Pálffy újabb könyvekkel álmodik

Vágólapra másolva!
Pálffy István nem elégíti ki a tévés munkája, ugyanis a Híradóban nincs meg az önkifejezés lehetősége - ezért tartja fontosnak, hogy az íráson át megmutassa másik énjét is. Tervezget egy Erdélyről és egy Felvidékről szóló anyagot is. Szerinte nem probléma az, hogy neves színészek, híradósok tűnnek fel bugyuta show-műsorokban - főleg akkor nem, ha a megjelenés kulturált, ízléses. Pálffy szerint a kereskedelmi televíziók 4-5 év elteltével vizuális környezetszennyezésbe fogtak, éppen ezért gondolta úgy, hogy takarítani kell a virtuális placcon. A csetelők közt persze akadt igazi kritikus is: néhányan a bakik, hibák miatt írtak be, de valaki egyenesen a faviccek miatt szólta meg a híradóst, aki viszont higgadtan, békésen tűrte a beszólásokat.
Vágólapra másolva!

Írt már önéletrajzot, 222 szót illemről, utazásról, most kultúra- és konyhakalauzt. Hogyan születnek a könyvek ötletei? (cool)
- Egy közéleti tévés-rádiós legjobb, ha közéleti dolgokról, témákról ír, és nem ártja bele magát másba. Így jött az illem, ami a mindennapok világa, az utazás, a szabadnapoké, majd jön az ünnepek, az ünnepnapoké. Most a kalauz sorozat az utazás egyik leágazása vagy vadhajtása, de ezt mindenki döntse el majd maga.

Voltak különleges, meglepő, stb. élményei, amik kimaradtak a Horvátországról szóló könyvből? (point_off)
- Például havazott áprilisban, de utólag már nem is olyan különleges, mert most is havazik.

Melyik volt a legfinomabb azok közül az ételek közül, amelyeket megkóstolt és amit mindenképp ajánlana? Van olyan is, amitől óvakodjunk? (zsirbufe_55)
- Tételezzük fel, hogy a horvátok ezt nem olvassák, mert különben nagyon megharagszanak majd. De a legjobban a szerb csevapcsicsi ízlett, de nem azért, mert jobb, mint az igazi horvát ételek, hanem azért, mert azt nem volt kötelező enni. Az autópályán menet közben egy bisztróban dobtam be egy adagot. Különben meg nem kell óvakodni semmitől, a horvát konyha még nem EU-konform, viszont eredeti, ízletes, és a mediterrán vidéken szerintem a legfinomabb.

Én még hírolvasót nem láttam ennyi hibával beszélni. Bakijai rendszeresen megtörik a műsor menetét. Gondolt már rá, hogy önkritikát gyakoroljon és változtasson a dolgon? (Tagai_Gergely)
- Igen, ez állandó téma, 15 éve ezt hallgatom. Most két eset lehetséges: vagy elérem az ingerküszöböt és leköszönök, vagy már így fogok meghalni.

Hogyan élte meg - mint szakember és mint magánember - a köztársasági elnök megválasztását? (cool)
- Mint szakember, jó sokat dolgoztam, két nap alatt 11 hosszabb-rövidebb híradóban követtük élőben az eseményeket. Mint magánember a műsorban természetesen nincs véleményem, itt meg legfeljebb annyi, hogy végül bejött a papírforma, de hogy sok bizonytalanság volt a háttérben, azt bizonyítja, hogy a politika csak így volt képes menedzselni a kérdést.

Ön szerint mi lehet egy közszolgálati tévénél az iránymutató? A magyar királyi tévé ön szerint tényleg a köz szolgálatában munkálkodik? (karl_boro)
- Az irány a néző kiszolgálása információval, szórakoztatással, kultúrával, minőségi színvonalon - ez nem is kérdés. Hogy a köz szolgálatában munkálkodik-e, azt pedig nem nekem kell megítélni, hanem a köz érdekét mindig szem előtt tartani hivatott tulajdonosi testületnek, a kurátoroknak, a kuratóriumi elnökségnek, akik őrködnek az elnök fölött, a közjó érdekében.

Szeret főzni is, vagy inkább csak enni szeret? (rat_45)
- Szeretek, de időm kevesebb van rá, ezért inkább csak eszem. Bár megjegyzem, a horvát konyha éppen azért barátságos számomra, mert nem bonyolult az ételek elkészítése, egy kis olíva, vagy földobjuk a grillre, faszénre, betesszük a pekába, ami egy diszkosszerű vaslábos, és minden egyszerűen, hamar megvan.

Ön minek tartja magát? Úgy értem, újságíró, műsorvezető vagy most már író? (cool)
- Nem is az a fontos, hogy én minek tartom magam, és nem az összehasonlítás végett mondom, de például Kosztolányi, aki újságíróként is alkotott, írt és verselt, ha talán tovább él, és a rádió őskorával is összetalálkozik, akár műsorvezető is lehetett volna.

Az MTV-t milyen szinten érinti a jövőbeni digitalizálás nem túl szép jövőt ígérő árnyéka? Van arra üzleti koncepció, hogy miképpen marad életben, amikor beköszönt a digitális műsorszolgáltatás? (karl_boro)
- Nem vagyok naprakész az MTV digitalizációs terveiben, de hadd mondjam a rádiós hasonlattal, mert a helyzet végül is mindkét elektronikus közmédiára általánosan alkalmazható. Tehát: a digitális piacon az marad talpon, aki a technológiai váltás előtt olyan tartalomfejlesztésbe tud fogni, amelyet majd akkor, amikor a digitális kínálat hatványozódik, tematikus csomagolásokban több csatornán korszerű marketingmodellel el tud juttatni a fogyasztóhoz. Tehát a műsorok és műfajok, formátumok fejlesztése a kulcskérdés. A többit a technológiai ipar úgyis megoldja.

Ön hogyan választotta ezt a szakmát, és/vagy ön szerette volna ezt? (kiccsaj01)
- Azt kell, hogy mondjam, hogy naiv voltam és kevés információval rendelkeztem. Időközben rájöttem, hogy le kell számolni a szabad sajtó etoszával, viszont megtanultam dolgozni úgy, hogy vagy kereskedelmi cégek, vagy a közérdek és mindannyiunk vagyunk a média tulajdonosai.

Mit szeret Horvátországban, mi az, ami miatt úgy gondolja, mindenkinek érdemes volna legalább egyszer odautaznia? (zsirbufe_55)
- Azt szeretem, hogy egy kicsit, nem is kicsit, hiszen 800 évig éltünk perszonálunióban, a miénk az az ország és a tengerpartja. Azért jó ez a mai Európa, mert most is úgy lehet tekinteni a szomszédra, mint a régi történelmi időkben, amikor Dubrovnikig terjedt a magyar király fennhatósága, és a visegrádi várban dalmáciai fügét, sonkát, és vörösbort ettek vagy ittak.

Nagyon szeretem a "királyi" csatornákat, felüdülés a kereskedelmi tv-k után, nem gondolja mégis úgy, hogy rétegcsatorna az m1 és m2? (fallout)
- Az m1 semmiképpen sem az, ezt a híradók és a szórakoztató műsorok vagy a nagy hagyománnyal rendelkező brandek nézettsége jelzi. Az m2 a televízió mai vezetése szerint sem olyan még, mint lennie kell, persze rétegcsatorna, csak az a problémája, hogy félóránként más rétegekhez szól. A megoldás az, amiről az előbb beszéltünk: digitális, tematikus csatornák.