Artizánok: Ez a könyv az igazi szexről szól

Vágólapra másolva!
Mit tudunk magunkról? Mit tudunk a saját szexualitásunkról, nőiességünkről? Merünk-e egyáltalán nyíltan találkozni vágyainkkal, érzéseinkkel? Elkészült egy könyv, mely ezeket a kérdéseket feszegeti, amelyben 33 nő ír a vágyról, szenvedélyről, intimitásról, testiségről, szerelemről és erőszakról. Az Éjszakai állatkert születéséről Bódis Krisztával és Gordon Agátával beszélgettünk a Vendégszobában.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi

Bódis Kriszta

- Miről szól a női szexualitás első átfogó antológiája? Ez egy pszichológiai mű? (tommboy20)





- Kinek az ötlete volt az antológia, hogyan jöttek rá, hogy itt az ideje összeállítani? (eliska_k)

Agáta: Mindannyian tudtuk, hogy réges-rég itt az ideje egy olyan antológiának, amelyik a női szempontot érvényesíti az irodalomban. És mihelyt találkoztunk mi hárman (a kötet harmadik szerkesztője Forgács Zsuzsa - a szerk.), azonnal úgy döntöttük, hogy Artizánok leszünk, akik ezt az antológiát megvalósítják.

Kriszta: Az előéletünktől egyenesen következett, hogy ebbe az irányba is tartunk. Forgács Zsuzsa lassan tíz évvel ezelőtt megjelentette első regényét, Talált nő címmel, hamarosan Agáta regénye is megjelent, a Kecskerúzs. Forgács Zsuzsa nagy vihart kavart a Narancs-beli cikkével a női orgazmusról, nekem pedig két évvel ezelőtt jelent meg a Kemény vaj című könyvem. Agáta öt éve csinál egy Zártkörű lányok című műsort a Tilos rádióban, és lassan egyéves a Bódis Kriszta - Gordon Agáta: Irodalmi centrifuga is, ami a női irodalmat teregeti ki. Régóta foglalkozunk a családon belüli erőszak problémájával csakúgy, mint a prostitúció és emberkereskedelem kérdésével is.

- Nektek tetszett Catherine Millet: Catherine M. szexuális élete című könyve? Miért nem, és miért igen? (aryssa)

Agáta: Megvásároltam ezt a könyvet, és azt gondoltam, hogy jól fogok szórakozni egy fél délután, de annyira unalmas volt, hogy elajándékoztam.

Fotó: Fábián Évi

Gordon Agáta

- Milyen visszhangja van a kötetnek? Egy ismerősöm (ffi) szimplán lefeministázta - elolvasta majd végig -, ez jött le neki... (eliska_k)


Kriszta: Arról van szó, hogy az irodalomban, mint ahogy a társadalomban is, elsősorban a férfiszempontok dominálnak, ez ténykérdés, ezen nincs mit vitatkozni. Kb. 200 éve írhatnak egyáltalán nők büntetlenül. Ez az olvasásra, tanulásra, mindenfajta művészeti tevékenységre is vonatkozik.
Ha a feminizmus azt jelenti, hogy a nők és férfiak egyenrangú emberek, akkor ez egy feminista könyv, ami a szerkesztői hozzáállást illeti. A szerzők ideológiai hovatartozása, gondolkodásmódja valószínűleg érdektelen. Fontos és szép írásokat tartalmaz a könyv. Az, amit ebből a könyvből meg lehet tudni, az gazdagítja az irodalom egészét, és az olvasókat is.

Agáta: Amit ebből meg lehet tudni, azt sehonnan máshonnan nem lehet megtudni. Ezért kell ezt a kötetet mindenkinek magáévá tennie. Visszhang-ügyben pedig például a Műcsarnokban pénteken fogják komoly irodalomkritikusok, ítészek visszhangozni róla a saját véleményüket. November 18-án, pénteken, 6 órakor: Pofonok és ízlések címmel, a belépés díjtalan.

- Milyen korosztályt érdekelhet elsősorban a könyvetek? (Bpi éjszaka)

Mindenkinek ajánljuk, aki jól tud olvasni :)