László Csaba: Néhány hét van a reformokig

Vágólapra másolva!
A várható reformlépésekről és fizetésekről kérdezték olvasóink László Csabát, a KPMG Hungária Kft. adótanácsadóját, volt pénzügyminisztert, aki a manager magazin és az [origo] közös vendégeként válaszolt magánjellegű kérdésekre is.
Vágólapra másolva!

Szép jó napot mindenkinek! Vágjunk bele!

Milyen azonnali lepéseket vezetne be július 1-től a költségvetés helyzetének javítására? [popzene]

- Gondolhattam volna, hogy ez lesz az első kérdés, :-) és köszönés helyett talán lehetett volna ezzel kezdeni. Akkor néhány ötlet, mert az összesre biztos, hogy nem lenne elég az egy óra. Először is az egykulcsos áfa, 20-22 százalék körüli szinten kellene legyen. Egyéni járulékemelésre van szükség és a kiadási oldalon, ahol gyorsan lehet megtakarításokat generálni, ott azonnal kell cselekedni. Gondolok itt a minisztériumi struktúra megváltoztatására vagy létszám-leépítésekre. Ahol ennyi idő alatt elő lehet készíteni, ott egyszerűsíteni, összevonni, megszüntetni kell bizonyos intézményeket. De mindezeket meg kell előzze az a program, amiből lehet látni, hogy az év hátralevő részében milyen lépésekre lesz szükség és milyen lépésekre van lehetőség. Lehet, hogy furán hangzik, de elég sok olyan terület van, ahol nem lehet egy-két hónap alatt elindítani a reformokat, még az előkészítésre is adott esetben több időre lesz szükség. Ennyit ízelítőül.

Ön szerint a kormány által beharangozott "nagy reformok" terén mire várhatunk? [Gabesz20]

- Szerintem már csak 2-3 hetet kell várni ezeknek a nagy reformoknak a bejelentésére, illetve a részletekre. Nagyon remélem, hogy ezek között az egészségügy, oktatás, felsőoktatás, az egész közigazgatás, beleértve a fegyveres testületeket, az önkormányzati rendszer érdemi átalakítása szerepel. Bízom benn, hogy lesz elegendő erő és politikai egyetértés is hozzá, mert szükség van ezekre a végrehajtáshoz.

Igaz az, hogy most Magyarország nagyon rosszul áll anyagilag? Ha igen, mennyire? [atika987]

- Nem igaz. A versenyszféra kifejezetten jól teljesít, elmaradunk ugyan a növekedési lehetőségeinktől, de azért a 4-5 százalék közötti gazdasági növekedés nem lebecsülendő. Igazán gondot az állam gazdálkodása, a reformok késlekedése, a költségvetési hiány mértéke okoz. Amennyiben ezeknél sikerülne komolyan előrelépni, az egyrészt javítana az üzleti szféra versenyképességén és a gazdasági növekedésen is, és talán az állami szolgáltatások színvonalával is elégedettek lehetnénk. Szerintem nincs ok semmilyen túlzott önostorozásra a magyar gazdaság helyzetét illetően. Iszonyú mennyiségű feladat és munka van, ezzel kell foglalkozni.

Azt szeretném kérdezni, hogy képesek leszünk-e olyan költségvetéssel előállni októberre, amit az EU is elfogad? [nagycat]

- Én inkább azt mondanám, hogy ez nem képesség kérdése, hanem kötelező gyakorlat. De szerintem ehhez az intézményi kapacitások is rendelkezésre állnak. A megfelelő programokat kell kidolgozni és a döntéseket meghozni.

Fotó: Fábián Évi
Az államadósságot nem kell megszüntetni

Csak az MSZP ideje alatt volt rossz helyzetben a gazdaság, vagy a Fidesz ideje alatt is? Az államadósságot mikorra perkáljuk ki? [lacee18]

- Az államadósság megszüntetését nem hinném, hogy napirendre kellene tűzni, a modern gazdaságokban teljesen magától értetődő, hogy van államadósság. Gondoljunk például arra, hogy az állam nagyon sok olyan fejlesztést valósít meg, aminek hosszú távon élvezi a társadalom az előnyeit, ebben az esetben indokolt lehet, hogy ennek a terheiből a későbbi generációk is részesedjenek. Van olyan ország, ahol szabály van arra, hogy az államadósság mértéke a fejlesztéseknél jobban nem nőhet. Az alapvető kérdés, hogy az államadósság mértéke és annak változása ne veszélyeztesse az állam, a gazdaság működését. A 60 százalék körüli államadósság még nem tekinthető tragikusnak, de arra vigyázni kell, hogy ez nehogy robbanásszerű növekedésnek induljon. Én nem szívesen minősítem, hogy a Fidesz vagy az MSZP kormányzása alatt állt -e jobban az ország.

Mit gondol a fizetésekről a jövőben? Mikor lesz eurónk? [TyL3R!]

- Ez két kérdés. Természetesen lehet ígéreteket tenni arra, hogy majd a fizetések hogyan alakulnak 5 -10 éves távlatban, de én nem hiszek az államilag meghirdetett, úgynevezett felzárkóztatási ígéretekben. A magyar gazdaság termelékenységének alakulása lesz az, amely hosszútávon meghatározza a fizetéseket is. Mivel optimista vagyok a magyar gazdaság jövőjét illetően, ezért én nem aggódnék a fizetések miatt. Az euró egy másik történet, szerintem jó lenne minél hamarabb, lehetőség szerint 2010-ben bevezetni, de ez elsősorban a fiskális és a monetáris politika alakulásától függ. Nem könnyen, de 2008-ig teljesíthetőek a maastrichti feltételek, ami lehetővé tenné a 2010-es csatlakozást.

Milyen következményei lehetnek annak, ha körülöttünk minden uniós ország előbb vált át euróra, mint mi? [petey t]

- A gazdaságpolitika hitelességének, az ország versenyképességének nem tenne jót, ha egyedül maradnánk kívül az eurózónán, ez a Magyarországra áramló működőtöke alakulását, a kamatfelárak mértékét, ami különösen az államadósság esetében zsebbevágó kérdés, és a forint árfolyamának túlzott ingadozását eredményezheti. Ezt jó lenne elkerülni. Higgyék el, én már ültem a Reuters-terminál előtt, és néztem ahogy zuhan a forint, nem egy jó érzés. Kívánom utódaimnak, hogy ne kerüljenek hasonló helyzetbe.

Fotó: Fábián Évi
Előrehozhatják az árfolyamnyereség adó bevezetését

A magas hiány miatt, számíthatunk uniós szankciókra? [Smica2]

- Én ettől több okból sem félek, egyrészt az unióban nem állunk egyedül a 3 százalék fölötti államháztartási hiánnyal, bár a mértéke valóban most nálunk a legnagyobb. A fél uniót meg lehetne ugyanúgy büntetni és erre szerintem nincs esély, de ez nem jelenti azt, hogy ebben bízva halogathatjuk a reformokat.

Milyen kilátások vannak az árfolyamnyereség-adóval és a kamatadóval kapcsolatban? [Fridadidi]

- Erre már van elfogadott törvény, amely 2008-tól léptetné be ezeket, én azért nem lennék meglepődve, ha 2007-re ezek a lépések előre jönnének.