Trombitás Zoltán: A bank a pályázatkészítésben is segít

Vágólapra másolva!
Trombitás Zoltán az Erste Bank uniós pályázatokkal kapcsolatos tanácsadással foglalkozó EU Irodájának vezetője. A 2004-ben nyílt iroda célja, hogy a vállalkozásokat és az önkormányzatokat segítse az EU-pályázatokon való sikeres szereplésben, és pénzügyi partnerként támogassa az így létrejövő beruházásokat. A pályázati szakértőt olvasóink az uniós támogatások igénybevételének feltételeiről kérdezték, illetve konkrét projektötletekkel kapcsolatban kértek segítséget.
Vágólapra másolva!
Fotó: Szabó Pál
Fotó: Szabó Pál

Fiatal pár vagyunk, miért nem tudunk lakásra hitelt kapni? Lehet-e pályázni ilyenre? [QWASZTER]
- Alapvetően a megjelent EU-pályázatok nem fordíthatóak semmilyen ingatlan megvásárlására, de támogatást nyújthatnak például családi vállalkozások fejlesztésére. Egyébként ha nem rendelkeznek elég önerővel, akkor a lakáslízinget tudom ajánlani.

A pályázati célok szerintem jók, sokrétűek, egyetlen probléma, hogy utófinanszírozásúak, így a kifizetések nagyon sokat csúsznak. Tud erre valami megoldást? [SweetHome1968]
- Igen, az Erste Banknál a támogatási szerződés megkötése után, biztosíték bevonása nélkül a támogatás előfinanszírozása megoldható.

Cipőkereskedő vagyok, bolthálózatomat szeretném bővíteni vidéken és a környező országokban. Milyen pályázati pénzeket igényelhetek? [lyukasító]
- Támogatható a bolthálózat közös informatikai fejlesztése, illetve a logisztikai fejlesztés is, ha szükséges.

Van olyan EU-s pályázat, ami a népművészetet támogatja? [vasikaller]
- Jelenleg sajnos nincs, az ősz folyamán a regionális programokból lesznek elérhető források a népművészet támogatására.

Van egy jó nagy ingatlanprojektünk, és szeretnénk alternatív fűtési rendszert telepíteni. Van erre valami támogató központ? [MAZSOLAFIGHTER]
- Természetesen. Például biomassza-felhasználásra, vagy kis gázerőművek vásárlására is van elérhető forrás.

Kihagyhatóak-e a bankok a pályázati pénzek megszerzésének menetéből? [lyukasító]
- Nem ajánlott :) Természetesen ha nem szükséges finanszírozás, akkor igen, de velünk mindenképpen könnyebb, hiszen segíteni tudunk a sikeres pályázat elkészítésében (eddig 95 százalék feletti a sikerarány) és a későbbi elszámolásokban.

Mekkora az a legkisebb vállalkozás, amelyik még pályázhat? [padlószint]
- Legalább egy fő alkalmazottal és két teljes lezárt üzleti évvel már lehet pályázni, árbevételre vonatkozó minimum nincs meghatározva.

Az új EU-s pályázatok által megkövetelt gazdasági növekedési mutatókat hogyan lehet megvalósítani? [akymen]
- A jelenlegi jogszabályok szerint minimálisan 75 százalékban kell teljesíteni az árbevétel növelésére vonatkozó elvárásokat. Ezen túl nyilván ágazattól és tevékenységtől függ, hogy ezt mennyire nehéz elérni.

Ha valaki nem családi vállalkozást szeretne létesíteni, azt is támogatják? [csillus24]
- Igen, áprilistól nyílnak meg az újonnan alakuló vállalkozások számára nyújtható támogatások, főleg a termelő- és feldolgozóiparnak.

Milyen költsége van egy komoly pályázat elkészítésének, és hol lehet ehhez segítséget kapni? [emaszka4444]

- A támogatási összegtől függően a támogatás 3-8 százaléka a pályázat elkészítésének költsége sikerdíjas alapon (tehát csak akkor kell fizetni, ha nyer a pályázat). Az Erste Banknál minősített pályázati tanácsadó cégeket tudunk az ügyfeleknek ajánlani, akiknek a munkájára garanciát vállalunk.