A strucc és a ragadozó esete

Vágólapra másolva!
Számítógépes vírusokról, a kártevők különböző alfajairól és a sokszor elhanyagolt internetes biztonságról beszélgetett Barna Tamás, a McAfee biztonsági cég munkatársa az [origo] Társalgójában.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Szevasztok, jó napot! Szép délutánt és vírusmentes napot kívánunk mindenkinek! Barna Tamás vagyok, a McAfee Security kelet-európai műszaki igazgatójaként dolgozom. Várom kérdéseiteket biztonságtechnikával, vírusokkal, betörésekkel és az ellenük való védekezéssel kapcsolatosan

Napról-napra több a vírus. Miért? (drumlin)
-
Az internet folyamatosan mozgásban lévő, nagy összekapcsolt szervezetek összessége, ahol az operációs rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások hibájából kapcsolatosan napról napra több sérülékenység, biztonsági lyuk kerül napvilágra.

Ezeknek a száma gyakorlatilag heti szinten általában 4-10 között mozog. Ezeket a vírusírók folyamatosan kihasználják. részben előre megírt exploitokkal, amik célirányosan egy adott sérülékenységre vonatkoznak, részben pedig különböző trójai és egyéb típusú rosszindulatú kódokkal.

Jó napot! Azt a kérdést szeretném feltenni, hogy milyen okból kifolyólag választotta ezt, amit csinál? Elnézést, hogy nem a témához kapcsolódik. (kernyab)
- Számomra rendkívül vonzó az informatikának a sokszínűsége, az, hogy az események naponta, de sokszor óránként változnak. Ez egyfajta motivációt és kihívást is jelent számomra: megfelelni a megkívánt szakismeretnek - és köszönöm szépen a személyes kérdést.

Üdvözlöm! Megmondaná, ha nem tolakodó a kérdés, hogy egy-egy szoftver (itt most a vírusirtókra gondolok) miért olyan drága? (ns^aw)

- A vírusokhoz okozott vagy okozható kárhoz képest a legdrágább szoftver is olcsó.

Novemberi víruskörkép: élen a nagy nevek/techbazis/internet/20031211novemberi.htmlVíruskörkép: a legaktívabb októberi férgek/techbazis/internet/20031107viruskorkep.htmlAxelero: fellépés a vírus- és spamözön ellen/techbazis/internet/20030904virus1.htmlSzoftversarok: vírus- és spyware-védelem/techbazis/szoftver/20031010virus.htmlVíruslinkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/informatika/informatikai,_szamitastechnikai_szolgaltatasok/adatbiztonsag_es_biztonsagi_technologia/virusok/

A tűzfalam néha "behatolásokat" szűr ki. Honnan jönnek ezek a kísérletek, kik állnak mögötte, hogyan találnak meg és mit akarnak? (drumlin)
- Ezek nagy része csak tapogatózás, az interneten vannak fenn automata robotok, amik végigpásztázzák a szervereket, keresik a sérülékenységi pontokat

Többféle támadási cél létezik, lehet egy adott kiszolgáló ellen, ami a vállalat szellemi értékeit tartalmazza, nyilván ezek megszerzésére irányulnak, és természetesen előfordul az, hogy csak poénból, úgymond a szolgáltatót megkárosítva hatolnak be. Ennek egyik jellemző példája az internetszolgáltatók elleni támadások csoportja.

Csak egy kérdésem van. Te melyik tűzfalat ajánlod, mert nekem most kéne egy, és tanácstalan vagyok. (Izeeboy)
- Mindenképpen két részre osztanám a tűzfalakat. Vállalati szintűekre, amiknek a megléte nagyon fontos, de nem elégséges és személyi desktop tűzfalakra. Tűzfaltípus tekintetében fontos hogy alkalmazásszinten tudjon szűrni, azaz az OSI tábla mind a hét rétegében tegyen lehetővé védekezést. Az otthoni felhasználók részére javasolt a McAfee Desktop Firewall használata, ami egy magas rendelkezésre állású személyi tűzfal.

A Kaspersky a legjobb vírusirtó? (drumlin)
- Az Avert - ami a McAfee víruskutató csapata és egyben a világ elsőszámú víruskutató csapata - által bizonyított, hogy az idei évben a vírusoknak, fenyegetettségeknek mintegy 75-80%-át mi detektáltuk elsőként és a védekezési fájlokat is azonnal frissítettük.