Knapek Edina: Szeretnék egy aranyérmet

Vágólapra másolva!
Ha három kívánsága teljesülhetne, elsőként olimpiai aranyérmet szeretne nyerni Knapek Edina. A pekingi játékokra készülő tőrvívó ellátogatott az [origo] Vendégszobájába, ahol mesélt terveiről, arról, hogy az olimpián nagyon szeretne ott lenni mindenhol, ahol magyar résztvevő éremért küzd. De szóba került a pacal, a Forma-1, sőt, még Uri Geller is.
Vágólapra másolva!

Mióta sportolsz? [rumlikaférje]
- Sportolni már régen elkezdtem, de "csak" '89 óta vívok.

Miért pont ezt a sportágat választottad? [xo GossipGirl xo]
- Az az igazság, hogy nem én választottam, hanem az edzőm választott ki engem, egy tornaórán az általános iskolában. Persze eszem ágában nem volt vívónak menni, de aztán úgy döntöttem, hogy mégiscsak megnézem az edzést, mert minden barátnőm jelentkezett. Talán azért, mert fiatal volt az edző. Én pedig megszerettem a vívást, immár a huszadik évemet töltöm a vívóteremben, és ha tehetném, még legalább ugyanennyi ideig maradnék.

Az ókorban mennyit tudtál volna kezdeni a vívótudományoddal? [liok79]
- Nem tudom, de mivel itt az ellenfél is eltalálhat, nem biztos, hogy sokáig éltem volna.

Az Eb-n egészen izgalmas volt az olaszok ellenei elődöntő, mi adott erőt, hogy "felállj" és nyerj? [Jazz8]
- Tudtam, hogy nincs más választásom, ott áll mögöttem a csapatom, és mindenki azt szeretné, hogy nyerjünk. Természetesen mindig mindent megteszek azért, hogy győzzek, akár vert helyzetből is.

A Eb-döntő az oroszok ellen tényleg olyan sima volt, vagy csak nekem tűnt annak?
- Kívülről valóban simábbnak tűnhetett, az eredmény nem mindig tükrözi, hogy mennyire nehéz ellenfelünk van.

- Milyen formában vagy? [dobosjani07]
- Most elég fáradt vagyok, nagyon sok edzés van mostanában, készülünk még egy Világkupára, ahova hétfőn utazunk, utána Európa-bajnokság, aztán augusztusban az olimpia. Most majd jövő hétvégén megtudom, hogy milyen formában vagyok.

- A vívás inkább férfias sport, nem? Mégiscsak kard - oké tőr -, de akkor is. A fiúk sem mennek művészi tornázni. [ingyomka]
- Nem tudom, hogy férfias sportág-e, az biztos, hogy régebben inkább férfiak űzték. De azt gondolom, hogy ma már nem lehet kimondottan azt mondani, hogy ez csak férfiak sportja.

- Vezeted a kvalifikációs ranglistát, lassan itt az olimpia, mik a terveid? [Jazz8]
- Sok tervem nincsen, készülök, mint mindenki, az olimpiára. Meg van egy konkrét programunk, amit a szövetség és az edzőm alakított ki nekem, természetesen ez azért alkalmazkodik az én elképzeléseimhez is. De még van két hónapom, ez még elég sok idő.

Nem unalmas egyfolytában tőrökkel vívni? [Best Ranade]
- Nem unalmas, ha az lenne, már rég nem lennék itt, nem vagyok egy türelmes típus. Ha egyszer valami nem tetszik, akkor az rögtön otthagyom.

Forrás: Virágvölgyi István [origo]

Milyen könnyű ez a tőr? [Best Ranade]
- Kb. 1 kiló, de nem is a súlya miatt nehéz tartani, hanem mert hosszú és sokáig kell vele hadonászni.

Hogy menne a vívás karddal vagy párbajtőrrel? [kojhg]
- Volt már, hogy kipróbáltam másik fegyvernemeket, ha egy kicsit többet edzenék, egyikre vagy másikra biztos, hogy könnyen átszoknék.

Mennyire zavarna, ha a pekingi döntőben mondjuk Mohamed Aida lenne az ellenfél? [kojhg]
- Egy részről boldog lennék, mert azt jelentené, hogy mind a ketten érmesek leszünk, más részről szomorú is lennék, mert valamelyikünk bajnok lenne, a másik meg "csak" második. Gyakran vívunk együtt, ismerjük jól egymást, nehéz lenne eldönteni, hogy ki nyerjen versenyt.