Karafiáth Orsolya: Tekintélyt szeretnék

Vágólapra másolva!
Karafiáth Orsolyáról kiderült, hogy a világhálón is éppoly szellemes, de főként szeszélyes, mint amilyennek a verseiből, illetve a televízióból ismerjük. Olvasóinknak többek között a parókák iránt érzett olthatatlan szenvedélyét is megmagyarázta, szó esett szexről, turmixgépről, Zsiguliról és persze elsősorban a költészetről.
Vágólapra másolva!

Mikor döntöttél úgy, hogy költő leszel? (odri)
- Valahogy világéletemben írtam. Így adódott. És a környezetem elolvasta, ők szerették volna, ha publikálok is. Különösebben nem vonzott ez mint pálya, mert először biológus akartam lenni, majd nagykövet. De így alakult, és nem bánom.

Minek kellene történnie, hogy ne írj többet? (cool)
- Ha megkérik a kezemet... Amúgy semminek, mindig is írtam, imádok írni, ha öröm ér, azért, ha fájdalom, azért.

Mesélnéd a költői pályádról? Milyen díjakat, elismeréseket kaptál eddig? (hanscastorph)
- Huh, ez nehéz kérdés, mert a válasz elég hosszú lenne. Nagyjából 20 éves korom óta publikálok, kaptam ezt-azt, de minden rajta a kiadóm honlapján, részletesen, én már nem igazán szeretnék erről beszélni. Persze jobb lenne még több díj - te nem akarsz alapítani nekem egyet?

Honnan számít valaki költőnek? Mi kell ahhoz? Az elismerés vagy a belső az, ami erről dönt? (cool)
- Én magam nehezen tudnék erre válaszolni - szerintem teljesen magától és belülről jön. Aztán a közönségnek vagy tetszik, és elfogadják, vagy nem, de hát az meg kit érdekel...

Egy költő miben méri a sikert? (karl_boro)
- Jó kérdés. Több módon. Nekem nagyon fontos, hogy jó helyeken jelenjek meg, ahol el is olvassák a műveket - ez az első lépcsőfok. A második, hogy sokaknak tetsszenek, és sok visszajelzést kapjak, keressék a könyvemet és sok helyre hívjanak, akár külföldre is, kapjak díjakat, ösztöndíjakat, és így tovább. Igazából azonban az a fontos, hogy nekem meg a barátaimnak tetsszen, amit csinálok. Volt, hogy valaki azt írta nekem, az én verseim adtak neki erőt, hogy ne legyen öngyilkos. Hihetetlen érzés volt.

Ki és melyik izmus volt a legnagyobb hatással a költészetedre? Ki a példaképed? (cool)
- Sokakat szeretek, de konkrét hatásokról nem tudnék beszélni. Aki nagyon sokat jelent nekem a magyar költészetben: Ady, József Attila, Kemény István - róla írtam a szakdolgozatomat is -, Petri, Parti Nagy, külföldről Anna Ahmotava, Trakl stb. De inkább a zene mozgat meg.

Mi fontos számodra egy versben? (ha a válaszod az, hogy megfogjon, akkor az a kérdés rá, hogy milyen versek fognak meg?) (beszelo_nev)
- Igazándiból én magam kevés versért rajongok. Azt szeretem, ha első olvasásra érthető, a másodiknál kiad valamiféle többletjelentést, és a dallama, a szavai a hangulata miatt nem lehet megunni. Sok verset tudok fejből, bennem élnek, azok mind ilyenek. Régebben úgy fogalmaztam meg ezt, hogy a vers olyan legyen, mint a Mágikus szemek füzetek, tudod, amikor a sok kis mintából kiemelkedik a nagy alakzat.

Milyen műfajban írod a verseid, mi a véleményed a környezetszennyezésről? (Gigglees)
- Gyűlölöm a környezetszennyezést, szelektíven gyűjtök hulladékot - bár itthon ez elég macerás, és állatvédelemből lettem vegetáriánus is. Nem dobok el semmit, próbálok erre odafigyelni. Kötött formában írok, jambikusan, keresztrímekben.

Régen olvastam a naplódat a litera.hu-n, ha jól emlékszem. Nincs kedved folytatni? Vagy ennyire nem vagy nyitott, annak ellenére, hogy a verseid - szerintem - azok. (RRegi)
- Én szívesen folytatnám - régebben a terasz.hu-n majd egy évig írtam naplót -, de magamtól nincs kedvem blogozni, felkérés meg mostanában nem jött. Pedig igazán izgalmas az életem...

Milyen a megítélése külföldön a mai magyar költészetnek? És milyen úgy egyáltalán? (cool)
- A költészet maga mostanában nem tartozik a legnépszerűbb dolgok közé, és egy költő örülhet, ha az anyanyelvén terem neki legalább egy kis babér. Nehezen cuppannak rá a fordítók a témára, egy regénnyel, novellákkal nagyobb példányszámot lehet elérni, a líra egyszerűen nem kifizetődő. De azért vagy egy-két nagyszerű ember, aki bevállalja ezt. De az, hogy valaki magyar költőként sarokházat vegyen - csak a verseiből - például Mallorcán, az szerintem hiú ábránd.

Te hány százalék tehetség vagy, és hány százalék póz? (Noi_megerzes)
- 70/70.

Milyen a férfiideálod? Milyennek kell lennie egy pasinak, hogy megkaphasson téged? (zsirbufe_55)
- Kétféle férfi érdekel. Az egyik típus a magas, vékony, sötét hajú, kék szemű, öregedő, a másik az alacsonyabb, köpcös, kopaszodó. Ám fő a tehetség és a humor. Vívódom e két típus közt. Szenvedek. A fejemben csak a híres dal jár: bár volna két életem...

Valahol valami ilyesmit olvastam rólad, hogy a "szerelmi csalódások költőnője". Továbbra is ez a téma foglalkoztat, vagy más is? (veszpzuccsi)
- A csalódások mozgatnak meg leginkább, de ezen kívül azért más is érdekel. Mostanában német popszámokra írok, és az érdekel, mi a seb.