Még négy-öt év kell a Blu-ray elterjedéséhez

Vágólapra másolva!
Olvasóink Stern Gábort, a Fórum Home Entertainment kiadó marketingigazgatóját faggatták a DVD-piac rejtelmeiről. A szakember szerint a sima DVD-ket négy-öt éven belül válthatja le a nagyfelbontású Blu-ray. Karácsony tájékán a kék lézert használó lejátszók ára csökkenni fog, ám a tízezer forintnál olcsóbb, "Tesco gazdaságos" modelleire még jó darabig várni kell.
Vágólapra másolva!

Mikorra várható a nagy áttörés? Amikor a Blu-ray-lemezek teljesen felváltják a CD-t és a DVD-t? [Tibeee83]
- Nem vagyok jós, de a külföldi eredményekből az látszik, hogy az első eladási adatok a DVD megjelenése idején tapasztalt eladási adatokra hasonlítanak. A kérdés, hogy ugyanolyan ütemű lesz-e az új formátum elterjedése. Szerintem az új formátum 4-5 éven belül fog szélesebb körben elterjedni, mert időközben a nagyfelbontású (HD) tévéadások is beindulnak, és a HD-képes tévék is ott lesznek a háztartások nagyobb részében.

A Blu-ray-lemezeket mivel lehet majd lejátszani? Hagyományos DVD-olvasó elboldogul velük, vagy új eszközt kell vásárolni? [Gabee.16]
- A Blu-ray-lemezeket csak Blu-ray-lejátszó segítségével lehet nézni, de például a Playstation 3 játékgép is alkalmas a lemezek lejatszására. A hagyományos DVD-lejátszó nem képes, azonban fordítva működik a dolog - a Blu-ray-lejátszók olvassák a DVD-ket is.

Mitől ilyen drága a Blu-ray? [micisapka]
- Az új technológiák mindig drágák. A DVD-k is 7-9 ezer forintba kerültek, amikor először megjelentek. Az ár nagy részét a licencdíj és az effektív gyártási költség teszi ki.

Mikorra várható a "Tesco gazdaságos" BD-lejátszók megjelenése? [szol_a-radio]
- Szerintem karácsony előtt biztosan számíthatunk drasztikusabb árcsökkentésre, de ha 10 ezer forint alatt szeretne lejátszóhoz jutni, akkor arra várhat még egy darabig. :)

Engem konkrétan az érdekelne, hogy NÁLUNK miért ilyen drága a Blu-ray? Ugyanaz a film Angliából meghozatva még postköltséggel együtt is olcsóbb. [Tigrismumus]
- Reméljük, hogy hasonló lesz a helyzet, mint a DVD-knél, azaz idővel megfordul a trend, és nálunk lesz olcsóbb.

Engem a DVD-extrák érdekelnek, ebben milyen újat hoz a Blu-ray? [szol_a-radio]
- A Blu-ray-lemezek programozása sokkal több dolgot enged meg, mint a DVD-é. A menüről való választáshoz nem kell kilépnünk a filmből, menet közben választhatunk extrát vagy beállítást. Kép a képben technológiával több dolgot tud megjeleníteni párhuzamosan. Például a film nézése közben a bal alsó sarokban futhat a storyboard vagy bármi más.

Miért nincs olyan lemez, amely Blu-ray és hagyományos DVD is egyben? [halibali]
- Ezt csak úgy lehetne megoldani, ha a lemez egyik oldala működne DVD-ként, a másik pedig Blu-rayként. Ez azonban elég költséges lenne, ezért a kiadók nem akarták a lemezek árát mégjobban megnövelni. Néhány HD DVD esetében készült ilyen kétoldalas megoldás, de az első pár kísérlet után a kiadó - a Warner - letett róla.

Fotó: Szabó Pál

Nem félnek attól, hogy a Blu-rayt is lemásolják majd, mint a DVD-t? Vagy az 50 gigabájt túl nagy a fájlcseréléshez? [lajozsmizsa]
- Természetesen félnek, ezért a fejlesztők megpróbáltak "feltörhetetlen" kódolást kitalálni, aminek algoritmusa a későbbiekben is módosítható.

Ha nem veszek új tévét, ne is váltsak Blu-rayre? Akkor meg vehetek meg mindent újra. [szol_a-radio]
- Ha nincs HDTV-je, akkor minőségi különbséget nem fog tapasztalni, de a BD egyéb funkcióit így is élvezheti, és ha majd egyszer tévét vált, akkor már lesznek nagyfelbontású filmjei hozzá. A DVD megjelenésekor is sokan voltak, akiknek már hatalmas filmgyűjteményük volt, de még nem volt hozzá lejátszójuk.

Miért pont Blu-rayen árulnak filmet, miért nem HD DVD-n? [bobekk]
- A Fórum Home Entertainment a Sony és a Warner filmjeit forgalmazza. A Sony a Blu-ray formátum fejlesztőjeként ezt a formátumot támogatja. A Warner mindkét HD-formátumon jelentet meg filmeket ugyan, de Magyarországon 2008 előtt egyiken sem hoz ki filmeket. Feltételezhetjük, hogy ha a Sony kezdeményezésének köszönhetően a Blu-ray fog jobban elterjedni Magyarországon, akkor nálunk a Warner is csak Blu-rayen hozza ki filmjeinek nagyfelbontású kiadását.

Hány műsoros BD-lemez eladását tervezik az idén? [micisapka]
- Kb. 60-70 film jelenik meg idén.

Tényleg nem lesz pornó Blu-rayen? Ez is fontos piac! [zsenibobo]
- Sajnos nincs erről információm.

A Blu-ray-lemezek bolti forgalmazását is ellehetetlenítik az üres hordozóra kirótt szerzői jogdíjakkal (ASVA és baráti köre)? [uzssob]
- Nem az ASVA rója ki a szerzői jogdíjakat, hanem az Artisjus. Nem tudjuk, milyen terveik vannak az új hordozókkal.

Az írható Blu-ray- és HD DVD-k szintén matricázva fognak piacra kerülni hazánkban, mint a CD és DVD esetében? [NORICK]
- Úgy tudom, hogy igen, de nem vagyok benne biztos.

Fotó: Szabó Pál
Fotó: Szabó Pál

A PC-hez való Blu-ray-olvasó milyen árban lesz? [Gabee.16]
- Annyit tudok, hogy az új Sony VAIO laptopokban már szériatartozék, de az árukról még nincs információm.

Ma hol tudnék Blu-ray-filmeket venni? [erk178]
- Egyelőre az Auchan, az Electroworld és Cora áruházakban, illetve az Xpress.hu-nál lehet vásárolni, de a terjesztők köre tovább bővül majd.

Sima DVD-kből mely típusú kiadványok a népszerűek? A sorozatok, filmek? A prémium kiadványok kelendőek, vagy csak a 990 forintosak? [kefirkutya]
- Annak ellenére, hogy az 1000 forint alatti kiadványok eladása magasan a legnagyobb, szerencsére a többi szegmens is megtalálja a vásárlóközönségét. A sorozatoknál érthető a magasabb ár, és cserébe viszonylag sok tartalmat kap a vásárló, így elég nagy népszerűségnek örvendenek DVD-n. A Jóbarátok, a Szívek szállodája és a Vészhelyzet a legkelendőbbek itthon.

Nincs ötlete ahhoz, hogyan javítsam a képminőséget hagyományos DVD-nél? [bobekk]
- Vannak már olyan DVD-lejátszók, amikben van skálázás funkció, ami megpróbálja optimalizálni a DVD normál felbontású képét a nagyfelbontású televíziókra. Ehhez hasonló szolgáltatás néhány televízióban is elérhető.

Köszönöm a kérdéseket! Ha valakinek további kérdése lenne a Blu-rayről vagy a DVD-kről, nyugodtan írjon a [email protected] címre!