Benkő Ágota: Kiegyensúlyozott családban élni a legfontosabb dolog

Vágólapra másolva!
Vendégünk volt Benkő Ágota, az Otthon Segítünk Alapítvány vezetője, akivel a kisgyermekes családokat segítő szolgálatról beszélgettünk. A szolgálatnál dolgozó szülőket bárki hívhatja, akinek családi gondjai vannak, és elkél egy tapasztalt segítő. Arról is beszélgettünk, hogy hogyan lehet valaki önkéntes, hogy milyen jövője van nálunk az önkéntességnek.
Vágólapra másolva!

- Elmondaná, mivel foglakozik ez az alapítvány? (Srt)
Az Otthon segítünk szolgálat alapötlete Angliában született 30 évvel ezelőtt, lényege az, hogy tapasztalt szülők segítenek szülőknek. A szolgálat baráti és gyakorlati segítséget ad a kisgyermekes (iskolás kor alatti gyerek) családoknak, ingyenesen, felkészített önkéntesekkel.

- Az alapítvány kiknek segít? (Yahim)
Olyan családoknak segít az alapítvány, ahol iskolás kor alatti gyerek van. Alapvetően a szülőknek segítünk, hogy biztonságosabban tudják a gyerekeiket nevelni, vagy például kimerültség esetén egy kis levegőhöz jussanak. Igyekszünk úgy segíteni, ahogy például egy nagyobb családban segítséget kap az ember...nagyszülőktől, más rokonoktól, esetleg baráti körből. Annak segítünk, aki kéri a segítséget. Országos hálózatot építünk, ma már 25 helyen tudunk segíteni. Segítségünk lényegéhez az is hozzátartozik, hogy nem a szülők helyett, hanem a szülőkkel együtt dolgozunk. A szolgálat és a család kapcsolata bizalmon alapszik, és a kapott információkat a legszigorúbb titoktartással kell kezeljük.

- Ágota, nekem van tapasztalatom mint fiatal anyuka, és sajnos a mai anyukák nagy része "hülyíti" a többit. (Éjféli lány)
Mivel?

- Kedves Ágota! Ez olyasmi mintha bébiszittert fogadnánk? (eliska_kukova)
Nem! Határozottan nem bébiszitter szolgálatról van szó, nem gyerekvigyázás a segítségünk. Ha például egy első szülő mama kéri a segítséget, akkor heti rendszerességgel hosszabb ideig látogatjuk, amíg maga is meg nem tud küzdeni a problémával, vagy ki nem alakul az a tapasztalat, amivel már boldogul. A családlátogatások hossza átlagban fél év. A szolgálatot nem lehet úgy hívni, ad hoc módon, mint a bébiszitter szolgálatot.

- És milyen problémákkal küzd a segítséget kérők többsége? (karcsi36)
A leggyakoribb problémák, amivel hozzánk fordulnak: ikres családok, első gyerekes családok, izolált családok (akiknek nincs semmiféle kapcsolatuk az adott környezetben), olyan családok, ahol nincs családi segítség (pl. a nagyszülők még dolgoznak vagy messze laknak), vannak nagy családok, ahol kifáradt édesanyák vannak, beteg gyereket nevelő családok, stb.

- Nekem az öcsém négyéves és koraszülöttségéből adódóan beszéde visszamaradott és súlyos mozgáskorlátozott. Neki mivel, hogyan tudna segíteni az alapítvány? (makóicsaj18)
Mindenekelőtt édesanyádnak kellene megkeresni a szolgálatot, és megfogalmazni, hogy neki mire volna szüksége. Nem közvetlenül az öcsédnek tudunk segíteni. Feltétel persze, hogy legyen a településen szolgálat, érdemes megnézni a www.otthonsegitunk.hu honlapot. Makón most képzik az első önkénteseket.

- Hasonlít az egész a nevelőszülői hálózathoz? (nyárivillám30)
Nem, a nevelőszülői hálózat a hivatalos ellátórendszer része, a mi szolgálatunk önkéntes és civil. A szülők segítésén át közvetve segít a gyerekeknek. Itt az egész családról van szó, nem kiemelve a gyereket, mint a nevelőszülői hálózatban.

- Kedves Ágota! És ez a segítség az országban hány helyen vehető igénybe? (pcett)
Huszonöt településen, Zalaegerszegtől Tiszavasváriig.

- És mi van akkor, ha az adott megyében (településen) nincs szolgálat? Akkor azok, akik abban a megyében laknak, hogyan tudják a szolgáltatást igénybe venni? (whiSkys009)
Sajnos sehogyan sem, nagyon várjuk a 10-15 ezer fős vagy annál nagyobb településekről a szervezőjelöltek jelentkezését. A nagyon kicsi településeken csak az esetben működtethető szolgálat, ha ezek a települések könnyen elérhetők, szorosan egymás mellett vannak (az időt nem viszi el az utazás) és kistérségben összefogottak.