Vámosi Viktória: A modellkedés illúzió

Vágólapra másolva!
Vámosi Viktória több mint tíz éve topmodell. Foglalkozását csak egy szakmának tartja, ami  közel sem olyan, mint amilyennek kívülről látszik: sokkal több munka, kevesebb csillogás, és a lányok közül csak néhányan depressziósak, kábítószeresek és hisztérikák.
Vágólapra másolva!

Mióta modellkedsz? [hilarispears]
- 12 éve kezdtem, 20 éves koromban, viszonylag idősen kerültem a szakmába. Magyarországon a '94-es Look Of The Year versenyen fedeztek fel. Innen kerültem Párizsba, egy vezető modellügynökséghez. Ott három és fél évig dolgoztam.

A modellek gyakran mondják, hogy ez sokkal nehezebb munka, mint ahogy azt az emberek gondolják. Mi a nehéz benne? Szépnek maradni, utazgatni vagy mindkettő? [jean pierre papi]
- Ez ennél sokkal összetettebb. Bizonyos esetekben könnyű, bizonyos esetekben nehéz. Ennek is vannak naposabb és árnyékosabb oldalai. Amit egy laikus ebből lát, az a fény, a csillogás, a napi gázsik. De idáig elég hosszú az út. Az ember nem tud tervezni, mert nem tudja, hogy mit fog csinálni délután, hogy még abban a városban lesz-e, vagy már egy másik országban. Állandóan ugrásra készen kell lennie, rengeteg különböző elvárásnak kell megfelelnie. Nincs állandóság az életében, mindig mással dolgozik, minden nap új ügyfelek, új helyszín, új kultúra. Nagyon felszínes az egész, általában csak a napi kapcsolatra korlátozódik, mély kötődés nem alakulhat ki. A cégeket nem az ember érdekli, és nem is úgy kezelnek. Az a lényeg, hogy veled el tudnak érni egy bizonyos célt, és csak arra használnak, ezt pedig gyakran éreztetik is.

Mégsem lehet olyan nehéz, ha öltöztetnek, megcsinálják a hajadat, és még pénzt is kapsz ezért. A hétköznapi nők ezt nem tehetik meg. [@@..Beuska..@@]
- Ez is egy munka, és egyben illúzió is. A munkán kívül nem öltöztetnek, nem csinálják meg a hajamat, hasonlóan élem a mindennapjaimat, mint egy elfoglalt, sokat utazó nő. A munkanap egyébként nálunk nem nyolc óra, hanem 12, néha még ennél is több, attól függően, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy be tudjuk fejezni az adott munkát.

Miért van az, hogy a topmodell a top modell, miközben az egészséges, tiszta, természetes lányok sokkal vonzóbbak a nagy többség szerint? [liok]
- Én egy egészséges, tiszta, természetes lánynak tartom magam. Egyébként pedig a "topmodell" azon felül, hogy szerencsés adottságokkal rendelkezik, és ezek rímelnek az aktuális trendre, belső tartása is van, megbízható, pontos, fegyelmezett, munkabíró, céltudatos, és nagyon szívós. Színes egyéniség kell hogy legyen.

Tud így az ember egyáltalán munkakapcsolaton kívül másmilyen kapcsolatokat is kialakítani? Mi lesz a családdal, a barátokkal? [vpth]
- Ezzel a problémával nekem is szembe kellett néznem. Voltak olyan évek, amikor a karrieremet a családom, illetve a baráti kapcsolataim elé helyezve, semmilyen munkát nem utasítottam vissza. Ez nagyon sok kompromisszumot igényelt, de akkor olyan életszakaszban voltam, amikor úgy éreztem, hogy most van itt az én időm, és ezt ki kell használnom. Nem nyavalyoghatok amiatt, hogy honvágyam van, vagy hiányoznak a szülők, a barátok. A párkapcsolatokat is nagyon nehéz volt távkapcsolatként, megfelelő minőségben fenntartani, úgyhogy egy-két kapcsolatom tönkre is ment emiatt.