Karinthy Márton: Nem én akartam ebbe a családba születni

Vágólapra másolva!
Karinthy Márton, a Karinthy Színház igazgatója, Karinthy Frigyes unokája nemrégiben kétkötetes könyvet írt családja történetéről. A Vendégszobában elmondta: apja, Karinthy Ferenc mindenáron vízilabdázót akart faragni belőle, de mivel ő a víz és az írás elől is menekült, úgy döntött, inkább színházigazgatónak áll. Most, idősebb korára úgy látja, mégiscsak szorult bele valami az ősi késztetésből, ezért kezdett bele az Ördöggörcs írásába.Ennek ellenére is meggyőződése, hogy a Karinthy család legfőbb öröksége mégsem az írás mívelése, hanem az a sajátos humor, amellyel tagjai a világot szemlélik.
Vágólapra másolva!

Üdvözlet! Mindenre nyitottan válaszolok, nincs tabutéma.

Melyik színház igazgatója? (dwd)
- Mint a nevem is mutatja, csak egy színháznak lehetek az igazgatója, ennek a neve pedig Karinthy Színház.

Ön miért nem lett író? (cool)
- Felmenőim között nagyon sok író volt, talán védekezésként igyekeztem elkerülni, hogy hasonló "csapdába" kerüljek. Ezért inkább a színházat választottam. De úgy látszik, a sorsát senki sem kerülheti el, így "vénségemre" mégiscsak tollat ragadtam. Ennek eredménye a most megjelent könyvem, mely elmondja, hogy miért nem lettem író, miért akartam elmenekülni ettől a sorstól, de a sorsát senki sem kerülheti el, és így tovább...

Hogyan lett színházigazgató és miért? Nem keseríti el a pénztelenség és a nyomorúság, ami a szakmát körbeveszi? (zsir71)
- Hogy hogyan lettem színházigazgató? Olvassa el Ördöggörcs című könyvemet. Ami a második kérdést illeti, röviden: elkeserít. Hosszabban: nem keserít el, mert egy színigazgatónak nem elkeserednie kell (ezt akkor egész életében tehetné), hanem színházat csinálni - a rossz körülmények ellenére is, lehetőleg színvonalasan.

Színházigazgatóként sikerült-e felfedeznie nagy tehetségű színész? (cool)
- Többet is. Sok fiatal kezdett nálam, akik még főiskolai tanulmányaik előtt játszottak színházamban. Csak példaként: Németh Kristóf, Kolovratnik Krisztián, Lengyel Tamás, Miller Zoltán és mások. Az első szárnypróbálgatásaikat a Karinthy Színházban tették, és azóta mind sikeresen helytálltak a pályán.

Melyik kororsztálynak ajánlaná leginkább az Ördöggörcs című könyvét? (fathom)
- Nincsenek sem korosztályi, sem műfajbeli megkötéseim. Vagyis úgy hiszem, mindenki talál benne csemegét, feltéve, ha figyelmesen olvassa. A lányom legalábbis, aki a fiatal generációhoz tartozik, ezt mondta.

Hogy megy a könyv? Milyenek az elvárásai? Nagy sikerre számít? (zsir71)
- A visszajelzések eddig a lehető legjobbak, a könyv hetek óta a toplistán tartózkodik. Sztálin elvtárs azt mondta: "A határ a csillagos ég." Hogy nagy sikerre számítok-e? Ilyet szerző csak bal kézzel felfelé lekopogva tehet.

Milyen Karinthy-darabokat adnak elő a Karinthy Színházban? (fathom)
- Már sokat előadtunk, jelenleg a hatodik éve megy a Tanár úr, kérem, amelyet, bár többször akartam, de nem lehetett levenni a műsorról a közönség érdeklődése miatt. Ez persze nem panasz, hanem dicsekvés. Természetesen lesznek új Karinthy-bemutatók is: Frigyes, Ferenc, és talán Márton is, a jövőben. Nota bene: a jelenleg futó Lassú felmelegedés-t magam követtem el.

A Karinthy Színház is egyik napról a másikra él, mint a többi? (cool)
- A Karinthy Színház már a szocializmusban létezett mint az első háború utáni magánszínház. Mindig egyik napról a másikra élt - igaz, ez már 22 éve tart így. Úgy hiszem ugyanakkor, hogy a hét jelenlegi futó előadásával a színház jó passzban van.

Ha választhatna, melyik darabot tűzné színpadra és kiket szerződtetne? Vagy ez nem így megy? Bárkit le lehet szerződtetni és bármit el lehet játszatni? (hakapepsi)
- Nagyon sok darabot bemutatnék, és nagyon sok színészt szerződtetnék a szívem szerint. Bármit el lehet játszani, és bárkit le lehet szerződtetni - csak nem érdemes. Csak jó színházat érdemes csinálni. Legalábbis erre kell törekedni.