A British Council igazgatója külföldi munkáról és focihuligánokról

Vágólapra másolva!
David Martin, a British Council igazgatója 2006 óta él hazánkban, de azóta sem tudja megérteni, miért nem állnak itt a mozgólépcső jobb oldalára az emberek, és miért furikáznak autóval a belvárosban. Szerinte a magyarok nem annyira toleránsak, mint az angolok, ő viszont nem néz Guy Ritchie-filmet. Kodály előtt tiszteleg, és a legjobban a cheddar sajt hiányzik neki. Ezenkívül mesélt még a külföldi munkáról és tanulásról, vendégmunkásokról, focihuligánokról és a brit kulturális képviselet működéséről.
Vágólapra másolva!

Pontosan mivel foglalkozik a British Council? [Aeon75]
Kulturális kapcsolatokért felelős. Ez azt jelenti, hogy kapcsolatokat építünk országok között, és megpróbáljuk jobban megérteni egymás kultúráját. Szerintem ez fontos egy olyan világban, amire gyakran jellemző a félreértés az emberek között, ami a sztereotípiákon alapszik. A mi munkánk az, hogy megtörjük a sztereotípiákat és megértést hozzunk létre, és a világot jobb hellyé tegyük. Segítünk az embereknek Magyarországon, hogy jobban megismerjék a brit kultúrát.

Mi lesz most a brit héten belül, milyen kulturális programok? Tavaly egészen jók voltak... [no_celebrity]
Idén nincs Britmánia úgy mint tavaly, de számítsatok egy különleges eseményre áprilisban, amely környezetvédelemmel lesz kapcsolatos.

Ön szerint milyen közös vonásaink vannak nekünk magyaroknak a britekkel az európai értékrenden kívül? [n705]
Ez jó kérdés! Van néhány dolog, ami közös. Büszkénk vagyunk a nemzeti örökségünkre, történelmünkre, ez nagyon jellemző a magyarokra, és a britek is ilyenek. A magyarok nyelve bonyolult, de néhányan azt mondják, hogy az angol is az.

Hogy tetszik Magyarország? [BabyBaba_20]
Még nem tudok eleget Magyarországról, de nagyon tetszik, amit eddig láttam. Budapest gyönyörű város, az egyik legszebb Európában. Nagy megtiszteltetés, hogy Budapest közepén lakhatom.

Mennyi reális esélye van fiatal párnak nyelvtudás nélkül (vagy csak csekély) külföldi munkát vállaljon? [*zsákba-tigris]
Elég kevés. Az első dolog, amire szükséged van, amikor külföldön dolgozol, hogy képes legyél kommunikálni. Kivéve, ha olyan munkát végzel, amihez nem kell nagyon nagy szaktudás.

Az a baj, hogy mindenki elvárja, hogy tudjunk angolul, de mindenhol iszonyú sokba kerül a tanfolyam! Ez nem igazságos... Esetleg lehet a British Councilnál ingyen (vagy legalább olcsón) tanulni angolul? [és_te_ki_vagy?]
Nem, ingyen nem lehet. Vannak online weboldalak, amiket a British Council hozott létre, pl. a Learn English: www.learnenglish.org.uk.

Egy barátom mesélte, hogy nem éri meg kimenni Londonba dolgozni, mert annyira drága a lakás meg az étel, hogy nem tud félretenni semmit. Erről mi véleménye? Igaz ez? [dontgetme_wrong]
London az egyik legdrágább város a világon, főleg a szállás. Úgyhogy mikor eldöntöd, hogy ott fogsz-e dolgozni, akkor bele kell számítanod, hogy kapsz-e elég pénzt, hogy a fővárosban maradj. Ha például egy computer-cégnél dolgozol, akkor lehet, hogy az fog kiderülni, hogy megéri Londonban dolgozni. Más városok viszont sokkal olcsóbbak lehetnek.

Szoktatok egyetemek között kapcsolatot építeni? [bandi185]
Régebben több projektünk is szólt erről, de jelenleg nem foglalkozunk ezzel.

Ha valaki brit egyetemen szeretne néhány szemesztert hallgatni, tudtok neki ebben segíteni? [szabolcsos]
Én személyesen nem tudok segíteni, de az interneten több lehetőség van azok számára, akik brit egyetemen akarnak tanulni. Elsőnek az Education UK-t ajánlanám, amit a British Council weboldalán keresztül is elérhető. Itt az összes brit egyetemi kurzus kereshető adatbázisban megtalálható.

Úgy látom, nagyon erős kampányba kezdett UK a neten... Miért? Miért pont most? [vicacica1717]
Azért, mert szeretnénk biztosítani a magyarokat arról, hogy a British Council nem vonult ki Magyarországról, annak ellenére, hogy bezártuk a könyvtárat és a nyelvoktatási központot.

Mióta él Magyarországon? [BabyBaba_20]
2006 szeptembere óta. Három hónapot töltöttem azzal, hogy megpróbáljak megtanulni magyarul, és 2007 januárjában lettem igazgató.

Milyen iskolákba, egyetemekre járt? [szabolcsos]
A középiskolai éveimet egy essexi magániskolában töltöttem, amit Chiqwell-nek hívtak. Kémiát tanultam az egyetemen Durhamben. Aztán tanárnak tanultam, és kémiát tanítottam az iskolában.

Melyik a kedvenc angol zenekara? Ne a Beatlest mondja :-) [és_te_ki_vagy?]
Nem igazán szeretem a popzenét, de ha mondani kell egyet, a kedvencem Elton John. De inkább a komolyzenét szeretem, és szeretek énekelni. Énekelek is egy kórusban, a Budapesti Monteverdi Kórusban. A legjobb kórus Magyarországon. :)

Családja is itt él Magyarországon? [BabyBaba_20]
A feleségem itt van, és az egyik fiunk itt jár iskolába. Két gyerekünk pedig bentlakásos iskolában van Angliában.

Milyen iskolába járnak a gyerekei? Nekik hogy tetszik Magyarország? [BabyBaba_20]
Az a gyerekem, aki itt él, az Amerikai Nemzetközi Iskolába jár, és nagyon szeret itt lenni, mert teniszezhet, mindenhova utazhat, nem úgy, mint Zimbabwében, ahol azelőtt laktunk, és mindenhova nekünk kellett elvinnünk. A másik két gyerekem Angliában van, és a szünidőre jönnek Magyarországra.

Hogy lehet, hogy 2006 óta él itt, és ilyen jól tud magyarul? [no_celebrity]
Nagyon szívesen félrevezetnélek, de valaki (Sophie) fordít nekem:)