Alkonyzóna: Az utca poétái

Vágólapra másolva!
Az Alkonyzóna című antológia három hajléktalan szerzője (Marczelli Gábor, Káliz Endre és Sárközi László) többek között arról számolt be, hogy diplomával is könnyű az utcára kerülni, de legalább a lányok buknak a villoni vénával rendelkező hajléktalanokra. A három író derűsnek látja a jövőt, bár abban mindhárman egyetértenek, hogy ha egyszer valaki hajléktalanná lesz, akkor nagyon nehéz visszakapaszkodni.
Vágólapra másolva!

Mesélnének erről a könyvről? Miért íródott és miről? És hogyan? (coll)

Alkonyzóna szerzői: Egy igényes irodalmi antológiát szerettünk volna létrehozni, ezért nagyon sok hajléktalan szerzőtől gyűjtöttünk anyagot, amelyet hosszasan rostáltunk, és végül egy nagyon színvonalas kötet jött létre. A benne szereplő szerzők mindegyike akármelyik színvonalas irodalmi folyóiratban bármikor publikálhatna. Néhányuk, egy-két szerző publikál is ezekben a folyóiratokban. A témaválasztás teljesen sokrétű, nem csak a hajléktalansors mindennapjai jelennek meg, hanem az érzelmek, szerelem, élet, halál, történelem, létkérdések, minden olyan téma, ami egyéb ismert író, költő témaválasztásában is megjelent.

Nehéz volt hajléktalanként kiadót találni a könyvhez? (Daemien)

Alkonyzóna szerzői: Ajjé!!! A Barrus Kiadótól Fekete András kereste meg a szerzőket, tehát ilyen értelemben fordítva történt a dolog, váratlanul érte a szerzőket ez az ajánlat.

Hogy jut eszébe három hajléktalannak könyvet írni? Nincs egyéb teendőjük, mint hogy könyvet írjanak? (Napfia_HH)

Alkonyzóna szerzői: Összesen huszonhárman vagyunk - az, hogy most hárman vagyunk itt, csak véletlenszerű. Hála istennek rengeteg dolgunk van, de emellett nekünk is van szabadidőnk, mint "más" embereknek.

Miből merítettétek az erőt a könyv megírásához, és mit gondoltok, ez másoknak miért nem sikerül, vagy miért nem próbálkoznak vele? (pirate__)

Alkonyzóna szerzői: Mert nincs nekik egy ilyen kiadójuk, a kiadó szerepe nagyon fontos volt, de mindenekelőtt saját lelkünkből merítettünk erőt.

Forrás: [origo]
Káliz Endre

Mi ösztönözte Önöket ennek a könyvnek a megírására? (Sorted`aw)

Alkonyzóna szerzői: Érzések, hogy el tudd mondani, hogy ki tudd magad fejezni, feszítő közléskényszer.

A könyv írásának kezdetekor és befejezésekor inkább a megélhetéshez szükséges pénz megszerzése vagy a könyv témájának lehető legjobb kifejtése dominált? (no_reason)

Alkonyzóna szerzői: A pénz itt egyáltalán nem szerepelt, annyira szerény a mi szerepünk a huszonhárom szerző között, azt az egy-két oldalt mindenki össze tudja fabrikálni egy-két óra alatt, de ennél sokkal nagyobb az életművünk. Ez foglalkozási ártalom. Természetesen a pénz jól jött, de maga a megjelenés számít. Olyan irodalmat vehet kezébe az igényes olvasó, amit máshol nemigen kaphat meg. Itt színről színre kerülnek az ember szemei elé a mi igazi hétköznapjaink, melyek nem sokban különböznek egy átlagos magyar polgár mindennapjaitól, legfeljebb másképp éljük meg.

Számítotok valamilyen nagyobb elismerésre vagy díjra? (RuLeZ)

Gábor: Én igen:)

Endre: Az orosz szocialista föderatív szovjet köztársaság érdemes népművésze szeretnék lenni.

László: Nem számítok semmi ilyesmire, reálisan gondolkodom - nem azért, mert nem látom jónak a műveimet, hanem mert túlságosan sötéten látom a dolgokat, de én erre azt mondom, hogy ez tisztánlátás. A valóság riasztó és sötét, és nem segít rajta semmiféle reklám vagy országimázs.

Most, hogy kiadták a könyvet, is hajléktalanok maradtak? (OsChuGi)

Alkonyzóna szerzői: Hajjaj!!! De reméljük, ez majd megváltozik, és talán majd odafigyelnek ránk.