Farkasházy Tivadar: "Én vagyok az untermann"

Vágólapra másolva!
A Vendégszobában Farkasházy Tivadar, a rá jellemző hangnemben mesélt az olvasóknak arról, hogy miért nem zavarja, ha folyamatosan cikizik a Heti Hetesben. Szó esett a focivébéről, a Fradi körüli botrányokról, és arról is, hogyan ragadt rá a "Teddy" becenév.
Vágólapra másolva!

Azt mondta Détári, gyors emberekre számít a csapatban, itt vagyok, szeretnék gyorsulni, várom a labdákat! Szervusztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy önt nem szokta zavarni, mikor a többi kollégája és humorista társa kicikizi? Mert én néha sajnálom már! [MySzepi]
- Ne sajnálj, én vagyok az untermann, mint a Hacsek és Sajóban a Sajó. Ott a Hacsek cikizi a Sajót, ez a szerepem. Az a baj, ha otthon is cikiznek.


Az idei Humor Fesztivál színvonalasabb volt-e a tavalyinál? [Kréta]
- Tavaly nem volt. Nyolcévente van. A kevésbé fontos dolgok, olimpia, választások csak négyévente. Szerintem nem volt színvonalasabb, mint az előző, de jóval több az ígéretes fiatal, különösen Kovács András Pétertől várok sokat, de a lóversenyen is előfordul, hogy később más nyeri a derbit.

Mennyien jelentkeztek a Humor Fesztiválra? [Lájonking16]
- Miért? Akarsz jelentkezni? Sohasem késő. Az egyik fődíjas is 24 órát késett. De belehazudtuk a mezőnybe. Nem tudom hányan voltak, de ezer íráson kellett átrágni magunkat. Sok egér örült volna neki.

Mint Fradi-szurkolótól kérdezem: mit gondol a Fradi körül történt eseményekről? Én kitartok, úgy gondolom, most nagyon kell a szurkolók kitartása a csapat mellett. [töki1989]
- Sajnos a kitartással nem sokra megyünk. Kár volt elüldözni Várszegit, nem kellett volna hagyni, hogy egy fizetett társaság rámásszon. Ő volt az egyetlen befektető, aki az agárdi utánpótlás-neveléssel bizonyított, miért baj az, ha netán nem Fradi-drukker? Abramovics netán az volt? Brezsnyev idején? Ő volt az utolsó komoly befektető, azóta a magyar sajtó beszopta Kovács Ádámot is. Tán még Gyurcsók is szóba jöhetett volna Furulyásnál. Vagy Uhrin Benedek. Azt is ugyanígy kérdezgették volna, halál komolyan. Csak egy dolog segít, ha egyszer egy komoly befektető és Nyilasi Tibor összeáll. Addig kéne kitartani. De én már kicsit öreg vagyok hozzá.

Szeretném megkérdezni: Ön kizárta volna a Fradit az NB1-ből? [!Ragazzi15!]
- Nem ismerem a szabályokat, tehát nem tudok válaszolni. De az MLSZ elnökségét biztos kizárnám, akik arra a hírre, hogy az RTL Klub nem közvetíti az NB1 meccseit, azt üzenték vissza, hogy most kinn vannak a világbajnokságon, majd ha visszajönnek, akkor foglalkoznak vele. Minek mentek ki? Hacsak nem turistaként? És ha kint vannak, miért nem rohantak azonnal haza? Ezenkívül, milyen pénzre számítanak? Csak nem a Bodnártól várják?

Tisztelt Farkasházy úr! Ön ki fog menni NB2-es Fradi meccsre? [Flint!]
- Ha hagyják a Fradi-drukkerek. Már volt problémám. Feleségemet utoljára a Fradi-Debrecenre vittem ki. Tudjátok, amikor a Szentes Lázárt...

Ön szerint a németországi focivb színvonalasabb volt-e mint a korábbiak vagy sem? [hullazsak]
- Mindig az utolsó vb a legjobb. Kicsit feledteti az előzőeket. Nagyon sajnáltam az argentinokat, sosem hittem volna, hogy egy német csapat szimpatikus lesz, kivéve Beckenbaueréket. Bár ott is a hollandoknak drukkoltam, Zidane-nak 10 perc hiányzott ahhoz, hogy földi istenséggé váljon. Bár nekem így kerek a történet, megmaradt embernek, esendő embernek, egy nagy író egyszer majd megfejti, hogy mi történt. Nem lesz igaz, amit ír, de érdekes lesz elolvasni. Nagy történet az övé. Az egyik legnagyobb, amióta nézzük a sportot.

Mi a véleménye a magyar foci eredményeiről? Horribilis összegeket költenek rá, mégsem vagyunk sehol. Más sportágban tizedét költenek rá, mégis nagyon jól teljesítünk. [RabiD]
- A futball nem sport, legalábbis nagyon speciális sport. Nem szabad összetéveszteni a kajakkal, amit nagyon szeretek. A Vereckei például jó barátom, de kevés országban űzik és évente csak egyszer-kétszer kerülhetnek képernyőre. Szerintem a magyar focit is érdekesebbé lehetne tenni, ha többet törődnének a nézővel. Az én csatornám vezetői minden héten a nézettség alapján minősítik a műsorunkat. Melyik az a tulajdonos, aki egyszer úgy fogja a csapatát minősíteni, hogy hány nézőt hoztak be a stadionba? Én több pénzt adnék annak a csapatnak - ha egyszer lehetne egy csapatom -, amelyik behozza a nézőt a stadionba, de csak tizedik a bajnokságban, mint annak, amelyik ugyan harmadik, de szinte zárt kapuk között játszik. Az európai kupák pedig egyelőre úgyis a sci-fik közé tartoznak, lásd Vadúz és társai.

Ön már nagyon sok helyen járt a világban. Van olyan hely, ahol még nem járt és szeretne eljutni? [!Detty 17!]
- Nagyon kevés helyen jártam. Csak sokat beszélek róla. És csupa olyan helyre megyek el, ahol nem birkanyájak legelésznek (átvert turistákat értek alatta). A világ csodálatos, sajnos az én generációmnak későn adatott meg ez a lehetőség: 48 évesen jutottam el először Amerikába, tudom, sokan 60 éves korukban sem jutnak el oda, én a mai napig azt se értem, hogy a személyimmel már Londonig mehetek, folyton keresem a határőrt, hogy lepecsételje az útlevelemet, nehogy bevonják. Van néhány kollegám, aki all inclusive jelleggel beássa magát egy szállodába, én a múzeumokkal vagyok így - ezért fecsegek sokat arról, hogy mit láttam. De ha valaki sokallja, az ősztől igyekszem visszafogni magamat. Annál is inkább, mert idén Pesten nyaralok, nagyszerűen lehet. És 30 ezer forintért az ember már két hetet eltölthet a saját lakásában is.