Žagar: "Érdeklődünk a természetfeletti iránt"

Vágólapra másolva!
Elsősorban a Žagar most megjelent harmadik lemezéről (Cannot Walk Fly Instead) kérdezték olvasóink a Vendégszobában Zságer Balázst, az együttes frontemberét. Szóba került természetesen Yonderboi is, és Balázs elárulta, hogy számíthatunk tőle inkognitóban megjelenő munkákra, illetve többek között megmagyarázza, hogy miért használtak az anyagon többek között liturgikus kórust.
Vágólapra másolva!

Milyen zenét játszik a zenekarotok? [kgerg1993]
- Az elektronikus zenei kasztba sorolnak minket, de sokféle műfaj keveredik a zenénkben.

Például milyen műfajok keverednek benne? [picixiv]
- Helyesbítek: nem műfajok keverednek, hanem különböző általunk hallgatott zenékből merített inspirációk. A stílusjegyek nálunk inkább a formára vonatkoznak, nem a tartalmi mondanivalóra.

Tudnál írni pár sort a zenekar alakulásáról? [moderator 585]
- Andorral, a gitárosunkkal kb. 15 éve játszunk együtt különböző formációkban, még Kaposváron kezdtük, aztán mindketten társszerzői, illetve hangszeresei lettünk Yonderboi Shallow and Profound című albumának, ahol megismerkedtünk Bucival (dj Bootsie - a szerk.). A Yonder-turnék során találtunk egy közös hangot, és a turnék befejeztével is szerettünk volna együtt zenélni. Csatlakozott hozzánk Lázár Tibi dobos, így négyen készítettük el az első lemezünket, a Local Broadcast-ot. Az új lemezünk készítése közben az öcsém, Zságer-Varga Ákos is beállt basszusgitározni, most már ő is a zenekar tagja.

Melyik szerepben látod szívesebben a tesódat? Vizuál vagy basszus? [Domdodom78]
- Inkább a színpadon, basszusgitárosként. Egyrészt ő inkább oda való, mint a színfalak mögé. Másrészt meg hangszeresként jobban kiegészíti a zenekart.

Beszélhetnél az új album inspirációiról is... [561735271452]
- Vannak egyrészt zenei inspirációi, mint például Trentemöller, a Radiohead vagy Murcof, de sok filmes és irodalmi dolog is közrejátszott, mint Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe, ami a 11-es számot inspirálta. Ezenkívül talán a korunkból adódóan elkezdtünk érdeklődni természetfeletti, de legalábbis szürreálisabb dolgok iránt, erre a lemezen példa a liturgikus kórusok használata, például a Prophet Is A Fool című számban, amely a lemez koncepciójának egyik kiindulópontja volt.

Hogyan fogy az új lemez? [561735271452]
- Meglepően jól, a kiadás utáni második héten negyedik volt a Mahasz-listán.

Szerintetek ez minek tudható be? [561735271452]
- Egyrészt annak, hogy nagy várakozás előzte meg, legalábbis az eddigi rajongóinkat tekintve. Másrészt pedig a webes eladásoknak köszönhető.

Miben különbözik a mostani lemez az előzőtől? Azt nagyon szeretem... [Domdodom78]
- Sok mindenben. Más dolgok inspirálták, mint egy debütlemezt. De hallgasd meg, és Te döntsd el, hogy miben különbözik igazán!

Hogy áll a klip? :) [vent]
- A klip leforgatódott:) Egyébként a Wings of Love című számhoz készült, a Dívák vendégszereplésével. Reméljük, pár héten belül a tévékben lesz.

Terveztek több klipet az új lemezről? [vent]
- Igen, ha rajtunk múlna, akár az összes számhoz is készülhetne. De ami valószínű, az a Never the Same című szám, amiben Ligeti Gyuri énekel. Emellett tervezünk újra animációs klipeket is, de legalábbis egyet.

Forrás: [origo]

Miért pont ahhoz? A Rock and Roll Goes To The Girls szerintem sokkal žagarosabb... [vent]
- Lehet, hogy igazad van, gondolkodunk is rajta. :) Egyébként a szám egy régi kaposvári zenekar, az Éhező Apácák egy reworkje.

Nem zavar, hogy még mindig sokan Yonderboi zenéjéhez hasonlítgatják a tiéteket? [vent]

- Az első lemezünknél ennek még volt létjogosultsága, de ma már ez inkább prekoncepciókon alapul, mintsem valós párhuzamokon.

Žagar: Wings Of Love (feat. Underground Divas)