Zentai Péter László: A könyvpiac hálás lehet a nőknek

Vágólapra másolva!
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál igazgatója optimista a könyvkiadást illetően: a nőkre mindig lehet számítani - ők az irodalom és a könyvkiadás igazi szponzorai. A csütörtökön kezdődő könyves rendezvényre akár gyerekekkel együtt is várja őket. Akadt egy kis összetűzés az idei díszvendég, Bret Easton Ellis irodalmi megítélésének kérdésében, valamint az is kiderült, mely könyv az, amelyet jobban fogy Kínában, mint Mao Ce-Tung alapműve. Zentai Péter László a Vendégszobában járva beszélt idei könyvkedvenceiről, és a Könyvfesztivál átalakulásáról.
Vágólapra másolva!

Mikor lesz a fesztivál? [a_skinleány]
Április 24-én, csütörtökön délelőtt nyílik meg a nagyközönség előtt, a Millenáris Parkban. A hivatalos megnyitó 15 órakor kezdődik, és 16 órakor találkozhatnak az érdeklődők a fesztivál díszvendég-írójával, Bret Easton Ellis-szel.

Ön mit fog megvásárolni a megjelenő könyvek közül? És mit ajánl a kilátogatóknak? [bernschutzbela]
Tekintettel arra, hogy durván 50 ezer féle könyv lesz kint, mindenki ízlése szerint válogathat. Az biztos, hogy a Farkastotem című könyvet meg fogom szerezni, ez Kínában a legnagyobb bestseller, több példányban jelent meg, mint Mao műve. Minden évben ajánló katalógust jelentetünk meg az újdonságokról, ezt érdemes belépéskor kézbe venni, és a kiválasztott könyvet megkeresni a kiadó standján. Jó hír, hogy a 600 Ft-os belépő beszámít a könyv árába.

Olvasta már az Esterházy-regényt? Milyen? Én még nem tudtam megszerezni, de kíváncsi vagyok.... [hama_acca41]
Még én sem.

Mit olvasott az új könyvek közül? Mit ajánl? [hama_acca41]
A Könyvfesztiválra megjelenő újdonságok közül éppen Akunyin új Fandorin-történeteit olvasom, kikapcsolódásként. A fesztivál szervezése miatt a teljes termést éppen csak átfutom, azokat a könyveket olvasom el a fesztivál előtt, amelyekről biztosan tudom, a fesztiválon ezzel a témával foglalkoznom kell. Tegnap olvastam el Peter Weidhaasnak, a Frankfurti Könyvvásár legendás igazgatójának a könyvét, hiszen pénteken délután nekem kell majd bemutatnom a szakmai közönségnek. A fesztiválon persze én is élvezeti vásárló vagyok, begyűjtöm nyárra az olvasnivalót, így az a már említett Farkastotem mellett Esterházy, Háy János, Ágh István köteteit biztosan.

Azt olvastam, hogy most a Millenárison lesz a fesztivál. El fog ott férni? [kivancsi_greti]
Nagyon reméljük, hogy jó ötlet volt ide költözni, az előző helyszínt kinőttük. A Millenáris jelentős bővülésre ad lehetőséget, s ezzel éltek is a kiállítók, kb. 20-25%-al nagyobb alapterületű standok fognak állni, és először van módunk tematikus blokkokat kialakítani. A park kínálta előadótermek és színpadok több mint 340 programnak nyújtanak helyet. Egy ilyen költözésnek természetesen megvannak a kockázatai, át tudjuk-e menteni a korábbi könyv fesztiválok jó hangulatát és miliőjét az új helyszínre. Némiképp a vásár egész "filozófiája" is óhatatlanul változik, pár nap múlva kiderül, előnyére-e.

Fotó:Hirling Bálint [origo]

Van két kisgyerekem, és azért nem megyek ki a fesztiválra, mert nem tudom őket hova tenni. Nem lesz valamikor gyermekfoglalkoztató? Jó lenne! [kiss_eszti0067]
Önöknek érdemes lesz idén kijönniük, hihetetlenül sok gyermekeknek szóló programot kínálunk. A fogadó épületébe játszóház, gyereksarok, gyerekfoglalkoztató működik, a hétvégét a szabadtéren és az épületben gyermekeket megszólító programok kísérik végig. Ha megnézi a www.bookfestival.hu honlapot, nagyon sok olyan rendezvényt talál, amely kimondottan családosoknak szól. Módja lesz arra is, hogy otthagyja a gyerekeit a játszóházban, s így lesz egy kis ideje csatangolni a standok között.

Mint fesztiváligazgatónak, mi a benyomása, kik olvasnak még Magyarországon könyvet? Kinek van még erre pénze, ideje? [KLaci142704]
Hál'istennek, sokan vannak még, akik örömüket lelik az olvasásban, ha pontosan meg kellene mondanom, kik olvasnak, mindenekelőtt a nők. A világ összes írója, és könyvkiadója hálás lehet annak, hogy a nők még mindig nagyon gyakran térnek be könyvesboltokba, olvasnak utazás közben, otthon - egyszerűen ők az irodalom és a könyvkiadás igazi szponzorai. Ami a könyvek árára vonatkozik, a magyarországi árak még ma sem közelítik meg a nyugat-európait. Az persze más kérdés, ki mire sajnálja a pénzt. Én azok közé tartozom, akik úgy gondolják, egy Esterházy - vagy Móricz - kötet bőven megéri három korsó sör árát - és tovább is tart.

Fotó:Hirling Bálint [origo]

A pasik nem olvasnak???? :-DDD De miért nem? Én - nőként - tényleg szeretek olvasni, mostanában ugyan inkább csak gyerekkönyveket olvasok... [kiss_eszti0067]
Persze, egy kicsit eltúloztam, de az az igazság, hogy szinte minden korosztályban a lányok és hölgyek messze több időt szánnak, és több örömet is találnak az olvasásban, mint a férfiak. Egyáltalán nem lep meg, hogy gyerekkönyveket olvas, évtizedek óta nem jelent meg annyi jó, színvonalas, izgalmas gyerek könyv, mint mostanában. Talán ez a legnagyobb remény is a jövőre nézve, hogy felnövekedőben egy olyan új generáció, amelyik a Harry Potter - könyveken megtanult olvasni, és rá is ébredt arra, olvasni is van olyan jó, mint a képernyőn akciókat követni vagy játszani.

Mennyit költ egy átlagvásárló a fesztiválon egyébként? [KLaci142704]
Ezzel a kérdéssel megfogott, de arról készül statisztika, hogy egy átlag vásárló nagy könyvvásárok, például a karácsonyi könyvvásár alkalmából a nagy választékot nyújtó könyvesboltokban alkalmanként mennyit költ. 5500 - 6000 forint körül van az átlag, ez durván annyit jelent, hogy két könyvet vesz meg az átlag vásárló. Persze vannak olyanok, akik sok tízezer forintot elköltenek ilyen alkalomkor, hiszen gyakorlatilag a teljes magyar könyvkínálatból választhatnak, ráadásul Európa legjelentősebb könyvkultúrájú országai kötetei közül is válogathat.