Imre Géza: Néha hiányzik a labda belőle

Vágólapra másolva!
Imre Géza hozott már haza bronz- és ezüstérmet is olimpiáról, most pedig arra készül, hogy Pekingben teljessé tegye a kollekcióját. A világ- és Európa-bajnok párbajtőröző a Vendégszobában beszélt az esélyekről, az ellenfelekről, az utánpótlással kapcsolatos problémákról, de természetesen a vívás szépségei is szóba kerültek. Elmondta, mi történne, ha egyszerre két amatőrrel kéne kiállnia, illetve mi lett a vége annak, amikor Nemcsik Zsolttal próbált kardozni.  
Vágólapra másolva!

- Milyen eredményre számítasz az olimpián? [hdhdhhd]
- A következő kérdést!:) Egyéniben nagyon nehéz, ott bármi lehet, erre nem tudok pontos választ adni. Csapatban szeretnék javítani a múltkori eredményünkön (Athénban ezüstérmes volt a párbajtőrcsapat - a szerk.).

- Kérdésem egyben a saját szegénységi bizonyítványom is, mert sajnos eddig nem ismertem önt. Nem zavarja, hogy eredményeik ellenére háttérbe szorulnak a népszerűbb sportágakkal szemben? [j4ki]
- Már hozzászoktam, hogy a vívók nem a legismertebb sportolók közé tartoznak, zavarni pedig sohasem zavart.

- Milyen érzés, amikor ott állhat az ember a dobogón? [srác0808]
- Attól függ, melyik fokán. A legfelsőn leírhatatlan boldogság, ahhoz csak pozitív érzések társulnak. A második fokon már vegyesebbek az érzelmek, mert az ember mégiscsak elvesztett egy döntőt. A harmadik hely megint egy kicsit jobb, mert ott legalább a végén nyert egyet, így kicsit vidámabb. De hogyha annyi szurkoló éljenzi, mint 2004-ben Athénban, akkor még a második fokon is jó állni.

- Kik lesznek a legnagyobb ellenfelek az olimpián? [Spinesi]
- Örök mumusunk, a francia és a feltörekvő olasz csapat. De előtte se lesz könnyű dolgunk, pontosan nem tudjuk még, hogy melyik csapattal kezdünk, Korea vagy Kína, esetleg Venezuela. Nem egyszerű feladat.

- Bea nem ismerkedik a vívással? Neked hogy menne a kézilabda? [mercutio]
- Anno a TF-en tanult vívást, még az ismeretségünk előtt, de most azért nem kezdi el. Én is próbálkoztam a kézilabdával, a gálán láthattatok. Azt hiszem, maradok a vívásnál. :)

- Mi a véleményed a mai magyar sportpolitikáról? Vagy ti ebből nem éreztek semmit? [sportka0]
- De, nagyon is érezzük. Sajnos nem csak a mostani politika rontott a sport helyzetén, ez már hosszú évek tendenciája. A problémák már most is jelen vannak, de igazán nagy gondok szerintem az utánpótlásban lesznek.

- Mi a baj az utánpótlással? Kicsi az érdeklődés vagy nincs elég pénz? [tipitopidino]
Az biztos, hogy nincs elég pénz. Nagy az elszívó erő, sokan mást választanak hobbinak (PC, videojáték stb.), és talán a kitartás is hiányzik a mostani fiatalokból.

- Hány éves vagy és mikor kezdted a párbajtőrt? Mást nem is sportoltál? Miért pont ezt választottad? [sportka0]
- 34 éves vagyok. 1983-ban kezdtem vívni, és csak 1988-ban párbajtőrözni. Abbahagytam a teniszt, és éppen nem csináltam semmit, egy hirdetés alapján gondoltam, hogy kipróbálom. Megtetszett.

- Mekkora a különbség az egyes vívásnemek között? Neked hogy menne karddal vagy tőrrel? [Spinesi]
- Öt évig tőröztem, így azzal azért kisebb lenne a gondom. Kardozni egyszer próbáltam, egy-két meglepetést okoztam, de aztán jött Nemcsik Zsolti, és ő hosszú időre elvette a kedvemet.

- Úgy tudom, szemüveges vagy. ez nem kizáró ok? Hogyan vívsz, kontaktlencsével? [hipphiphurrá]
- Pontosan, kontaktlencsével. Nálunk ez nem probléma, bár múltkor nem érkezett meg a felszerelésem a repülővel, és kölcsön felszerelésben, szemüveg nélkül próbáltam meg vívni - hát, nem volt egyszerű. Szemüvegben meg sem próbálnám, mióta egyszer láttam, ahogy valakinek összetörött vívás közben.

- Kimentek majd a többi magyar érdekeltségű versenyre, miután végeztetek, és megnyertétek az aranyat? [csakakisfröccs]
- A próféta szóljon belőled! :) Ha tényleg sikerül, akkor kint maradhatunk, és nem kell másnap hazajönnünk. Ebben az esetben természetesen szurkolunk a többieknek, ez az igazán élvezetes az olimpián.