Fontosabb a design és az ár, mint a memória

Vágólapra másolva!
Suga János, a Motorola magyarországi ügyvezető igazgatója Vendégszobánkban válaszolt olvasóink kérdéseire: mit ér a forradalmi újitású pengetelefon csekély memóriával? Mikor érjük utol a japánokat, akik már a 4G-nél tartanak? Miért teljesítenek alul a Motorolák strapabírásban?
Vágólapra másolva!

Mindenkit köszöntök! HELLOMOTO!

Mi a végzettsége? Honnan került az igazgatói székbe? [leonidák]
Két diplomám van. Egy mérnöki és egy közgazdasági. 13 évet dolgoztam a repülésben, külföldön és itthon, majd a vezetékes távközlés után (Pantel) kerültem a Motorolához.

Miért nincs igény középfokú végzettségű marketingesekre sehol? Műszaki foglalkozásokban egyre kitüntetettebb a jó szakvégzettség a felsőfokúval szemben, lehetne ez a marketing területen is. [Szelíd-Szolid]
Szerintem szükség van középfokú marketingvégzettségűre is, de az én tapasztalatom, hogy nem a végzettség a legfontosabb a mai világban, hanem a merészség és az ezzel fokozatosan leülepedő tapasztalat.

Üdvözlöm Suga úr! Ha jó tudom, a Motorola Szlovákiában fog új gyárat építeni a közeljövőben. A kérdésem, hogy mikor indul ott a termelés? [ehu]
Üdvözlöm! Nem tudok szlovákiai gyárépítkezésekről, de utánanézek.

Suga úr, Magyarországon épül-e új üzem, vagy terveznek-e bővítést a közeljövőben? [Péter_28_bp]
Jelenleg nem tudunk ilyen irányú projektről.

A közeljövőben a Motorola is társulni fog más cégekkel, mint a konkurencia? [LP Faint]
A Motorola több, mint 78 éves cég, mindig csak telekommunikációval foglalkozott, és komolyan nem merült fel , hogy egyesüljön más céggel.

Mi lesz a legújabb szolgáltatás az új Motorola-telefonokban? [LP Faint]
A 3,5 G szolgáltatások bevezetésével számos új szolgáltatásra nyílik mód, videostreaming, online zenehallgatás, stb... Persze megkérdezhetik tőlem, hogy ki akar mobiltelefonon online tévét nézni; nos, ehhez kell kialakulnia egy olyan tartalomháttérnek, ami ezt ösztönzi.

Úgy hallottam, hogy Japán jár az élvonalban a mobiltechnológia terén, és hogy ott már a 4G-t vezetik be. Miben több ez a 3-as vagy 3.5G-től? [Pistee]
Tudomásom szerint Japánban a felhasználói igények sávszélességben jóval Európa előtt járnak, ezért ott valóban dolgoznak már a 3,5 G-nél nagyobb sávszélességen. Nekünk, Amerikában és Európában a 3,5 G lehetőségeit kell először kihasználnunk.

Sikeres volt a hazai piacon a lebutított F3-as modell? [leonidák]
Igen, de a történetnek még nincs vége, mert az embereknek most kezd el leesni, hogy az egyszerű is lehet szép és jó.

Lesz még vékonyabb pengemobil a mostaninál? [leonidák]
A most Londonban bemutatott V8-as RAZR2 vékonyabb, mint a V3-as sorozat, de nem akarjuk a vékonysági csatát az ergonómia végső határáig fokozni, sokkal inkább az alkalmazott anyagok és a használhatóság az, amire koncentrálunk.

Fotó: Szabó Pál

Én azt szeretném megkérdezni, hogy mit ér a forradalmi újítású pengetelefon csekély memóriával? [Eshy]
Ha a V3-ra gondolunk, akkor ez egy 3 éves telefon, az eddigi leghosszabb életciklusú készülék. Elkészítésekor az adott memória megfelelő volt. Ezért hoztuk ki ezután a V3XX, V3i bővíthető memóriájú telefonokat. A vásárlók nagy részét azonban még mindig nem izgatja olyan mértékben a memória, mint a design és az ár.

235-ös, 365-ös készülékeknél gondot okoz az adatok elmentése. Mi lehet a megoldás? (365-öshöz például nem kapható adatkábel) [leonidák]
A Motorola boltjaiban - Budapesten kettő, vidéken öt társboltunk van - ezt a problémát meg tudják oldani. Ha elakad: [email protected]

Dolce-Gabbana V3i minőségi elváltozásait lehet-e korrigáltatni? Pl. megkopó aranybevonat? [Szelíd-Szolid]
Igen , a Motorola boltokban lehet burkolatot cseréltetni.

A Motorola V3-as telefonnak is lesz továbbfejlesztett változata? [SzaSza Csajszi99]
Igen, most jelentettük be a Motorola V8-at, és a RAZR2-t júliusban várható a boltokban. Lényeges különbségek: még szebb, még okosabb, HTML web-böngészés, fejlett e-mail funkciók, linuxos platform.

Itthon milyen filmeket adnak ki Z8-as telefonokhoz? [haromszazhatvano]
Jelenleg döntés előtt áll ez a kérdés. Amint megvan, közzétesszük.

A pengék inkább a zenére mennek rá, lesz-e kifejezetten fotós, filmezős teló a közeljövőben? [haromszazhatvano]
Igen, a Z8, amit szintén most jelentettünk be, egy olyan multimédiás telefon, amely ún. slider (csúsztatós) telefon, mely érdekes formatervezése mellett fotózásra és filmezésre is specializált.

Ön írta, hogy a fejlettebb telefonokban lesz HTML-alapú böngészőrendszer... ez azt jelenti, hogy a java, illetve flash alapú programokat is támogatja majd? [druken-master]
Erre most egyből nem tudok válaszolni.

Mekkora a forgalma a wap.motorola.hu -nak? Megéri fenntartani? Bevált? [haromszazhatvano]
Kb. 10-15 ezres nagyságrendű látogatónk van havonta és nem azért tartjuk fenn, mert ezen olyan komoly bevételünk van, hanem azért, hogy a mobiltelefon-tulajdonosokat kiszolgáljuk.

Por-, csepp- és ütésálló telefonokat fog még fejleszteni a cég? Mert szerintem a mostani telefonok ilyen téren nagyon alulteljesítenek [Playbahnosh]
Az F3, bár nem kommunikáljuk, ilyen telefon. Mi elsősorban a formatervezett telefonokra koncentráltunk az utóbbi időkben, de elképzelhető, hogy jön majd ki ilyen készülék is.

Melyiket tartja a legjobb mobilos oprendszernek és miért? [haromszazhatvano]
Nehéz kérdés. Ez szerintem szubjektív. Én többfélét is használok és állandóan változik a véleményem. Nyilván attól is függ, hogy mire használja az ember.

Melyik az ön kedvenc telefonja? [druken-master]
Kedvenc veterán telefonom egy V60 Harley Davidson limited edition, és amit most használok, az egy bronz színű V3xx.

Úgy tűnik, hogy az időnk lejárt. Mindenkinek szeretnék küldeni egy HELLOMOTO-t! És ha valaki nem kapott választ kérdésére, kérem küldje el az [email protected] -ra, origo jeligére.