdán forgatjuk Hajdúszoboszlón, ami azt jelenti, hogy legkésőbb egy hónap múlva látható lesz, de inkább hamarabb. Egyébként a Rockabili című dalhoz készül.

Koncert DVD-t vagy besztofot terveztek valamikorra? [kristingail]
- Azt gondoljuk, mi vagyunk az egyetlen olyan zenekar, amely már jövő január 2-án tízéves, és még nem adott ki DVD-t. Tervezzük, hogy valamilyen formában egy úgymond "csemegét" közhírré teszünk, de ez még egy picit várat magára.

Mentek a nyáron turnézni? [ANGYAL102qw]
- Bizony. Már jövő héten kezdődnek a koncertek, ez az időszak általában novemberig szokott tartani, ilyenkor folyamatosan úton vagyunk.

Hol és mikor lesz a következő fellépésetek? [rosalinda1989]
- 12-én, Békéscsabán. Nagyon zoknik vagyunk agyilag, mi is a honlapról néztük ki.

Idén nyáron felléptek majd a Sziget Feszten is? [hreregeregregreg]
- Igen, biztos, hogy fellépünk. A pontos dátumot még nem tudjuk.

Melyik számot játsszátok a legszívesebben? [pinkiminki89]
- Mind az ötünknek más kedvence van, és ráadásul azok is mindig változnak. Például Sidi: Nem vagyok tökéletes, Rita: Téged várlak.

Fotó: Vanik Zoltán

Mit gondoltok a legális zeneletöltésről? Ti elérhetővé tennétek az albumotokat a neten? [kristingail]
- Kétségtelen, hogy nem csak Magyarországon, hanem világszinten is óriási problémákat okoz a zeneletöltés. A legális zeneletöltés még nem működik olyan szinten, hogy profitot termeljen a zenekaroknak és kiadóknak, amit vissza tudnak forgatni az előadókba. Természetesen a technika fejlődésének nem lehet útjába állni, még hiányzik az a titkos, mindent összetartó csavar, ami megoldás lesz erre a problémára.

Az új szám ingyenesen honnan tölthető le? [@@Beno@@]
- Legálisan egyelőre sehonnan, illegálisan meg passz.

Én, mint zenész, kérdeznék a dobos kollégától. Az utolsó albumon miből állt a dobcuccod? Nagyon bejött a hangzás. [flipp55]
- Doni nincs itt sajnos, de az utolsó lemezen Mapex dobokat használt (24-es lábdobbal!), és Alchemy, Istanbul cintányérokon játszott.

Soha nincs ellentét köztetek a szövegek miatt? [adgyj]
- Ellentétek mindig vannak, de azért vagyunk emberek, hogy meg tudjuk beszélni, ha már egyszer van szánk. Természetesen felhőtlenül nem múlik el egyetlen lemezfelvétel sem, de elmondhatom, hogy a legutóbbi, az ötödik lemez felvételénél különösebb incidens nélkül átvészeltük az időszakot.