Dopeman: Én nem egy piaci kofa vagyok

Vágólapra másolva!
A rapper a Telekom vb-parkban járt, ahol számos kérdést kapott, melyeknek tekintélyes része érthető módon a világbajnokságra vonatkozott. A ghánaiakon és a nyolcadik kerületi brazilokon kívül persze szóba kerültek Dopeman pornófilmes ambíciói, 50 Cent rasszista sztárallűrjei és Ganxsta Zolee prosztatagyulladása is.
Vágólapra másolva!

Mit keres egy síp a nyakadban a foci-vb-n? Bírónak készülsz?
Ma reggel a nyakamba vettem, sípolok vele. Szántó Öcsi bácsihoz is néha bemegyünk edzésre, először síppal irányított minket, és átvettem tőle ezt a szokást. Sípolok, már nem is dudálok azóta, csak sípolok.

Szántó Öcsi bácsi az egyik legjobb bokszedző Magyarországon. Azt tudjuk, hogy te szeretsz bokszolni, most már mennyire tudsz?
Ezt nem az én hivatásom eldönteni, kívülről megnézik, azt megmondják. Hol jobban, hol kevésbé. Igyekszem. Mit mondhatnék? Elkezdtem bokszolni 29 évesen, most vagyok 32, már én nem leszek Roy Jones, az biztos. Örülök neki, hogy bokszolok, néha beverek az embereknek, ők is bevernek nekem, aztán ennyi. Azt mondják, hogy nem vagyok ügyetlen. De lehet, hogy csak hazudnak a szemembe, és a hátam mögött meg azt mondják, hogy tök szar. Úgyhogy ezt nem tudom. Szeretem nagyon csinálni, és amit ki tudok belőle hozni, azt kihozom. Biztos, hogy nem vagyok jobb bokszoló, mint rapper. De például pénzért szívesen vállalok profi meccset, mert pénzért le is üttetem magam. Ha 2-3 milliót összehoznak szponzorokból, akkor mehet a szórakozás. Guriga fölött már azonnal, bármikor.

De az akkor jobb gázsi lenne, mint amit egy fellépésért kapsz?
Hát sokkal, persze, ahhoz képest hollywoodi lenne. Az első osztás után, amikor szétosztom a csapat között a pénzt, akkor az már nem annyira Amerika. A színpadon még csillogás van, utána már nem annyira. Hát ez Magyarország, de nem baj. Így kell szeretni, hát ez van.

Eszedbe se jutott soha elmenni ebből az országból?
Egyelőre nem, majd ha később kicsit idősebb leszek, akkor szívesen élnék tengerparton. Most egyelőre jól érzem magam, szeretem ezt csinálni, meg hát utazok nagyon sokat. Körbeutaztam már a világot, szerencsém volt, úgyhogy annyira igazából nem akarok elmenni, jól érzem magam.

Mit gondolsz a foci vb-ről, tetszenek-e a meccsek?
Szeretem a foci vb-t, tulajdonképpen ilyenkor nézek focit, meg amikor Eb van, vagy BL-meccseket, ilyesmiket. Most nézem, tetszik, a tegnapi meccs nagyon tetszett, a Portugália-Hollandia. Nagyon jó volt, ez volt az, ahol fíling volt. Elefántcsontpartot nagyon sajnálom, az volt a kedvenc csapatom, de Ghánának is szurkoltam, meg a portugáloknak, a brazilokat szeretem az öcsém miatt, meg mert nyolcadik kerületi vagyok, az Kis-Brazília. A horvátok miatt nagyon szomorú vagyok, mert a horvátokat is nagyon szerettem.

Soha nem fociztál az utcán, dühöngőkben?
Dehogynem, dühöngőben, persze, fociztunk a dühöngőben, parkolóban, kocsik alatt, gyakran lejártunk. Volt külön focicsapatunk is, volt háborús galerink, gyerekként háborúztunk a nagyobbakkal az építkezésen, is volt focicsapatunk is, mindenhol igyekeztem kapitány lenni - ezt a jó szokásomat már gyerekkorban fölvettem, hogy állandóan vezérszerepekben tetszelegtem.

És milyen vezér voltál? Olyan, aki hátul a védelemből irányította a csapatot, vagy inkább elöl álltál és rugdostad a gólokat?
A fociban inkább védő voltam, romboló jellegű, a hátsó háborúkban meg elöl jártam. Egyébként igazságtalan voltam, mert az öcsém állandóan benne volt a csapatomban, és mindenhol maximum közlegény rangig jutott, mindenki másnak nagyobb rangja volt, mint neki. Egyébként én nem vagyok egy nagy focista, ezt be kell vallanom. A focit inkább nézni tudom jobban, mint játszani. Az öcsém játszott a Fradiban, Fradi C vagy D, védő volt. Beállították és apám megkérdezte, hogy mit keres a focicsapatban, ha a labdát kockának nézi. Viszont a magyar focira jellemző, hogy mondták: nem baj, jó alkatú gyerek, rombolónak jó lesz. És akkor örültek, hogy jár focizni, csak amikor 64 egyest átjavított négyesre, és ez nyáron kiderült, akkor többet nem engedték focizni. Így lett belőle ilyen tetovált gyúrós.

Ő nem bokszol?
De, viszont megműtötték a szemét, azóta nem, hanem csak gyúr, és emelgeti az embereket, amikor berúg. Akkor felemeli az embereket, és elhajítja őket.

Te most hány kiló vagy?
Valahol 83-86 kg körül járok. Liftezek. Ez félnehézsúlynak számít. Nagyon jó ellenfeleim vannak, Erdei Madár. Voltak híresebbek, akik tanítólag játszottak velem. Mocsár Gyuszi, aki magyar bajnok volt 81 kilóban, meg szoktam együtt edzeni a Káté Gyulával, nagyon jó barátom ő is.

Milyen gyakran edzel?
Minden nap mozgok valamit. Évekig nem voltam józan, 5-6 éven keresztül részeg voltam, meg be voltam állva. Egy idő után úgy gondoltam, hogy változtatok, mert már 110 kiló vagyok, és kezdenek ilyen Dawn-kóros arcvonásaim lenni, és akkor elkezdtem sportolni. Én gyerekkoromban versenyszerűen dzsúdóztam, és akkor utána is volt mindig a sporttal viszonyom, ez meg régi vágyam volt, csak nem engedték a szüleim, nehogy szétverjék a fejem gyerekkoromban. Akkor már nagyon kövér voltam, Miskolcon egy koncert szünetében megnéztem a Vitathatatlan c. filmet, és elhatároztam, hogy nekem le kell menni az edzőterembe, és akkor elkezdtem. 3 hónapig magzatpózban sírtam az edzések után, befelé persze, hogy ne tudják, hogy mennyire szenvedek, utána aztán belejöttem. Lefogytam, visszaalakult a szervezetem, újra megfiatalodtam. Hát Hitgyüli helyett ezt választottam rehabilitációnak.

Kikkel szerettél eddig a legjobban zenélni?
Mindenkivel szerettem zenélni, akivel zenéltem, konfliktusoktól függetlenül, minden közös munkámban volt öröm, és voltak eredmények, úgyhogy ezt igazából nem tudom megkülönböztetni. Nekem mindegyik munkám nagyon kedves volt, Ganxsta Zolee-tól a Fekete Vonaton át Majkáig nem volt senkivel sem probléma. Az, hogy aztán hogy alakultak a dolgok köztünk később, megint egy másik kérdés. Legjobban zenélni az öcsémmel szeretek, mert ő az állandó társam.

Mi számít eredménynek neked?
Az én falam lassan úgy néz ki, mint a Nemzeti Múzeum. Ha más hasznunk a zenélésből nem is volt, azt tudjuk mutogatni a lakásunkban, hogy van 14 aranylemez, platina, gyémánt. Tulajdonképpen sok világversenyen nyertünk, nem akarom ezt párhuzamba hozni. Most például legutoljára ezt a Fonogram-díjat is megnyertük a legutolsó közös lemezünkkel, az Aljas Pityinger fiúk-kal. Mindig jöttek az eredmények, azok igazoltak minket.

Neked is ez számít, hogy aranylemez legyen, eladjatok belőle X ezret?
Engem nem érdekel ez az egész. Az az igazság, hogy sokan azért kezdenek el zenélni, mert lehet piázni, meg több csajhoz hozzájutnak, meg lehet szívni, bulizni, de igazából én nem ezért kezdtem el zenélni, hanem imádom csinálni. Hogyha ez nem lenne, szerintem nem is tudnék létezni. Ez még egy külön harc lesz, hogy ha le kell lépjek a színpadról, aminek előbb-utóbb eljön az ideje, hogy ne legyen cinkes. Ha 100 Folk Celsius lennék és Paff, a bűvös sárkány-t játszanám, azt hetvenévesen ősz szakállal is tudnám játszani, de ez a rappelés meg szétütlek meg leütöm meg elrablom, meg anyámkínja, ez ősz mellszőrzettel valahogy nem annyira jó. Akkor már előbb-utóbb át kell menni Quincy Jonesba vagy producerbe. De az egy külön küzdelem lesz otthagyni a színpadot, nekem ez minden előtt van.