Freund Tamás: Egyszer én is kipróbáltam

Vágólapra másolva!
Freund Tamás neurobiológust a marihuána bizonyított káros következményeiről, az alkohollal való összehasonlításról és saját tapasztalatáról kérdezték a Társalgó vendégei.
Vágólapra másolva!

Freund Tamás: Szeretettel köszöntök minden érdeklődőt!

Azt szeretném kérdezni, hogy a cannabistól való "elbutulás" folyamata visszafordítható-e (Krisztian_)
- Ez a füvezés mértékétől, időtartamától és az egyén sajátos belső kannabisz érzékelő fehérje-háztartásától függ, az esetek többségében néhány év alatt visszatérhet az eredeti memóriakapacitás.

Mennyire tartja jónak az anatómia és a neuroanatómia oktatását az orvosi egyetemeken? (AgravZ)
- Jóval több molekuláris biológiát kellene bevonni az anatómiaoktatásba, hiszen ma már az egész fejlődésbiológia molekuláris szinten értelmezhető, és az agy működésére vonatkozó legújabb megállapítások is jelentős mértékben a fejlődésbiológiai molekuláris folyamatok értelmezésén alapulnak.

Más drogok hatásait nem kutattad? (mr_paul)
- Nem foglalkoztunk eddig más drogok kutatásával, a kannabiszhoz sem úgy lyukadtunk ki, hogy kíváncsiak voltunk a hatásmechanizmusára, hanem kiderült, hogy az agyban termelődő kannabisz-szerű molekulák speciális kommunikációt tesznek lehetővé az idegsejtek között, aminek különleges feladata van a tanulási és memóriafolyamatokhoz szükséges szinkronizációban. Továbbra is ennek megfejtése a fő cél, de mellette sokar megtudunk a függőség kialakulásának kérdéseiről is.

Melyik kábítószertől alakulhat ki inkább pánikbetegség, a mértéktelen marihuána-fogyasztástól, vagy az amfetamin-származékoktól? (OltonyosUr)
- Egyértelműen az amfetamin-származékok sokkal veszélyesebbek, nemcsak pánikbetegség és szorongás kialakulása miatt, hanem a sokkal súlyosabb és tartósabb depresszió veszélye miatt.

Tisztelt Professzor Úr! Mennyi ideig tart a marihuána káros hatása a memóriára, nem maradandó károsodás esetén? Válaszát előre is köszönöm! (Karoly_Laszlo)
- Erre nem lehet egyértelmű választ adni, mert alapvetően függ a marihuána-fogyasztás mennyiségétől, időtartamától (pl. egy cigaretta/hét vagy 3 cigaretta/nap; egy éven keresztül, vagy 20 éven keresztül).

Hello, kérdésem az lenne, hogy mit jelent ez az egész, a marihuána hatása az agyhullámokra, hogyan befolyásolja az agyhullámainkat, és ez milyen hatással van a szervezetünkre? (DOPE_D2)
- Az agyhullámokat az agykéreg gátló sejtjei hozzák létre, a serkentősejtek működésének összehangolása által. Ez a szinkronizáció szükséges a memórianyomok beégetéséhez. A kannabisz ezeknek a gátlósejteknek a működését akadályozza: meggátolja belőlük a gátló ingerületátvitő anyag felszabadulását.

A marihuána, vagy THC tartalmú hatóanyagok fogyasztása okozhat-e maradandó károsodást a memóriának, vagy az agynak? (DOPE_D2)
- Idegsejteket a marihuána nem pusztít, viszont hálózataik komplexitását - ami összefüggésben van az információtároló és feldolgozó kapacitással - csökkenti. Ennek a megfordíthatóságáról nem rendelkezünk biztos információval, de valószínűsíthető, főleg fiatalkorban, hogy az idegrendszer még rendelkezik annyi plaszticitással, hogy néhány év alatt helyreállítsa az eredeti komplexitást.