Ungár Klára: A reform takarékosabb működést hoz

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ gazdaságpolitikájáról, az egészségügyi reformokról, és a melegjogokról kérdezték olvasóink Ungár Klárát, az SZDSZ gazdaságpolitikusát az [origo] és a manager magazin közös meghívására érkezett a Vendégszobába.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm Önöket! Várom a kérdéseket. Bármilyen politikai kérdést feltehetnek.

Ön szerint milyen megszorítások várhatók? [bzsuzska1]

Nem használnám ezt a kifejezést, hiszen a reformoknak minidig az az értelme hogy egy más struktúra alakuljon ki, ami önmagában egy költségtakarékosabb, költséghatékonyabb

működést eredményez. Én ebben a pillanatban megszorításról konkrét intézkedést nem tudok.

Milyen változásokat terveznek az egészségüggyel? [@vörösangyal@]

Röviden: kötelező társadalombiztosítás marad. A járulékokat továbbra is központilag szednék be. Az emberek több biztosító közül választhatnak, de a biztosító nem a jövedelmi helyzetük utáni járulékot kapná meg, hanem egy törvényben szabályozott fejkvótát. Ez azért fontos, hogy ne legyen szegény és gazdag biztosító. Az önkormányzatok számára szabályozottabb keretet nyújtanánk az ellátók privatizációja érdekében. Világossá tennénk, hogy mik azok a kiadások, amiket az állam a költségvetésből finanszíroz, és mi az, amit az eddigi egészségügyi alap finanszíroz. A nagyon ritka és magas költségű beavatkozások finanszírozására külön pénzügyi alapot kellene a biztosítóknak létrehozni. E mögé állami garanciát tennénk.

Mért akarnak két egészségpénztárt? Más országokban is ez sok hátránnyal jár [Isti49-50]

Nem kettőt akarunk, hanem többet. Ma Európában a volt szocialista országok közül a cseh egészségügy a legjobb, ahol ugyanaz a modell működik amit mi akarunk. De tudok magának olyan példát mondani,ahol egy biztosító van az is állami kézben és rosszabbul működik mint a magyar.

Mi van a 100 000 forintos minimálbérrel? [lukacs41]

Kérdezze meg Orbán Viktort! Hátha még ezen a héten is emlékszik hogy mit mondott három hete. Az SZDSZ erre azt mondta, hogy semmiképp.

Gazdaságpolitikailag milyen változásokat terveznek? [neomorf]

Átlátható egyszerűbb adóstruktúrát: kevesebb adókulcs, nulla kedvezmény. Az államháztartási kiadások, így például az államigazgatási kiadások radikális csökkentését. Minden évben exponenciálisan növekvő gyógyszerkiadások csökkentése.

Miért hazudik állandóan a kormány a munkanélküliek számáról, ha úgyis mindenki tudja, hogy több van annál, amennyit mondanak? [fsxxx]

Szerintem meg kevesebb van mint amennyit ők mondanak. Egy dologban tudniillik egyetértettem Orbán Viktorral: még mindig nagyon sokan dolgoznak feketén. Vagyis a regisztrált munkanélküliek száma és a ténylegesen munkanélküliek száma között van különbség.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

Miért van az, hogy az Unióhoz már minden csak a bérek nem igazodnak? [Gabica1988]

Bérek tekintetében az uniós országok között, különösen 2004 óta elég komoly különbségeket láthatunk. Ez az országok a gazdasási fejlettségében meglévő különbségek miatt van.

Meddig mehet még az üzemanyag ára felfelé? itt nagy svindli van! [nagy-kékség]

De a svindli világméretű. Szerintem kérdezzük meg a kremlinológusokat és az amerikanisztikásokat is. A közel-kelet kutatókról nem is beszélve.

Az állami kiadások radikális csökkentése alatt mit ért egészen pontosan? Kevesebb államigazgatási szervet? [Dorcika23]

Is, ugyanakkor kevesebb embert. Például kevesebb önkormányzati képviselőt. Kevesebb minisztériumot, kevesebb hivatalt.

Mennyire érzi sikeresnek az egyéniben szerzett 13 százalékot? [cumiztatnék!]

Én jobban szerettem volna ha 14 százalék, mert egy februári közvélemény-kutatás szerint ennyit kellett volna elérnem és nagyon büszke lettem volna ha megvan a 14 százalék. De tulajdonképpen így sem rossz.

Felmerült, hogy a 12. kerületben ne ön lépjen vissza, hanem Hagyó Miklós, aki mégiscsak noname figura önhöz képest? [macka b]

Nem merült fel. Hagyó és én együtt körülbelül 4 százalékkal kevesebb szavazatot kaptunk mint Pokorni Zoltán. Tehát a kerület csak akkor lett volna megnyerhető, ha körülbelül 1000 fideszes otthon marad, ennek a valószínűsége pedig igen csekély volt.