Albert Györgyi: Nem bírom a képmutatást

Vágólapra másolva!
Gyakran nosztalgiázik, néha visszasírja a régi időket, és sajnálja, hogy az MTV olyan értékeket nem tart meg, mint Friderikusz. Mostanában magyar filmek sajtóreferenseként tevékenykedik, miközben igen rosszul viseli, hogy a tévéknél, pozíciók, szerepek osztásánál nem feltétlenül a tehetség dönt. Nemi kérdésekben liberális: azzal demonstrálja, hogy immár ötödik éve minden Szigeten a Magic Mirrorban, azaz a melegsátorban ő vezeti a délutáni talkshow-kat.
Vágólapra másolva!

Nagyon kedvelem a stílusod. Először is az érdekelne, hogy érzed magad a bőrödben? [lamer girl 15]

- Általában jól, ebben a pillanatban szomorúan, mert egy nagyon kedves barátom, barátunk, Eörsi István temetéséről jöttem ide. Eörsi fordított egy George Michael-szöveget a júniusban megjelent könyvembe, a Miért pont én? (A depresszió szorításában) című kötetbe.

Igaz, hogy az újságírói szakmában már csak "kihalással" lehet munkához jutni? [Ariosto]

- Ahhoz a fajta munkához, amit én komoly újságírói munkának nevezek: úgy sem. Azt nem mondom, hogy egy kezemen, de ha leülnék, nagyon kevés idő alatt össze tudnám számolni, hogy ki az, akit én szakmailag korrekt újságírónak tartok, és akkor még nem beszéltünk az emberségről.

Nagyon becsüllek téged, hogy megírtad a rólad szóló könyvet. Mi motivált a megírásában? [Missteria]

- Gyarló, önző ember lévén majdhogynem az utolsó mentsvárat láttam az írásban, amely esetleg kihúzhat a kátyúból. Természetesen az írás közben gyakran eszembe jutottak a sorstársaim és azok hozzátartozói: vajon ők mit szólnak a könyvhöz, segít-e rajtuk? A teljes igazsághoz persze hozzátartozik, hogy - ezt kicsit fájóan és kesernyésen mondom - rengeteg időm volt írni. Hozzáteszem: a depressziónál gyakran keverednek az okok és a következmények. Például nem mindig világos, hogy valaki azért depressziós, mert nincs munkája vagy azért nincs (már) munkája, mert depressziós, beteg.

Ha már itt vagyunk, akkor mi a véleményed a chatről? [seals]

- Ritkán élek vele, eddig csak olyanokkal chateltem, akiket ismertem, de egymástól messze éltünk. Mindenesetre a hagyományos telefonnál olcsóbb - ha rendszeres kapcsolatról van szó -, én még mindig az átmenetet szeretem jobban, tehát: az e-mailezés ideális kapcsolattartási forma számomra, sms-ezni utálok, de ez azért van, mert kínosan ügyelek a helyesírási hibákra, meg nem is igazán tudok röviden írni. Akkor már inkább a telefon. Amit általában az internetes kapcsolatok, vélemények egyik erényeként szoktak felhozni, nevezetesen a névtelenséget, az egyáltalán nem vonz.

Néha nem érzed úgy, hogy ami a médiában történik - az elbulvárosodás -, elveszi a kedved a munkától? [Tamoi]

- Ezt nem érzem, hanem tudom, sokszor kapom magam azon, hogy nosztalgiázom, az úgynevezett régi "királyi" rádiót és televíziót sírom vissza, ami persze nincs és soha nem is volt, és talán soha nem is lesz már. Elvileg semmi problémám a kereskedelmi csatornákkal, legyen az rádió vagy televízió, de a jelenlegi közszolgálati tévé egyfelől nem teljesen tölti be a közszolgálati televízió küldetését, másrészt meg nem tartanak igényt az én munkámra sem. Úgy gondolom, hogy ha ma bármelyik közszolgálati televízió - lett légyen az az MTV - meg tudja engedni magának azt a luxust, hogy egy olyan sztárját, aki emberi megítélésében ugyan ellentmondásos, de szakmai kvalitásához kétség nem fér - Friderikusz Sándorra gondolok -, szóval ha őt nélkülözni lehet, akkor az én ábrándjaim minimum hiúnak minősíthetőek.

Milyen volt a kapcsolatod Deutsch Tamással és a Fidesszel? Milyen most? [Moira]

- Válasszuk ketté: Deutsch Tamással az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején szoros érzelmi kapcsolatban voltunk, aminek következménye egy máig tartó mély kötődés - barátok vagyunk -, de annak ellenére, hogy nagyon ritkán beszélünk és annál is ritkábban találkozunk, lényegileg minden fontosat tudunk a másik életéről. Hivatalos kapcsolatom soha nem volt a Fidesszel, noha ma már teljesen mást gondolok róluk, mint a 1980-as évek végén, 1990-es évek elején. Szerencsére nem függök sem tőlük, sem más politikai pártoktól. A véleményemet nem szoktam véka alá rejteni, noha nem vagyok egy kifejezett kampányaktivista.