M. Kiss Csaba: A Kékfény nagy kihívás

Vágólapra másolva!
A Napló egykori riportere nyolc év után hagyta ott a TV2-t, mikor elfogadta az MTV ajánlatát. Jelenleg a Kékfény főszerkesztője és műsorvezetője, de bő egy hónap múlva újabb műsort kap a közszolgálati csatornán. Sokan emlékezhetnek rá, hogy a székház elleni ostrom során autóját felgyújtották: nos, legalább az anyagi kárt már megtérítették neki. A szakmai példaképeiről, a témaválasztás módjáról, nagy álmáról is vall, de azt is elárulja, hogy mit csinált Montpellier mellett egy kis faluban, három hosszú napig, amikor lerobbant a kocsija és nem tudott továbbmenni.
Vágólapra másolva!

- Mikor döntötte el, hogy ezt a pályát választja? [szLogan]
- 27 évesen. Már újságíróként döntöttem úgy, hogy az írott sajtó után kipróbálom a tévézést is. Itt ragadtam.

- Érdekesebb a Kékfény, mint a Napló? [citromcsíz.]
- A Napló nagyon izgalmas volt, de nyolc évet töltöttem ott, nyolc év alatt a legklasszabb dologba is bele lehet egy kicsit unni. A Kékfény számomra új, új típusú kihívásokkal, élvezem. De legérdekesebb dolog számomra, hogy február 21-étől egy újabb műsorom indul az m1-en, ezzel egyelőre még csak az előkészületi gondok vannak, de bízom benne, hogy eljut hamarosan abba a stádiumba, hogy élvezni is tudom. Közhiedelem szerint amúgy hétévenként illik munkahelyet váltani, hogy megújulhasson az ember.

- Mi volt a legizgalmasabb munkája? [Ethernal]
- Az egész munkámat izgalmasnak tartom. Az a jó benne, hogy minden hét más egy kicsit az előzőhöz képest.

- Ön szerint ez a műsor változtathat valamit az emberek bűnözési hajlamán? [AstraBoy]
- Ha arra gondol, hogy valaki a Kékfény-t nézve lemond rablási vagy emberölési szándékáról, akkor a válaszom nem.

- Rendszeres nézője vagyok! Fenyegették már meg a munkája miatt? [swordmanus]
- Nem. Egyáltalán nem jellemző, hogy Magyarországon újságírókat gyakran megfenyegetnének. A befolyásolásnak vannak kifinomultabb technikái is, ezekkel gyakrabban találkozik az ember, de közös bennük, hogy a szakma és az emberi tisztesség szabályai szerint mindegyik elhárítandó.

- Szó volt a Prikkel házaspárról. Ön szerint az ő csontjaik voltak az égett autóban? [janika722]
- Teljesen logikusnak tűnne, de rafinált krimiken edzett aggyal éppen azt is gondolhatom, hogy a házaspár valahol árkon-bokron túl van. De az első verziónak nagyobb a valószínűsége, remélhetőleg tudnak az ott talált csontokból DNS-mintát venni, és az majd mindent tisztáz.

- Mi az, amit legszívesebben kipróbálna, de még nem tette? [Ethernal]
- Unatkozó, világutazó milliárdos szeretnék lenni, ezt még nem volt módom kipróbálni.

- A műsorban ki lehet mondani, hogy az elkövető milyen származású? [majestic-27]
- Nem látom jelentőségét annak, hogy egy-egy bűnöző milyen származású. Nem származásuk alapján kategorizálom az embereket.

- Ön szerint a műsor adhat ötleteket a bűnözőknek? [AstraBoy]
- Igen.

- Hogyan fogadnak egy királyi tévében egy odatévedő ex-kereskedelmi televízióst? Ön szerint van-e az ön hivatásának csúcsa, és mi lenne az? [szitakoto]
- Hívtak, és ennek megfelelően örömmel fogadtak. Az MTV-ben még mindig rettentő sok ember dolgozik, mindnek a véleményét nem ismerem. Az újságíró vagy riporter szakmának nyilván van csúcsa, több is, lehet, hogy pont annyi, ahány újságíró, illetve ahány riporter.

Fotó: Szabó Pál
Változtattam a riportkészítési mechanizmuson, tágítani igyekeztem a témák körét is

- Mik azok a fő mozzanatok az életében, amiket fontosnak tart, és szívesen emlékszik vissza rájuk? [Ethernal]
- Ugyanaz, mint általában másoknak. Szerelmek, barátságok, iskolák, gyermekek születése, munkahelyi sikerek, nagy berúgások, utazások, és a többi. Az egész életet fontosnak tartom.

- A heti 168 órából mennyi telik a munkával, a felkészüléssel? [antwone]
- Sosem adom össze, soha nem számoltam még ki. A munkaidő rugalmas, ráadásul egy újságíró lehet, hogy akkor is dolgozik, amikor látszólag csak otthon hever az ágyon. De a heti átlagos 40 óránál egész biztosan magasabb szám jönne ki.

- Ki a nagy példakép? Elfogadna egy CNN- vagy egy BBC-állást és miért igen, miért nem? [szitakoto]
- Amikor kezdtem a pályát - ez 16 éve volt -, akkor Vitray Tamás volt. Csendes, szerény, de alaposan felkészült és minden dörzsöltsége ellenére emberséges. Mostanában már nehezen tudnék példaképet választani. Nagy nyugati csatornáknál rendkívül csábítóak a fizetések - mert itthon a tévések is kevesebbet keresnek, mint nyugaton - és országos hírnév helyett a világhírnév is lehet csábító. De ennél fontosabb, hogy akkor még több emberrel tudnám közölni gondolataimat. De egész biztosan nem fogadnám el, mert ez egy erősen nyelvhez kötött szakma, és soha nem fogok olyan szinten beszélni angolul, mint magyarul.

- Megtérítette valaki a székház ostromnál, az autóján esett kárt? [lopez001]
- Igen.

- Ön szerint mi vezethetett valójában (a mindenki által ismert tények mellett) ahhoz, hogy a "békésnek "induló tüntetések végül az MTV székházának ostromába torkolltak? [Lick_me_baby]
- Az emberi hülyeség.