Több utódja is lehet a lézernyomtatónak

Vágólapra másolva!
Mi lesz a lézernyomtató utódja? Várható-e mobiltelefonba épített printer? Mire érdemes nyomtatni az utókornak szánt felvételeket? Olvasóink nyomtatással kapcsolatos kérdéseire Perjési Zoltán, a Hewlett-Packard technikai konzulense válaszolt a Vendégszobában.
Vágólapra másolva!

Miben fejlődtek a nyomtatók az elmúlt években? Az áruk, költségük azonos, talán a minőség javult? [printoman]
- Nagyon sok téren fejlődtek a nyomtatók, felsorolnék pár lényegesebbet: a tintasugarasok terén jelentősen megnőtt a fotónyomatok tartóssága, megnőtt a kinyomtatható színmennyiség (ez még élethűbb képeket eredményez). Megjelentek a vízálló tintasugaras nyomatok, elterjedtek a többfunkciós készülékek, megnőtt a nyomtatókba épített különleges tudásmennyiség (vörösszem-effektus eltávolítás, képkeret-nyomtatás, panorámafotó-készítés, stb.). Lézereknél egyre olcsóbb eszközöket vásárolhatunk, már otthonra is vehetünk színes lézernyomtatót, itt is megjelentek a többfunkciós készülékek akár színesben is, és sok olyan funkciót használhatunk, melyek korábban még álmainkban sem jött elő.

Vízálló tintasugaras nyomtatók? Az mire jó? Egy nyomtatót fedett helyen használunk ismereteim szerint! [m3r!da]
- Sajnos félreolvasta, nyomatot írtam. Megfelelő papír használatával valóban vízálló dokumentumot tudunk előállítani.

Mit gondol, milyen technológia lesz a lézernyomtatás utóda, ha lesz ilyen egyáltalán? [ph1lTr3x]
- Több technológia is pályázik erre. Az fog győzni, ha lehet ezt ilyen egyszerűen fogalmazni, amit majd elkezdenek vásárolni a lézernyomtatók helyett. Pár lehetőség: az Edgeline nevű technológia például lézerszerű eredményt ad, jóval egyszerűbb hardveres igénnyel (egyszerűbben szervizelhető, kevesebb alkatrészből áll). Más gyártók kísérletei között láthatunk gélnyomtatást, illetve az Edgeline-hoz hasonló Memjet technológiát. Nagy teljesítményű digitális nyomdagépek között már most is láthatunk különleges megoldásokat, - pl. a HP Indigót -, amely folyékony lézer technológiát használ. Ez annyit jelent, hogy a toner elektrosztatikusan tölthető folyadék formájú.

A nyomtatók dizájnja miért nem fejlődik olyan látványosan, mint pl. a laptopoké vagy más számítógépes eszközöké? Mi ennek az oka? [Maark87]
- Irodai nyomtatóknál a funkcionalitás mindig előbbre van, mint a dizájn. Viszont, ha megnézzük az otthoni készülékeket, elsősorban a tintasugaras, illetve a többfunkciós készülékeket, rendszeresen találunk nagyon szépen tervezett megoldásokat. Ez szükségszerű, hiszen egy lakás berendezési tárgya (dísze) kell hogy legyen. A dizájn nehéz dolog, hiszen olyat kell alkotni, hogy a világ minden pontján, a különböző kultúrákban élő emberek számára is hasonló megbízhatóságot, minőséget jelent.

Melyik technológiával érhető el a legmaradandóbb fotónyomtatás? [Remor]
- A legmaradandóbb a speciális nem-porózus fotópapírra pigment tintával nyomtatott kép. Ez akár 100 évig is bírja fakulás nélkül - persze jó lenne megvárni az eredményt.

Szeretném megőrizni a digitális fotóimat az utókornak: ha DVD-re írom, pár év után olvashatatlan, ha papírra nyomtatom, kifakul. Ön mit javasol? [printoman]
- Ha viccesen akarnék fogalmazni, véssük kőbe, az több ezer évig bírja, de a komoly válaszom az, hogy fontos fotóinkat (de ez igaz minden elektronikus adatunkra) négy-öt évente másoljuk át újabb hordozókra. Nem csak az adatvesztés a probléma, hanem az is, hogy a jövő olvasói nem biztos, hogy kompatibilisek a múlt adathordozóival (lásd: 1,2 megabájtos floppylemez).

Árulja el, a digitális fényképezőgépek elterjedése óta nőtt a forgalmuk, vagy csökkent? Én pl. sosem printelem ki a fotókat, minek? [printoman]
- Amíg nem voltak digitális fényképezőgépek, vagy még nagyon gyerekcipőben jártak, nem is akartunk otthon fotót nyomtatni. Most, hogy elérhető áron kiváló digitális fényképezőket vásárolhatunk, szükségszerűen ezek kinyomtatására is egyre nagyobb az igény. Valóban igaz, hogy nem nyomtatunk ki minden fotót, de az eredője e két tényezőnek oda vezet, hogy egyre több fotóképes nyomtatót adunk el.

Miért van az, hogy a tintapatronok sokszor drágábbak, mint egy alsó kategóriás nyomtató újonnan (ahhoz alapból jár minden patron)? Nagyon nem éri meg... [Laox]

- Igen, ez így van. Ha csak patront árulnánk, nem tudnánk mivel nyomtatni. Erre vásárláskor mindig figyeljünk, létezik olyan színes lézernyomtató, amelyiknek a kezdő tonerkészletének értéke több, mint a nyomtató ára.

Fotó: Szabó Pál


Lézer vagy tintasugaras nyomtatót használ? Esetleg mátrixot? [FeneségesHenceg]
- Benn a HP-irodában lézert, otthon tintasugarasat. Szerintem sokan így vagyunk ezzel.

Várható esetleg valami nagy dobás, új fejlesztés a HP-nél mostanában ? [ELION]
- Épp áprilisban jelentettük be az Edgeline nagy teljesítményű tintasugaras technológiával működő, akár 50 lap/perc sebességet is elérő HP többfunkciós nyomtató/másológépet. Kb. 10 éve indult meg a fejlesztés, mely most termékbe alakult át.

Melyik az életképesebb: a fénymásoló vagy az összekötött szkenner nyomtató? [FeneségesHenceg]
- Több információért keressenek rá az Edgeline kifejezésre a weben. A fénymásolók korábban nem voltak alkalmasak nyomtatásra. A nyomtatók pedig nem tudtak másolni. Mostanra mindkét terület megtanulta a másik munkáját, azaz azt mondhatjuk, a jövő az olyan digitális készülékeké, melyek nyomtatni is és másolni is tudnak. Ez a tendencia jól látszik abból, hogy világméretekben a csak-nyomtatók és a csak-másolók aránya csökken a többfunkciós készülékek előretörésével. Ha már a tendenciáknál tartunk, hadd említsem megy, hogy a színes készülékek aránya is drasztikusan nő napjainkban.

Igaz, hogy egyes HP-nyomtatók ellenőrzik a bennük lévő tintapatron lejárati idejét, így akár 90 százalékban teli patronok használhatatlanná válnak? [A trendkívüli]
- Ez olyan védelem, ami megakadályozza azt, hogy bármilyen károsodás érje magát a nyomtatót. A tintapatronokban lévő speciális anyag (egyszerűen fogalmazva tinta ) nem csak festékanyagot tartalmaz, hanem még vagy húszféle kémiai komponenst. Ezen anyag minősége idővel romlik, és a HP nem szeretné, hogy emiatt az átalakulás miatt probléma legyen nyomtatáskor. Sarkosan fogalmazva a tejet a szavatosság idejének lejárta előtt igyuk meg. Segíti a problémát megoldani a HP új koncepciója, napjainkban jelennek meg ugyanahhoz a nyomtatóhoz való, különböző kapacitású patronváltozatok. Így, ha valaki keveset nyomtat, elég neki a kiskapacitású és a lejárati idővel sem lesz problémája, a nagykapacitásúnak pedig örül, aki sokat nyomtat, költséget fog megtakarítani.

Ön szerint mikor fogok a mobilomból printelni? Vagy mondjuk a laptopomból, közvetlenül? [freskaposzta]
- Ez már most is működik, csak megfelelő készülékekre van szükség, pl.: Bluetooth kapcsolattal megfelelő mobiltelefonról (Nokia, Simbian60 oprendszerrel) HP hordozható fotónyomtatóra (sokféle modell kapható) tudunk közvetlenül fotót nyomtatni. Magába a mobilba nem valószínű, hogy mostanában nyomtatót építenek, szinte lehetetlen ilyen kis méretben nyomtatóművet készíteni.

Melyik nyomtatóval tudnék legegyszerűbben pénzt nyomtatni? :) [Baha!]
- HP DesignJettel, de nem úgy, ahogy ön tréfásan kérdezi, hanem úgy, hogy szolgáltatunk vele. A grafikai piac nagyon hálás a jó minőségű nyomatokért, egy jó szolgáltató pedig elnyeri méltó pénzjutalmát.

Mi a minőségbeli különbség a gyári és az utángyártott tintapatronok között? [jafo28]
- A gyári patronokra élettartam-garanciát vállal a HP. Ezt úgy meri megtenni, hogy maximális minőségre törekedve gyártja azokat. Komoly előny a gyári patron mellett, hogy a patronban lévő tinta és az esetleges elektronika (fej, smartchip) együtt lett tervezve azzal a nyomtatóval, amibe a gyártó ezt szánja. Ezt az előnyt az utángyártottak soha nem tudják beérni.

Fotó: Szabó Pál
Fotó: Szabó Pál

Mennyire környezetbarátak a nyomtatóik? A festék és a tonerek gyártása, felhasználása mennyire szennyezik a környezetet? [wiagra]
- A HP ebben élen jár, igazi zöld cégnek tekinthető, mind a gyártás során, mind a termékek újrahasznosítása során a legszigorúbb környezetvédelmi szabályzásnak is eleget tesz. Ez nem lehetne másképp egy ekkora cégnél. Speciális megközelítése lehet a kérdésnek a használat során felmerülő környezetszennyezés. E hatás minimalizálásában is élen jár a HP. Készülékeink kevés áramot fogyasztanak (pl.: azonnal bemelegedő beégetőmű a HP lézereknél sok ezer forintos éves megtakarítást eredményez ), gyakorlatilag nem bocsátanak ki ózont (nem koronaszálas, hanem feltöltőhengeres technológia miatt ), valamint irodai környezetben, ahol az esetleges levegőbe kerülő toner-por okozhat problémát, tudunk tintasugaras alternatívákat ajánlani.

Miért nem támogatják a régebbi printereiket? XP-s, vistás, vagy linuxos driver sokszor nincs, az ember meg vehet új printert. [linuxkovacs]
- Gondolom a GDI nyomtatókra gondolt (a kisebb teljesítményű lézerek, illetve a tintás nyomtatók egy része ilyen) . Ezeknél a készülékeknél a driver két részből áll: az egyik rész szervesen illeszkedik az operációs rendszerbe, a másik része (ez a kisebbik) a nyomtatóba. Ha ön operációs rendszert cserél, sajnos nincs garancia arra, hogy ez az előbb említett nagyobb rész működni fog. Ha igazán jövőbiztos nyomtatót szeretne vásárolni, vegyen olyat, amelyik PCL5 vagy PCL6 nyelven ért. Ebben az esetben akár a HP univerzális driverét is lehet használni.

Ma már vannak teljes egészében papír nélküli irodai megoldások is. Nem tartanak ettől? [ph1lTr3x]
- Laptopban volt régebben nyomtató. Durván 10 éve kísérletezett vele a Canon, de nem ért el igazán piaci sikert, mert nagyon pici kapacitású volt a patron, és sokat fogyasztott a nyomtatórész. A HP is felkészült ezekre a megoldásokra. Nagy teljesítményű digitális küldési (e-mail, hálózati szkennelés) megoldásokat használhatunk többfunkciós készülékekkel. Legtöbb eszköznél ez a funkció a csomag része, nem kell külön ezért fizetni. A papír nélküli iroda néhány évvel ezelőtt felröppent mint fekete jövő a nyomtatógyártóknak, de a tények azt mutatják, hogy folyamatosan nő a világon nyomtatott oldalak száma.