Nógrádi Katalin: Nincs egészségtelen étel

Vágólapra másolva!
Nógrádi Katalin, az [origo] Egészség rovatának dietetikus szakértője szerint a hízókúrát legalább olyan nehéz végigcsinálni, mint a fogyókúrát. A szakember szerint nincs igazán egészségtelen étel, mindent lehet enni, mindössze a kiegyensúlyozott és változatos étrendre kell odafigyelni.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm a kedves chatelőket, várom a kérdéseket!

Üdvözlöm! Édesanyámnak fel kellene szednie vagy 5 kilót. Mi a legjobb módszer a hízásra? [kevin_pike]

- Hízni legalább olyan nehéz feladat, mint fogyókúrázni. Naponta többször, kis adagokban ajánlott étkezni. A tányéron mindig kevés étel legyen, mert a sok étel látványa csökkenti az étvágyat. Mindenképpen jót tesz, ha dúsítjuk a főtt ételeket, pl. tojássárgájával, kefírrel, reszelt sajttal, joghurttal. Ezenkívül kaphatók speciális tápszerek is, vannak folyékony állagúak, natúr és ízesített változatban. Ezekből két étkezés között lehet kortyolgatni. Kapható por állagú tápszer is, ezek szintén az ételek dúsítására szolgálnak, előnyük, hogy íztelenek, és nem változtatják meg az étel eredeti ízét, jellegét.

Egy hónap alatt 10 kilót fogytam, most 600-1000 kalóriát eszem meg naponta, heti 6-9 alkalommal gyúrok, és mellette futok. Ez így egészséges? [____H.I.S.S.____]

- Több adatra lenne szükségem, mint pl. a kora, a neme, a magassága, a mostani súlya... Ezzel együtt, az ön által leírt napi kalóriamennyiséget kevésnek tartom. Bővítse egy kicsit az étrendjét.

Nagyon le akartam fogyni szülés után, ezért elkezdtem hánytatni magam. Le is fogytam 15 kilót, de most nem marad meg semmilyen étel bennem. Mit tegyek? [nyunyeska]

- Keressen fel egy szakorvost, ő biztosan tud segíteni.

Mi a véleménye a 90 napos diétáról? [tintofino]

- Egyhangú és egészségtelen fogyókúrás módszernek tartom. Tulajdonképpen négyféle étrendi nap ismétlődik 90 napig, ezért tápanyaghiányos állapot alakulhat ki az alkalmazása során.

12 éves fiú vagyok, és súlyproblémáktól szenvedek. Le kellene adnom 15 kg-ot. Tudna adni valami tippet? [fiu1003]

- Legjobb lenne, ha személyesen keresnél fel egy, a gyerekek súlyproblémáival foglalkozó dietetikust. Addig is próbálj meg minden nap mozogni, és kevesebbet enni.

Körülbelül 8 kilót szeretnék fogyni. Szülés után vagyok, és a kilók nem akarnak lemenni. Pedig nem eszem sokat, és viszonylag sokat mozgok. Mit tegyek? [cony4]

- A házimunka és a gyerekkel való foglalkozás nem számít rendszeres testmozgásnak, minden nap legalább fél órát tornáznia kellene - akár az otthonában is, pl. a szobabiciklizés is megfelelő. Fogyókúra esetén is rendszeresen kell táplálkozni, naponta 4-5 alkalommal, természetesen kisebb adagokat. Próbáljon meg hetente egy-két alkalommal gyümölcsnapot tartani. Fogyasszon sok zöldség és gyümölcsfélét, nyersen vagy párolva.

A speciális gyógyteák ön szerint hatékonyak? A fogyasztó teák, például. [Riocska]

- A hatékonyság függ az összetételétől, a fogyasztás mértékétől és még sok mindentől. Mint szakember, a fogyasztó teákat senkinek nem javasolnám. Veszélyesek is lehetnek a szervezet számára, sok olyan tea van forgalomban, amelynek eredetét nem pontosan ismerjük, és akár máj- vagy veseproblémákat is okozhatnak.

Kizárólag "light" termékek fogyasztásával le lehet fogyni? [hesus2277]

- Nem lehet. Ha hosszú távon valaki kizárólag light terméekeket fogyaszt, az káros lehet az egészségre. Másfajta élelmiszereket is fogyasztani kell, hogy a szervezet megkapja a szükséges fehérje, szénhidrát és ásványi anyag mennyiséget.

Mi a véleménye a szűztea kapszuláról? Én azt kezdtem el szedni. Okozhat valami károsodást a gyomorban vagy a belső szervekben? [egy 40-es NÖ]

- Napi egy kapszula biztosan nem okoz károsodást, de óvatosan bánjon az étrendi kiegészítőkkel. Amit a kapszula tartalmaz, egészséges emberek esetében változatos étrenddel is bejuttatható a szervezetbe.

Fotó: Hajdú D. András


Mi a leghatásosabb módszer a fogyásra, ahol az eredmény is tartós? [>>SLYDER<<]

- Semmiképpen sem a divatos fogyókúra irányzatok, melyek rövid idő alatt gyors súlycsökkenést eredményeznek, akár 20kilót is, 2-3 hét alatt. A javasolt súlycsökkentés heti fél, maximum 1 kg. Ezzel, a táplálkozási szakemberek által javasolt ún. hagyományos fogyókúrával lehet tartós eredményt elérni.

Honnan lehet tudni, hogy valakinek a teste vizes vagy hájas? [Riocska]

- Vannak olyan készülékek, illetve már kaphatók olyan mérlegek, amelyekkel kimutatható a test zsír és víz tartalma, százalékban kifejezve. Ha valaki vizesedik, egy betegségből eredően, annak látható jele is lehet, pl. a boka vagy a lábszár vizenyős lesz. Ha valakinek sok a bőr alatti zsírszövete, az ránézésre is látszik.

Ha én 182 cm vagyok és 67 kg, de totál jól érzem magam így, akkor is híznom kellene? [_AVIREX_80_]

- Akkor nem. Nem kell minden áron hízásra törekedni, így is túl sok az elhízott ember.