Tankcsapda: Nem érezzük azt, hogy popzenekar lennénk

Vágólapra másolva!
Koncertlemezt jelentet meg a Tankcsapda, amelynek két tagja, a frontember Lukács László és a dobos Fejes Tamás szakított időt arra, hogy a Vendégszobában válaszoljon az olvasók kérdéseire. Bár a lány rajongók számára kiderült, hogy nem olyan könnyű eljutni Lukácsék szívéhez, mint azt esetleg szeretnék, azért azt is elmondták, hogy mindig nézik az arcokat a közönségben koncert közben. Beszéltek életük legnagyobb kudarcáról is, no meg arról, hogy miként fogadnák, ha valaki az arcukat tetoválná magára.
Vágólapra másolva!

Miért lett a nevetek Tankcsapda? Sokan nem tudják. [xkinx]
- A zenekar megalakulásakor sok névötlet felmerült, és ezek között volt a Tankcsapda szó is. Azt, hogy miért pont ez maradt fent a rostán, már pontosan nem tudjuk, de azt gondolom, hogy jó névválasztás volt.

Tényleg fel fogtok oszlani? A minap ezt olvastam. [Petersonboy]
- Fejes: Persze, holnap meg újra összeállunk. Lukács: Természetesen nem oszlunk fel, vagy ha mégis, akkor majd szólunk.

Nagyon jó az új klip, csak szerintem nem kellett volna bele az a két öreg emberke. [moniqe]
- Fejes: Szerintünk meg pont ők kellettek bele. Lukács: Olyan klipekből már nagyon sokat láttunk, ahol fiatal fiúk és/vagy lányok láthatók hasonló pózokban, mi viszont azt gondoltuk, hogy ennek a dalnak a hangulatához ez a képi világ sokkal jobban illik. A klip rendezője és a sztori kitalálója egyébként az a Herz Peti, aki a korábbi klipjeink némelyikét is csinálta. Dicséretek és anyázások tehát az ő címére.

A klipek elkészülésébe van beleszólásotok? Nagy vonalakban lehet tudni, hogyan készül egy klip? [@@rose@@]
- Az alapötlet általában a klip készítőjétől származik, de természetesen mielőtt forgatnánk, átbeszéljük az ötleteket és a jeleneteket. De ha nem tetszik egy forgatókönyv, arra simán nemet mondunk. Nem vagyunk az a fajta zenekar, amely azt hiszi magáról, hogy mindenhez a legjobban ért, ezért is dolgozunk rendszeresen olyan emberekkel, akiben megbízunk.

Mi alapján válogattátok össze az új albumra a dalokat? [Dreambarker]
- A koncertlemez dalainak összeválogatásakor két fontos szempont vezérelt minket: az egyik, hogy a legutóbbi koncertturné során készült koncertfelvételekből a legjobban megszólaló dalokat válasszuk ki, a másik fontos szempont pedig az volt, hogy a korábbi koncertkiadványaink dallistájával lehetőleg minél kisebb legyen az átfedés. Nagyon sok olyan dalunk van, ami korábban koncertverzióban még nem jelent meg. Igyekeztünk erre a lemezre is ilyen szempontok szerint válogatni.

Nem terveztek a közeljövőben kiadni koncert-DVD-t? [Owen 10]
- Elég sok koncertünkön készül kép- és/vagy hangfelvétel, de az, hogy ezeket a felvételeket mikor milyen formában lehet látni, vagy hallani, ezt még mi magunk sem tudjuk. A Tankcsapda 2009-ben ünnepli majd a 20 éves jubileumi évadát, és bár konkrét időpontot nem tudunk még mondani, de valamilyen koncert-DVD kiadvány is elképzelhető ebben az időszakban.

Egy teljes album mennyi idő alatt készül el nálatok, illetve hogy folyik a mindennapi munka? [LacaSrác25]
- Egy-egy lemez már az azt megelőző album elkészülte után elkezd "megszületni", hiszen a zene és szövegírás nálunk nem kampányszerűen történik. Amikor elérkezik egy olyan időszak, hogy az időközben felgyűlt ötletekkel elkezdünk foglalkozni, onnantól kezdve a lemez megjelenéséig nagyjából egy-másfél év telik el. Ebbe az időszakba természetesen a lemezkészítés minden munkafázisa beletartozik. A próbahelyi zenélgetéstől a stúdiófelvételeken keresztül a videóklipek forgatásáig, a lemezborító megtervezéséig stb.

Újabban az a vád ér titeket, hogy elpoposodtok. Ugye ez csak rémhírkeltő marhaság? [Alan Blake]
- Ez a kérdés, hogy a Tankcsapda poposodik, most már majdnem két évtizede, a zenekar megalakulása óta időről időre újra felbukkan. Mi nem érezzük azt, hogy popzenekar lennénk, de mindenki véleményét tiszteletben tartjuk. Mindenki azt gondolhat és mondhat rólunk, amit akar.

Szerintem nem lopdostok szövegeket meg részleteket, de annyi dalt írtatok már, hogy újat már nem mindig lehet csinálni, ami más számban esetleg nem volt már. [Rocksolya16]
- Fejes: Szerinted. Lukács: A daloknak, a zenéknek, a szövegeknek nem feltétlenül az a céljuk, hogy mindig újabb területeket fedezzen fel. Sokkal inkább az, hogy érzelmeket váltson ki a hallgatókból. Éppen ezért nincs jelentősége annak, ha egy szöveg vagy egy zene valahonnan esetleg ismerős, sokkal fontosabb az, hogy amit hallasz vagy látsz, tetszik-e vagy sem.

Miért változtattátok meg a logótokat? Nekem jobban tetszett a régi. Igaz, hogy egyházi kritikák miatt? [Punker boy]
- A Tankcsapda "P" betűs logója már nagyon sok változáson ment keresztül az elmúlt évek során. Így aztán a legutóbbi verzió sem az utolsó. Természetesen az eredeti volt és lesz is a kiindulási alap. Ezt az egyházi dolgot nem tudom honnan vetted, de ennek semmi köze nincs hozzánk.