Nász Csaba: Lemezeladásból már nem nagyon lehet megélni

Vágólapra másolva!
Napjainkban nemcsak a zenehallgatási szokásaink mennek keresztül hatalmas átalakuláson, de a lemezipar is folyamatos mozgásban van. Az egyik multikiadó, a Warner Music magyarországi vezetője, Nász Csaba járt a Vendégszobában, ahol egyrészt a változó zeneiparról kérdezték az olvasók, másrészt a lemezkiadás minden létező vonzatára is irányultak kérdések. Szerinte a magyarok vesznek ugyan még CD-ket, de már itthon is nő a legális letöltések száma, éppen ezért nem az illegális tartalom elleni harcot, hanem a minden igényt kielégítő legális online zeneárusítás kialakítását tartja a kiadó fő feladatának.
Vágólapra másolva!

Mivel foglakozik? [SKORPI CSÓKÁJA]
- Az egyik multikiadó, a Warner Music magyarországi leányvállalatát vezetem, és a Warner számára a kelet-európai régióban koordinálom az online és mobil zenei felhasználásokat.

Miért ilyen drágák a Magyarországon megjelenő CD-k, illetve bakelitek? Az mp3-ak és az internetes letöltésekkel hogyan veszik fel a versenyt? [DJFRANKY]
- A CD árának elemzéséhez ajánlanám a MAHASZ honlapján keresztül elérhető elemzést. Egy zenei felvételhez többféle jogdíj is csatolódik. Erre rakódik még rá a kereskedelmi árrés is, nem beszélve a magas adókról. A zenei az egyetlen kulturális cikk Magyarországon, ami a legmagasabb áfa-kategóriába esik. A letöltésekkel nem versenyezni szeretnénk, hanem olyan legális, könnyen használható, megfizethető letöltő szolgáltatásokat létrehozni, amelyek saját maguk versenyeznek az illegális fájlcserélő szolgáltatásokkal.

Miért pont a zene van a legmagasabb adósávban? [fesztivalzene]
- Évek óta ezzel a kérdéssel bombázzuk a Pénzügyminisztériumot. Bármilyen segítséget szívesen veszünk.

Magyarországon vesznek még lemezeket az emberek? [jsjsjsj333]
- Igen! Bár boltban jóval kevesebbet, mint korábban.

Nem esik vissza a kereslet az internetes fájlmegosztó programok miatt? [Petyke00]
- Így indult, és megfigyelhető egy lassú tendencia, hogy a legális szolgáltatások bő kínálata következtében kevesebben keresik kedvenc zenéjüket a megbízhatatlanabb, rosszabb minőséget nyújtó (ámde ingyenes) fájlcserélő oldalakon. A CD iránti kereslet továbbra is csökken, viszont drasztikusan növekszik a zene online és mobil fogyasztása.

Miért szaporodtak el az illegális letöltések, és mért nem vesznek boltban CD-t az emberek? [real adam 00]
- Leginkább, mert nem volt legális, könnyen használható, megfizethető alternatíva. Ezen túlmenően az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy amikor zenét hallgat, akkor valakinek a szellemi tulajdonát használja. Nálunk ez összefügg a CD bolti árával is, ez az előbb említett okok miatt sokszor magasnak tűnik.

Szerintem azért van annyi illegális letöltés, mert drágák a CD-k. Ön szerint? [real adam 00]
- Igen, van összefüggés, ahogy ezt az előbb is elemeztük. Hosszútávon a jó megoldás a könnyen használható, olcsó és legális digitális zenei szolgáltatás.

Lehet olyan zenei CD-t vagy DVD-t csinálni, ami abszolút másolhatatlan? Ha lehet, miért nem csinálták még meg? [a lelked melegét]
- Próbálkoztak már vele, de minden kódot fel lehet törni. Számunkra nem az a legfontosabb, hogy minél biztonságosabb formátumokat gyártsunk, hanem inkább az, hogy alkalmazkodjunk a fogyasztók igényeihez, és könnyen, jól használható zenei szolgáltatások szülessenek.

Meg tudják állítani a zenei letöltéseket az interneten? Mit tesznek ellene, hogy ne onnan szedjék le az anyagot? [Heimatlos22]
- Nem megállítani akarjuk a letöltéseket, hanem a művészeknek, illetve a hangfelvétel tulajdonosainak járó fair részt szeretnénk biztosítani. Támogatjuk a legális zenei szolgáltatásokat, illetve próbálunk megegyezni a hangfelvételeket használó online szolgáltatókkal, akik a zenét saját alaptevékenységük promóciójára használják, például Youtube, MySpace, és a többi közösségi szolgáltatás.

Zenei DVD-k kiadásával is foglalkoznak? Ezekre mennyire van kereslet? [Petyke00]
- Igen, foglalkozunk. Az elmúlt években ez a formátum növekvő eladásokat produkált. Egyre több háztartás rendelkezik már DVD lejátszóval és házimozi rendszerrel, és ilyen formán is szívesen néznek, látnak zenét.