Bárány Tibor: A kendo melegítőben is elkezdhető

Vágólapra másolva!
Sokak számára nem csak sport, de filozófia is a nem túl ismert japán küzdősport, a kendo gyakorlása. Önfegyelemre nevel, segít az összpontosításban, tartást ad. Bár húsz éve működik a Magyar Kendo Szövetség, mégis csak ötszáz igazolt versenyzőt tudhat soraiban. Ők egyébként ez európai élvonalban is ott vannak. A válogatott csapatkapitánya, Bárány Tibor járt a Vendégszobában. 
Vágólapra másolva!


Milyen sport a kendo?

- A kendót sokan botvívásnak nevezik. Sok helyen, sok irodalomban még mindig így szerepel. De ez az elnevezés nem helyes. A kendo japán kardvívás, ami az ősi szamuráj vívásból alakult ki, és bambuszkarddal űzik. A kendo ősi formája több száz éves. A mai, modern kendo eredete 100 évre vezethető vissza. A sport a kialakításánál az volt, hogy olyan harcművészetet hozzanak létre, amiben a vívás tökéletességére való törekvés legyen az elsődleges szempont, és nem annak a gyakorlati haszna. Nem az ellenfél legyőzése, hanem a technikák tökéletes elsajátítása került előtérbe. Ezt csak a védőfelszerelés bevezetésével lehetett elérni, ahol a gyakorlók már nem féltek attól, hogy megsérülnek, hanem kifejezetten a formára tudtak koncentrálni.

Hogyan lehet egy tradicionális japán sportot Magyarországon megtanulni?

- Magyarországon 3 japán kendo tanár dolgozik. Yamaji Masanori 5. danos kendo tanár, Abe Tetsushi 7. danos kendo tanár, és Kibe Atsuo 6. danos kendo tanár. Kibe mestert egy japán önkéntes szervezet a JOCV küldte Magyarországra, hogy kendót oktasson. Több mint 3 éve él Kibe mester Magyarországon, és a vidéki kendo fejlesztésével foglalkozott. Sajnos decemberben visszatér Japánba. Ezzel befejeződik az a közel tíz éves program, melyet a japán kormány támogatott. Ennek a programnak a keretében érkezett Magyarországra az első japán kendo mester, Abe Tetsushi. Ő jelenleg a Magyar-Japán Kendo Klub elnöke.

Ismered a Unique együttes kendosait? [*T.boyka*]

- A Unique együttesnek nincsenek kendósai, ők a Magyar Kendo Szövetséget kérték fel, hogy lépjenek fel egy koncertjükön. Én is ott voltam közöttük. :-)

Hol állnak magyarok világviszonylatban, vagy mondjuk, Japánhoz képest?

- Európai viszonylatban a magyar kendo az elsők közé sorolható, ez a világon felső-közép mezőnyt jelenti. A japán kendótól - természetesen - nagyon messze vagyunk.

Nekem a küzdősportot egy sérülés miatt kellett abbahagynom. A kendo mennyire veszélyes? [James91]

- A kendot védőfelszerelésben gyakoroljuk. Nem érik közvetlen ütések a testet, így kizárható a sérülés. A kendo mozgása egyenes, ezért az ízületek, különösen a térd nincs túlságosan leterhelve. Kendo versenyeken minimális a sérülés veszélye. 20 éve űzöm ezt a sportot, de világversenyeken még nem láttam a súlyos sérülést .