Kaderják: Káros a Déli Áramlat-szerződés

Vágólapra másolva!
A pr-fogások ellenére nem elégséges a Nabucco projekt kormányzati támogatása - mondta a Vendégszobában a Magyar Energiahivatal (Meh) egykori első embere. Kaderják Péter szerint magánbefektetőknek kellene atomerőművet építeni, de az MVM privatizálását rossz ötletnek tartja. Olvasóink emellett főleg a benzin és a gáz áráról, valamint az alternatív energiaforrásokról kérdezték az energetikai szakértőt.
Vágólapra másolva!

Kaderják Péter vagyok, a Corvinus Egyetem tanára, a Magyar Energia Hivatal egykori vezetője. Várom az áram- és gázpiacokra vonatkozó, vagy egyéb energetikai témájú kérdéseket!

A világnak még hány évre vannak olajtartalékai? [joyi@18gitaros]
- Ez az olaj árától függ. Minél kevesebb lesz belőle, annál drágább lesz, és ez az alternatív megoldások versenyképességét fogja javítani. Úgy szokták mondani, hogy a kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő.

Meddig fogják még emelni az olajárakat? [BabaBaby_21]
- A kínai, az indiai növekedés és általában a világgazdasági növekedés által generált kereslet tartósan magasan fogja még tartani az olajárakat.

Miért olcsóbb külföldön a benzin, mint itt? [goss]
- Döntően két okát látom. Egyrészt Magyarország magasabb adót szed a benzinfogyasztáson, másrészt a Mol domináns piaci pozícióban van az üzemanyag-termelésben. Egyébként ez utóbbi helyzet még romolhat is, ha a Molt ténylegesen fölvásárolja az OMV.

Ön szerint van mód esetleg a benzin adótartamának csökkentésére? [bucigyuri]
- Természetesen van mód, egyetlen kormányzati döntést igényel. Ugyanakkor az üzemanyagadó a költségvetési bevételek egyik legstabilabb forrása. Így kevés esélyt látok rá, hogy épp ezt csökkentené a kormány.

Mit gondol a Mol-OMV-sagáról? Miért jó nekünk, hogy nem engedjük be az osztrákokat? [bucigyuri]
- Az osztrák-magyar háborúskodás a történelmünkben leginkább a németeknek és az oroszoknak kedvezett. A Mol-OMV-ügyben is érzem ezt a kockázatot. E két cég egyenrangú együttműködése hozhatna létre a német és orosz energetikai óriásokkal versenyképes közép-európai energiavállalatot. Úgyhogy szurkolok egy ilyen kimenetelért.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Van rá esély, hogy a Mol önálló maradjon, vagy életképtelen lenne a piacon a továbbiakban? [monet]
- Talán lehet rá esély, hogy önálló marad, hiszen elég nagy cég, de félő, hogy az a jogi védelem, amit a lex Mol jelent a vállalatnak, nem EU-konform. Ha pedig tovább folyik a gazdasági háború a két cég között, az mindkettőt gyengítheti. S még egy szempont: a Mol tőzsdei árfolyamának zuhanása rontja az esélyeit.

Van annak a feltételezésnek alapja, hogy az alternatív energiaforrások elterjedését a világ vezető hatalmai tudatosan hátráltatják? [j4ki]
- Van. A hagyományos energiatermelők elképzelhetetlen üzleti nyereséget termelnek, és természetes érdekük, hogy a versenytársaik térnyerését megakadályozzák. Képzelje el Szaúd-Arábiát olajexport nélkül!

Van-e realitása az olyan alternatív energiaforrásoknak, mint például a hidrogén vagy a tehenek által termelt biogáz? [bucigyuri]
- Természetesen van. A biogáz-hasznosítás már ma is egyre népszerűbb és piacképesebb energiatermelési mód. A hidrogéngazdaság felé vezető út valószínűleg hosszú és összetett lesz, nagyon sok a ma még megoldatlan technológiai kérdés, de ahogy már beszéltünk róla, a hagyományos energiahordozók (olaj, gáz) árának emelkedése segít majd abban, hogy ezeken a területeken gyorsabban haladjunk előre. Ha az Egyesült Államok egyszer valóban elszánja magát a klímaváltozás elleni küzdelemre, az jelentős lökést adhat a technológiai előrehaladásnak..