Hegedűs Miklós: Az oroszok csak gázt tudnak eladni

Vágólapra másolva!
A gázvita hosszú távon megemeli majd a földgáz árát a világpiacon - állítja Hegedűs Miklós energetikai szakértő. Hegedűs szerint a gázvitában Oroszország is legalább annyira kiszolgáltatott, mint a gázt vásároló európai országok. A GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatóját olvasóink az orosz-ukrán gázvita felvetette problémákról, a Föld kőolajkészleteiről és az alternatív energiaforrásokról kérdezték a Vendégszobában.
Vágólapra másolva!

- Honnan pótolható a szükséges gáz, ha az oroszok hosszabb időre zárják el a gázcsapot? Elképzelhető, hogy nem tudunk fűteni? (Yukos)

- Én azt gondolom, nem képzelhető el, hogy nem tudunk fűteni. Egyrészt közel 3 milliárd köbméter földgáz hazai termelésű, másrészt a hazai tárolókapacitás 3,5 milliárd köbméter, amelyet a nyári időszakban érkező földgázzal töltenek fel, a január-februárban jelentkező csúcsigények kielégítésére. Hosszabb távon a szállításban nagyon erős az orosz fél érdekeltsége, hiszen gázt eladni csak oda lehet, ahol kiépült gázvezeték van. Az oroszoknak a kőolajon és a földgázon kívül nincs számottevő exporttermékük.

- Ha nem jut földgáz Magyarországra, akkor mivel pótolják azt? [Ádámbarca]

- Rövid távon a földgázt nem lehet helyettesíteni. Magyarországon még a villamos energia sem jöhet számításba, hiszen ennek egyharmadát is földgázból állítjuk elő. Úgy ítélhető meg, hogy a földgázimport megszűnése csak nagyon elvont lehetőség, hiszen a kiépült földgázhálózat nagyon meghatározóan kapcsolja egybe a fogyasztót és a termelőt. Így a termelőnek gyakran fontosabb a rendszer zavartalan működése, mint a sebezhető fogyasztónak. Tehát a földgázimport megszűnése nem valós kérdésfelvetés, az viszont igaz, hogy átmenetileg, rövid időre gondok jelentkezhetnek, nem is elsősorban a forrás hozzáférhetősége, hanem a tízezer kilométeres gázhálózat terrortámadásnak, természeti katasztrófának, politikai viszályoknak való kiszolgáltatottsága miatt. Fontos figyelembe venni, hogy az ellátás biztonságának túlhangsúlyozása nagyon megdrágíthatja a földgáz árát, ami a magyar lakosság számára kihívást jelent, ráadásul a következő években a földgáz ára tovább emelkedik. Politikailag a kérdést úgy kellene feltenni, hogy a néhány napos gázellátási problémával szemben a lakosság milyen nagyságú ártöbbletet hajlandó fizetni.

- Valamilyen kártérítést nem lehet behajtani az ukránokon, amiért a magyar államot valamilyen szinten megkárosították? [PeterMaister]

- Én azt gondolom, az ukránok eljárása nem európai megközelítés, és erre aligha lehet ugyancsak nem európai módon válaszolni. Az ukránok azonban mind gazdasági, mind politikai értelemben Európa irányába orientálódnak, így az várható, hogy az üzleti világban is európai megközelítéseket alkalmaznak. Ez egyébként arra is garancia, hogy tartósan nem fogják megdézsmálni a harmadik országokban szerződéssel lekötött földgázszállításokat. Igazából a hazai gázellátásban komolyabb károk nem keletkeztek. Az esetleg kieső mennyiségek a későbbiekben pótolhatók. Egyébiránt téli időszakban korábban is előfordult, hogy tartós hideg esetén bizonyos nagyfogyasztókat - erőműveket - a földgázellátásból kizártak. Az erőműveknek ilyen esetekre kötelező tüzelőolajat tartalékolniuk a gáz pótlására. A tüzelőolaj ugyan drágább,de néhány napos kiesés költsége nem számottevő. Egyébként is, a "megszakítható" fogyasztók a gázellátásban bizonyos árkedvezményeket kapnak.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

- Milyen alternatív megoldásokat dolgoztak ki, ha mégis beütne egy krach vagy valami egyéb természeti katasztrófa? [cicavirág007]

- Hangsúlyoznám, hogy a globalizált világban kockázatmentes energiaellátás nem képzelhető el. Magyarország esetében például az EU-tagság azért is nagyon komoly tényező, mert együttes fellépéssel jelentősen csökkenhetők az energiaellátással kapcsolatos természeti, politikai kockázatok. A kockázatok csökkentésének gazdasági terhei közös fellépéssel mérsékelhetőek. Úgy gondolom, hogy például Ukrajna valamilyen társult európai viszonya nem csak politikailag, hanem az energiaellátás szempontjából is komoly tényező lehetne. A váratlan természeti csapások ellen a különböző hálózatok kiépítésével lehet védekezni. A mostani orosz-ukrán vita felgyorsította a Nabucco-vezeték már megkezdett építését, és siettetni fogja a most bejelentett orosz-német balti vezeték megépítését is. A többféle vezeték léte a szállítási kockázatokat csökkenti,de az orosz forrásoktól való függőséget igazából nem befolyásolja, bár az észak-afrikai vezeték felvetése és a cseppfolyósítottföldgáz-rendszer kiépítése az orosz forrásoktól való függőséget is lazítani fogja. Ezek azonban közép- és hosszabb távú megoldások, rövid távú válaszok igazából nincsenek.