Vágólapra másolva!
A Vendégszobában Fabricius Gábor, a Nagy Britmánia rendezvénysorozat egyik ötletfelelőse járt. Szó esett a britek és a magyarok közötti fő különbségekről - a szigetlakókkal összemérve mi főleg önbizalomhiányban szenvedünk, állítja Fabricius -, arról, hogy miként lehet még betörni a meglehetősen telített reklámpiacra, a kreatívnak végül arra is maradt ideje, hogy megpróbálja megmagyarázni identitásválságunk okait.
Vágólapra másolva!

Sziasztok! Van egy angol kulturális félév, ez a Nagy Britmánia. Kultúrimport, és én vagyok az importőr.

Jó volt a megnyitó, de azt hittem, te is tolsz valamit az Addictive TV után! (WDA)

- Az Addictive TV a világ egyik legprogresszívebb videós csapata, én is inkább átadtam magam az élvezeteknek. Van Londonban egy klubjuk, a Microcinema, ott láttam őket először, és elhatároztam, hogy megmutatom itthon őket.

A Nagy Britmánia bulija tényleg csak egy nagyszabású Mini-reklám volt? (jEHOVA_TM)

- Szerintem a Mini a legkúlabb angol autó. Mister Bean, Paul Smith, Sex Pistols - nem is magyarázom tovább, hogy miért dolgoztunk velük.

Most hallok erről a britmániáról... a weben hol van róla infó? (Why worry)

- A www.britishcouncil.hu oldalon, ahol a kortárs brit cooltúráról mindent megtudhatsz. Az októberi nyitó csak a kezdet volt, még fél évig jönnek hozzánk brit művészek (A38, Trafó, Merlin Színház, satöbbi).

Fabricius, aránylag keveset hallani rólad itthon, mi ennek az oka? (Boszkorelli)

- Eléggé el vagyok foglalva, írok egy forgatókönyvet, és párhuzamosan nagyjából tizenkét projekt fut. Ne aggódj, jövök még!

Honnan jött az az ötlet, hogy a Rebublic of Artot csináld? (Kolimp)

- Elkezdtem írni egy játékfilm forgatókönyvét, ami sokat merít a kortárs parti-vizuális kultúrából. Szerintem a film jövője semmiképpen nem a sztorimesélős realista világ, hanem a sci-fi és a fantázia világa, és ezt látványban az egyre inkább erősödő - neten is látható - videós hatások jelentik. A Republic nem ötlet volt, hanem folyamat, most már hét éve csináljuk, és úgy tűnik, a konzervatív itthoni marketingközösség is egyre inkább rájön, hogy érdemes csinálni. Londonban egy friss csapat akár két év alatt is sztár lehet, nálunk hosszú-hosszú időbe telik, de nem adjuk fel.

Mi a leglényegesebb különbség viselkedésben a magyar és a britek közt? (gabi2005)

- Szerintem a britek biztosak magukban, és olyan önbizalmuk van, amivel minden csatát megnyernek. Szerintem nem tehetségesebbek, mint mi, hanem ez az önbizalom sugárzik át a kreativitásukon. És emiatt tartanak ott, ahol tartanak. London a nagybetűs kreatív város. És ezt ezzel az óriási önbizalommal építették, semmi mással. Az önbizalom nem feltétlenül jelent nagyképűséget, mert a britek nagyon befogadóak, és liberálisan gondolkodnak, annak ellenére, hogy büszkék arra, hogy britek. Sokat tanulhatunk tőlük.