Takács László: Ipari csirke nélkül nem lenne elég baromfihús

Vágólapra másolva!
A baromfiágazat helyzetéről, a madárinfluenzáról faggatták Takács Lászlót, a Baromfi Terméktanács igazgatóját az olvasóink. A beszélgetésből kiderül, miért van szükség nagyüzemi csirketenyésztésre, és megtudhatják, mi kerül a májkrém konzervbe. Takács elmondta, hogyan érintette az ágazatot a madárinfluenza-pánik, amely járvány nélkül is jelentős veszteségeket okozott a gazdáknak.
Vágólapra másolva!

Érdeklődve várom kérdéseiket, ezen a szép tavaszi napon!

Milyen baromfi termékeket készítenek vagy adnak el? [Szőke Dögös Csaj]

A Baromfi Terméktanács összefogja és koordinálja a magyarországi baromfi és tojástermékeket gyártó cégeket, tehát közvetlenül termeléssel nem foglalkozik. A tagjaink a hazai termelés túlnyomó részét képezik, melyből a belföldi ellátás 90-95 százaléka származik, ugyanakkor jelentős mennyiség jut exportra is.

Önök mennyire tartanak a madárinfluenzától? [Roll@Rock]

Mi nem tartunk a madárinfluenzától, ez a rövid válaszom. A madárinfluenza megjelent Magyarországon is, de az elszigetelt esetek óta újabb megbetegedéssel nem találkoztunk. A vadmadarak fertőződése az influenzával több évtizedes ismert betegség, mely az emberre nem jelent veszélyt. Akkor lenne baj, feltéve de nem megengedve, ha a baromfiállományban is jelentős járvány ütné fel a fejét, de szerencsére még egy eset sem fordult elő a fogyasztás céljára nevelt baromfifajok körében. Azonban nem árt a további óvatosság - régi római közmondás szerint: aki békét akar, készüljön háborúra. Mi is megteszünk minden annak érdekében, hogy a jelenlegi állapotokat fenntartsuk. Ez a termelőknek is érdeke, hiszen az egészséges baromfiból él, és a fogyasztóé is aki biztonságos baromfihúst enni.

Mennyivel esett vissza a baromfitermékek iránti kereslet az utóbbi fél évben? [édibéby28]

Akkor történt az első jelentős visszaesés, amikor tavaly ősszel a három egészségügyi vezető, látványosan beoltatta magát valamivel valami ellen. Október első felében 30-40 százalkos volt a csökkenés. Ez novemberre 15-20 százalékra mérséklődött, majd decemberben már csak 5-6 százalékos volt az elmaradás az elmúlt évitől. Fontos megjegyezni, hogy a visszaesés szinte csak a csirketermékeket érintette, többi baromfifaj alig érezte meg a hisztériát. Amikor 2006 februárjában Magyarországon is találtak igazoltan H5N1 vírusban elpusztult hattyút, ismét 15-20 százalékos átmeneti elmaradás mutatkozott, amely húsvétra normalizálódott: a tavalyi volumen került forgalomba. Sajnos jelenleg az ágazat nagy problémája, hogy a nagykereskedelmi árak továbbra is 15-20 százalékkal alacsonyabbak, mint egy éve.

Ha köhögést hallok a csirkemájkrémes konzerv mélyéről, ajánlott inkább a marhát választani vagy teljesen ártalmatlan? [döglött sárkány#]

A köhögés humoros formában esetleg a madárinfluenzás fertőzöttségre utalna? Ha igen, akkor feltéve, de meg nem engedve, hogy netán influenzás baromfihúsból készülne az említett májkrém konzerv, akkor sem lehet emiatt semmiféle betegséget kapni, hiszen ez a vírus rendkívül érzékeny: 60-70 C fokon elpusztul. A magyar háziasszonyok évszázadok óta olyan konyhát vezetnek, mely ezt a kérdést felvetni se engedi. Magyarországon nem fogyasztunk élve vagy nyersen baromfihúst szemben más távoli országok étkezési kultúrájával. Személyes megjegyzésem az 50-es években lényegesen kevesebb volt a húsfogyasztás mint napjainkban. A csirke rendkívüli eseményekre tartogatott csemege volt. A nagymamám a baromfiudvart megszemlélve az egyik tüsszögő krákogó csirkére rámutatott, hogy azt holnap megesszük. Mi, gyerekek rámutattunk egy másikra is hogy azt is vágjuk le, mert az is náthás. Nem lett senkinek semmi baja a rántott csirkétől.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

Valójában mekkora probléma az iparág számára a madárinfluenza? Ha csak a tavalyi szinten maradt a termelés, ahogy említette, jogos-e állami támogatást kérni a BTT részéről? Nekem sem megy jobban a bringabolt, mint tavaly. [drumsticks]

Sajnos jelentős a probléma, hiszen a hisztéria következtében már több mint fél éve érezzük a kedvezőtlen hatásokat. Ez nem csak Magyarországra érvényes hanem az Unió más tagállamaira is, ahová egyébként az exportunk jelentős része irányul. Az EU is foglalkozik a problémával. Más érintett EU-tagállamok már segítettek a saját ágazatukon, Olaszország például 100 millió, Franciaország pedig 60 millió euróval. Azt a kedves kérdező ismerheti a sajtóból, hogy már jelentős elbocsátások történtek, és ez a közeljövőben folytatódhat. Számításaink szerint 3-6 hónapon belül 10-12 ezer ember munkája van veszélyben. Természetesen a végső szót a fogyasztó mondja ki, akinek a bizalma remélhetőleg visszatér ehhez az egészséges és olcsó húsféleséghez.

Miért asszisztál a Baromfi Terméktanács a Carnex csoport csődjéhez? Ez láthatóan jó ürügy Önöknek, hogy madárinfluenza címszóval állami támogatást csikarjanak ki az adófizetők pénzéből. [zuzaporkolt]

A Baromfi Terméktanács nem asszisztál a húsiparban még nagyobb érdekeltséggel rendelkező Carnex csoport csődjéhez, éppen ellenkezőleg. Azt nem akarjuk, hogy ez a meghatározó cégcsoport a baromfiinfluenzára hivatkozva az ágazat egészére jutó forrásokat saját maga felé terelje. Sajnos nem ürügyről van szó, hanem a média által keltett hisztéria okozta károkról, hiszen tény hogy tavaly ősszel eset sem volt, nemhogy járvány, és mégis annak jegyében feküdtünk keltünk minden nap. Az téma volt, hogy egy döglött verebet találtak az út szélén, de a sajtónak a médiának a botrány kel, az a terméke. A miénk pedig az egészséges baromfihús.