Vágólapra másolva!
Miért jó a HD-tévé, mikor fog elterjedni, mire van szükség a nagyfelbontású tévézéshez?  Mikor lesz elérhető az utolsó tanyán is? Az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre Putz József, a T-Kábel műszaki igazgatója válaszolt olvasóinknak.
Vágólapra másolva!

Mikorra várható Magyarországon a HDTV adás elterjedése? Mikor lesz az utolsó tanyán is HDTV készülék? [Matsmath]
- Kezdjük hátulról. Az utolsó tanyán akkor lesz HDTV készülék, ha az ára elérhető lesz mindenkinek. A HD-adás terjesztésére több média is alkalmas, ezek közül egy a kábeltévé. Technológiailag a kábeltévés hálózaton nem sokkal bonyolultabb a HDTV bevezetése, mint a digitális tévészolgáltatásé. Az elterjedése a HDTV-nek inkább gazdasági kérdés, mikor lesznek képesek a műsorkészítők HD-adást előállítani. Mi azt várjuk, hogy a 2008-as kínai olimpia a jelenleg 10 százalék alatti háztartásonkénti HD-képes készülékek számát jelentősen megemeli. Ha lesz jelentősebb mennyiségű magyar nyelvű műsorkínálat, akkor mind a műholdas, mind a IPTV szolgáltatásban várhatóan elérhető lesz mindenki számára.

Mi kell ahhoz, hogy HDTV-zhessek? Hagyományos tévével érdemes HD-zni? [Traviátaelőadás]
-
Csak HD Ready vagy Full HD készülékkel lehet HDTV műsort venni, a hagyományos katódsugárcsöves készülékek döntő többsége erre nem alkalmas.

Mit gondol, mikor lesznek ismert adók is HD-ben nézhetők? A németeknél nem jött be. [nikjtrea]
- Valóban, a SAT1 és PRO7 műsorok közel két és fél év működés után megszűntek. A valós HD műsor ezeken jóval kevesebb volt, mint 10 százalék. Ebből az látszott, hogy a stúdiók nem fordítottak megfelelő figyelmet a HD műsorok készítésére, valószínűleg ezért került leállításra. Az ismert műsorok közül a HBO indított először HDTV műsort tegnap. A HD műsorok aránya ma még itt sem magas, de ígéretük szerint el fogja érni az 50 százalékot. A HD műsorok stúdiótechnikája nagyon drága, illetve a vevőkészülékek száma is alacsony. Ez akadálya az terjedésnek.

Nem átverés, amit a tévécsatornák csinálnak? HD-snek tüntetik fel az archív adásokat is. [Traviátaelőadás]
-
A stúdiók számára természetesen nem áll rendelkezésre minden műsorról, különösen az archív felvételekről HD-képes alapanyag. A meglévő alapanyagból kell dolgozniuk, amit a lehetőségekhez képest felkonvertálnak nagyfelbontásúra. Például a T-Kábel által is továbbított History HD műsor második világháborús felvételei eredeti kópiák felkonvertálva.

Elvileg minden csatorna idővel HD lesz, nem? Mire akkor ez a prémium árképzés? Ahogy nő a HD csatornák száma, úgy lesz olcsóbb a szolgáltatás? [ale1010]
-
Egy külföldi kutatás szerint várhatóan 15 év kell ahhoz, hogy a háztartások 80%-ában megjelenjen a HDTV vevőkészülék. A műsorok árát legfőképp a műsorkészítők határozzák meg. Amíg a stúdiótechnika ára nem fog drasztikusan csökkenni, addig ezeknek a műsoroknak az előállítása is drága marad.

Miért nincs Full HD adás? [resume]
- A HDTV műsortovábbításban a 1080i (1920*1080 képpont) felbontás terjedt el. A Blu-ray technológiában a filmeket 1080p-ben veszik fel, amihez dupla akkora sávszélesség szükséges. Ma egy analóg műsor helyén 10-12 SD (720*576 képpont) vagy 3-4 HD-adás továbbítható.

Meg tudná saccolni, mekkora befektetést igényel nagyjából a HD-re átállás? Tévé, set-top-box beszerzése, stb. [resume]
- Tévé esetében 200 ezer forinttól már elérhető HD Ready és 350 ezer forinttól Full HD-s készülék. A set-top-boxot a szolgáltatók bérleti konstrukcióban adják az előfizetőknek.

Mikorra várható a rögzíteni is képes boxuk? Egy másik szolgáltatónál már ezzel indultak, nem járhat ez piacvesztéssel? [1961]
-
A pekingi olimpiára a T-Kábel is HD műsor rögzítésére képes készülékeket akar bevezetni, aminek már folynak a tesztjei.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nem visszalépés, hogy a set-top-boxokra felvett anyagot nem tudom a haveromnak odaadni? A videó képes volt erre. [pucccolj]
-
Adja kölcsön a set-top-boxot. :) Viccet félretéve, jelenleg nem kapható Blu-ray felvevő eszköz a kereskedelemben, amivel rögzíteni lehetne a filmet. Vannak már viszont 1 terabájtos winchesterrel szerelt Blu-ray lejátszók, amik képesek rögzítésre. (Ekkor a rögzítőt adja kölcsön a barátjának. :) )

Miért érdemes átállni HDTV-re? AZ átlagos szem nem sok különbséget lát, az ára viszont horribilis (nem annyival jobb, mint amennyivel drágább) [leonidak]
-
A hagyományos tévé 420 ezer képpontot használ. A HDTV ezzel szemben 2 milliót. A különbség nagyon látványos. Ahhoz, hogy ez eladható is legyen, sok jó műsor is szükséges. A HD felbontású készülékek általában jóval nagyobb képernyővel rendelkeznek, mint a katódsugárcsövesek. A nappali szoba, amiben nézzük, viszont ugyanakkora marad. A nagyobb felület lényegesen komolyabb élményt okoz az előfizetőnek, hiszen ezért megyünk el moziba is.

Mit jelent az, hogy felskáláznak egy hagyományos filmet? [kormanyvalsag]
- Azt jelenti, hogy elektronikusan a hagyományos filmet a már említett kétmillió pixeles HD kép méretére nagyítják fel. Ettől természetesen nem lesz a képen több információ, de lehetőség van zajszűrésre, kontúrigazításra, egyéb elektronikus műveletre, amitől a látvány meghaladja az SD minőséget. Ilyen felkonvertálásra képes már néhány DVD-író, illetve A/V-erősítő. Érdemes kipróbálni, a látvány magáért beszél.

Melyik a jobb, a plazma vagy az LCD? Vagy más? [no_country]
-
A plazma a melegebb színeket jobban adja vissza, az LCD a hidegeket. A plazma élettartama rövidebb, mint az LCD-é. Az igazán jó technológia az OLED, illetve az SED lehet, de még a gyártástechnológiája nem kiforrott. Én magam LCD-párti vagyok. (LED-es háttérvilágítással.)

Jellemző a magyar szolgáltatókra pl. műholdas stb., hogy a video erősen tömörítve érkezik ez lehet akár HD is de a minőség attól még [Exorcist]
-
A műholdas szolgáltatás esetében az űrszegmens sávszélességének az ára nagyon magas. Ezért itt lényeges, hogy mekkora az alkalmazott sávszélesség. A T-Kábel Magyarország SDTV és HDTV digitális rendszerén minden bitet, amit a műholdról leveszünk, továbbítunk az előfizető felé, nem alkalmazunk további komprimálást. Az SD TV műsorok esetében MPEG2, a HDTV műsorok esetében MPEG4 kódolást alkalmaznak a műsorkészítők, amit mi változtatás nélkül továbbítunk az előfizetőink számára.

Köszönöm az értékes kérdéseket! Remélem a válaszaimmal is elégedettek voltak. Ha további információkra van szükségük, kérem látogassák honlapunkat: http://www.t-kabel.hu/