Prieger Zsolt: "Beinteni az elitnek, takarodjon!"

Vágólapra másolva!
Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere (és újságíró-közíró-szerkesztő) két nappal a Sziget előtt jött be chatre. Olvasóink nem kímélték, nekiszegezték az Anima Sound System régóta rebesgetett "énekesnő-problémáját", megkérdezték, hogyhogy nem értek el áttörést külföldön a sok nemzetközi fellépés ellenére, sőt valaki azzal is megvádolta a zenekart, hogy már csak a "pénzre utazik". De ő sem fogta vissza magát, persze nem az olvasókat ostorozta, hanem az eliteket, legyen az média- vagy politikai, üzleti vagy zeneszakmai. Sőt, egyenesen azt üzeni nekik: "Takarodjanak el mindannyian!" És mindezek után, a csevegés végén nyilvános énekes-meghallgatást is hirdetett.
Vágólapra másolva!

Prieger Zsolt: Sziasztok, várom a kérdéseket!

Szia! Mióta dolgoztok külföldi zenészekkel? [LevyS]
- Amióta elkezdtük, először "csak" remix-együttműködésekkel (Terry Lee Brown Jr., De-Phazz) aztán közös számokkal is, a Transglobal Undergrounddal, az Asian Dud Foundationnel több alkalommal is. Jelenleg a JC001-nal, Heidi Levóval, s lemezen, illetve koncerten Jeremy Thompsonnal. És a jövőben is lesznek meglepetések.

Mesélnél a zenekar létrejöttéröl? [!!!Lindike!!!]
- Szabolcs öcsémmel óvodáskorunktól fogva zörögtünk, aztán csináltunk mindenféle formációkat, ebből az utolsó az Anima előtt a zajzenés Év volt, aztán kitaláltuk az Animát. Aztán megjött Németh Gergő, aki akkor még gimis volt, azóta állandó munkatársam, 1993-ban megcsináltuk az első zenei anyagot, a többit meg már ismered.

Jó zenésznek lenni? [Angyalbetty]
- A szó hagyományos értelmében: nem tudom. Zenével együtt élni viszont nagyon jó dolog. Ez tölti ki minden percünket. De csak annyira, mint írás, a beszélgetés, vagy az utazás...

Nehéz volt érvényesülni ebben a szakmában? Mikor jött a siker? [démoni lány]
- Nem tudom, mi a siker. Ha arra gondolsz, hogy sok ember bulizik a koncerteden, akkor pár évre rá, hogy elkezdtük. A úgynevezett "szakmához" meg nem nem sok közünk van, és most már nem is lesz.

Miért lépett ki Juci a zenekarból? Kicsit nem voltam képben mikor ez végbement. [SINtelen]
- Volt már jó pár tagváltás a zenekarban, de ez egy soundsystem-formációnál természetes. Régen volt már, azóta sok minden történt, remélem, hamarosan hallhatjuk Jucika zenekarát is, kíváncsiak vagyunk rá.

Mit gondolsz arról a véleményről, miszerint Juci kiválása után az Anima már nem lesz sosem olyan jó, mint korábban? [blabla86]
- Nem tudok mit kezdeni ezzel a véleménnyel. Juci előtt is volt több énekesnőnk, Juci óta is volt több énekesnőnk és énekesünk, aki meg a régi dalokat akarja hallgatni, hallgassa azokat. Mi is szeretjük őket, de nem szeretnénk azt csinálni, mint oly sokan: régi dalokból mauzóleumot építeni, régi dalokra koncertsorozatot építeni, meg újra összeállni. Az Anima folyton változó csapat, új és régi dalokkal, koncepciókkal, ettől izgalmas a számunkra.

Melyik zenei stílus áll a legközelebb hozzátok? [Pezsgotabletta]
- Nem osztályozzuk a stílusokat: stoner-rajongók vagyunk, és Necksprainre, Stereochristra és Wall of Sleep-re zúzunk, Ligeti- és Kurtág-fanok vagyunk, az ipari zenén nőttem fel, Throbbing Gristle-t hallgatva, de nagy Bowie- és Lou Reed-kedvelők is vagyunk. Azt, hogy imádjuk a reggae-t meg a népzenét, gondolom, sejted.

Készültök a Himnuszéhoz hasonló feldolgozással? [LevyS]
- Nem. Régen volt, akkor aktuális gesztus, ma egy ehhez hasonló akció vicces és anakronisztikus lenne. Más ötleteken persze jár az agyunk.