Apple: a Windows kedvet csinál a Machez

Vágólapra másolva!
Az anyacég jelentős bejelentése kapcsán három év után újból vendégünk volt a hazai Apple-képviselet vezetője, Emanuele Massimo és kollégája, Androczky Gabriel, a cég műszaki vezetője. A Macintoshok szakértői többek közt az iPod jövőjét, illetve a Windows Macen való használatát firtató kérdésekre válaszoltak.
Vágólapra másolva!

Az ön gépén van már Windows? (jl picare 105)
- Nem, minek lenne? Gabriel gépén sincs...

Számít arra, hogy a Windowszal való kompatibilitás jelentősen megdobja majd a hazai eladásokat? (jl picare 105)
- A Windowszal mindig is kompatibilisek voltunk, ez a mostani dolog nem erről szól.
A hazai eladásokat tekintve a Windows futtatásának lehetősége biztosan nagyobb kedvet csinál azoknak, akik eddig vacilláltak a váltáson.

Kizártnak tartja, hogy az Apple kiadja a Mac OS X-et PC-re? (pacsirtó)
-Véleményünk szerint ez teljességgel kizárható, hisz az Apple legnagyobb előnye az, hogy kimagasló minőségű hardveréhez saját maga fejleszti operációs rendszerét, így mindkettő a lehető legjobban egymáshoz van optimalizálva.

Az Apple-nek miért volt érdeke, hogy Windows is fusson a gépein? Esetleg így több gépet tudnak értékesíteni? (Marshall2Mathers)
- Ahogy az előbb is mondtuk, talán ezzel nagyobb kedvük lesz a bizonytalanoknak, hogy Apple-re váltsanak. A Boot Camp nevű szoftver elsősorban azt teszi lehetővé, hogy aki időnként kénytelen Windowst használni, azt könnyen megtehesse a Macintoshán is.

Ön milyen Macet venne most? Nehéz helyzetben vannak a vásárlók, sok gépnek még nincs inteles verziója. (jl picare 105)
- Tevékenységfüggő. Ha profi kreatív munkát végeznék, akkor Power Mac G5-öt, ha sokat utazó üzletember lennék, MacBook Prót, otthonra iMac-et és/vagy iBookot, vagy Mac minit. Természetesen egyik processzor-architektúra vásárlója sincs a másikkal szemben hátrányban, mivel az Apple szoftverek mindegyiken egyaránt futnak, a többi gyártó pedig sorra hozza ki frissített, Universal Binary verzióit (amely IBM-es és inteles masinákon is futtatható). Mellesleg jelenleg csak két gépcsaládnak nincs inteles változata...

Miért érdemes lecserélnem a PC-met Apple-re? (nemakarodteezt!)
- Mert a hagyományos PC-den nem fut a Mac OS X, az iLife, az Aperture és más maces programok.

Nem gondolja, hogy nagyon kiszúrtak a régi felhasználóikkal? A régi modellek azonos áron sokkal kevesebbet nyújtanak. (Almakicsilany)
- Úgy érted, nem kellene a fejlesztéseket tovább folytatni, mert az új termék esetleg többet tudna, mint a régi? Ez más területeken is így van, ez nem Apple-specifikus dolog. A régebbi modelleken ragyogóan futnak a jelenlegi szoftverek.

A jelenlegi szoftverek hibátlanul használhatók a régi gépen is? (zaklato666)
- Természetesen igen. Amennyiben a szoftver rendszerkövetelményeinek megfelel a gép, azaz relatív a "régi" :)

Fotó: Marton BálintVan a legújabb Mac OS X-nek magyarítása? (Goldenboylove)
- A Mac OS-nek a Mac OS 8 óta van magyarítása. A válasz egyébként igen, validálás alatt van a legújabb, 10.4.5-ös lokalizált csomagja, és a napokban elérhető is lesz a széles közönség számára.

A Macre régóta hackeltek Windowst, sőt, vetélkedés is indult ezért; meglepte a Boot Camp kiadása? (jl picare 105)
- A hackelt Windowshoz nem voltak elérhető hivatalos illesztőprogramok. Ez viszont hivatalos verzió. Talán várható logikus lépés volt.

Annak idején az Apple teremtette meg a PDA-k elődjét a Newtonnal, ami biztosan siker lett volna, ha nem 1993-ban jelenik meg. (gee_xxx)
- Nos igen. Jól látod :) Megelőzte korát a fejlesztés...

A PC-s játékok mekkora százaléka jelenik meg Macre, és ezek a játékok hogy megjelenjenek, a fejlesztő cégeknek segítenek a Mac fejlesztői is? (Kódném 47)
- A nagyobb szoftverfejlesztők népszerűbb játékai megjelennek Macre. A fejlesztők természetesen részesülnek támogatásban, segítségben - ki milyen mértékben. Ez természetes és közös érdekünk.

Mint az Apple résztulajdonosa, a Microsoft jogosan vehet át a Mac OS X-ben alkalmazott megoldásokat a majdan megjelenő Windows Vistában? Mit gondol erről? (axerow2)
- A Microsoft szavazat nélküli részvénycsomaggal rendelkezik. Ez csupán pénzügyi befektetés, a redmondi cég nem résztulajdonos. Ami a megoldásokat jelenti, eddig is utánunk futottak, de ez csak azt bizonyítja, hogy jó úton járunk :)