PASO: Az örömzenélés mindennél többet ér

Vágólapra másolva!
Bár zsúfolt a Pannonia Allstars Ska Orchesta koncertprogramja (legközelebb a Szigeten láthatjuk a zenekart az iWiW Világzenei Nagyszínpadon), az együttes vezetője, Tóth Kristóf (KRSA) szakított időt némi csevegésre a Vendégszobában. Szerinte évről évre növekszik az érdeklődés a ska és a reggae iránt nálunk, és eloszlatta a stílusnak a skinheadekhez fűződő kapcsolatára vonatkozó tévhiteket is. A hab a tortán pedig az, hogy egyik koncertjükön dobosukat megharapta egy kutya.
Vágólapra másolva!

Kérlek mutasd be egy kicsit az együttest azoknak akik nem ismerik! Én például most hallok róla először. [tudásguiness]
- 2003-ban alakultunk, több működő vagy akkoriban feloszló más (főként ska) zenekar tagjaiból. Akkor az volt az elsődleges cél, hogy ennek a karibi zenei műfajnak az eredeti, jamaicai változatát is megismertessük azokkal, akik nyitottak erre. Ehhez nem csak a koncerteket és a zenénket hívtuk segítségül, hanem rádióműsort szerkesztettünk (és még mindig: Tilos Rádió, Ska Club), koncerteket szerveztünk (külföldi elismert ska zenekaroknak és feltörekvő hazaiaknak), valamint mindenhol hirdettük az igét - ahogy itt is. Aki a ska műfajra kiváncsi, az a honlapunkon talál sok linket, ott csemegézzetek! www.paso.hu

Mely együttesekből kerültek ki a PASO tagjai? [tudásguiness]
- CsizmáSKAndúr, MeSKAlin, Kevés, Böiler, Csalez Lopez, the deadbeats, Skafunderz, ET Project, Kabinet Rt.

Mit jelent az együttes neve? Szóval mi az, hogy PASO? Ez egy mozaikszó? [tudásguiness]
- Igen, mozaikszó: Pannonia Allstars Ska Orchestra. Jelentése pedig: régiónk egy részének latin, nemzetközileg ismert neve; több másik zenekarból toborzott tagság; a műfaj, amit játszunk és szeretünk; nagyzenekar 10-11 taggal.

Milyen zenét játszotok? [George Luz]
- Alapvetően ska zenét (ez egy jamaicai tánczenei stílus), de fűszerezzük reggae-vel, dubbal és a saját zenei motívumainkkal.

Nem gondoljátok, hogy több eredeti és régi PASO számot kéne játszanotok? Túl sok mostanában a feldolgozás és az új szám, amit nem mindenki értékel. [drama]
- Nem gondoljuk. A régi számokból így is időről-időre előveszünk egyet-egyet, a feldolgozásokat nevelő célzattal játsszuk, hogy aki minket lát, az halljon eredeti jamaicai dalokat. Viszont a lényeg az, hogy mi ezt a zenekart azért csináljuk, mert élvezzük. Ha nem játszanánk az új számokat, akkor nem élveznénk ennyire, megcsömörlenénk a régi daloktól, és sem nektek, sem nekünk nem lenne jó. Ez örömzene, nem szeretnénk, hogy kivesszen belőle az öröm.

Az új lemezetek, úgy tudom, folyamatban van. Lehet már tudni, hogy mikor adjátok ki? [Szofi56]
- Most őszre/télre várható a megjelenés. November környékén.

Mi jön be nektek jobban: az eredeti jamaicai ska, vagy pedig a 2 tone-féle angol? [hztr332s]
- Azt hiszem, ez elég egyértelmű. Persze szeretjük a 2 tone zenekarokat (Specials, Selecter, Bad Manners, the Beat, vagy akár a Madnesst is ide sorolhatjuk), de a tradicionális ska közelebb áll a szívünkhöz, ahogy említettem, ezért is csináltuk ezt a zenekart.

A dalszövegeiteket meg lehet valahol találni? Nagyon kéne! [>>Réke<<]
- Egy pár fent van a honlapunkon, és majd a maradékot is feltesszük, csak nagyon lusta vagyok. (KRSA)

Zenét is kellene feltenni a honlapra! [levagánykodlak]
- Van fent 4-5 letölthető szám, és mindegyikbe belehallgathattok. A MySpace oldalon pedig az újak közül is fent van néhány egészben: myspace.com/paso.