Rácz Zsuzsa: Igazi márpedig létezik

Vágólapra másolva!
Július 18-án az [origo] társalgójának vendége volt Rácz Zsuzsa. Nemrégiben megjelent Állítsátok meg Terézanyut! című naplóregényében közel másfél éves elszánt állás- és pasikeresés történetét meséli el. A hetek óta a toplisták élén álló könyv szerzője, ha tehetné, társkereső irodát nyitna.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO [origo]: A könyvben miért nem Rácz Zsuzsa a főszereplő, és miért Kéki Kata? (Mena)

Rácz Zsuzsa: Mert muszáj volt ennyi távolságot tartani a főszereplőtől, különben nem tudtam volna röhögni magamon.

[origo]: Nem lettek kellemetlenségeid abból, hogy sokakról felismerhetően írtál? (eliska)

Rácz Zsuzsa: Valós személyek csak és kizárólag a barátnőim, akik látták a kéziratot, a többiek összerakott figurák.

[origo]: Viccet félretéve, mindent megírsz azzal az emberrel kapcsolatban, akit érdekesnek találsz? (anyone)

Rácz Zsuzsa: A figurákat általában összegyúrom. Egyébként mindenkiben van érdekes, nézőpont kérdése.

[origo]: De azért nem ilyen vagy, igaz? Mármint volt kozmetikázás is, meg kissé groteszkké is formáltál néhány helyzetet? (szigiri)

Rácz Zsuzsa: Miért, nagyon ciki????:-) Persze, volt minden, kozmetika, meg groteszk, meg sok fantázia...

[origo]: Szia Zsuzsi, őszintén gratulálni tudok csak a könyvhöz, tökéletesen tudtam azonosulni a gondolataiddal, élményeiddel, a humorod pedig páratlan, egyszóval köszönjük, hogy megírtad. Ugye lesz folytatás? (Lidia29)

Rácz Zsuzsa: Köszi Lidia! Még nem tudom, lesz-e folytatás, őszintén szólva ez a siker messze túlszárnyalta az elképzeléseimet, kicsit most szorongok, nem tudom, lehet-e ezután folytatást írni...

[origo]: Esetleg film...? (megics)

Rácz Zsuzsa: Remélem, lesz film, a folytatást még nem tudom.

[origo]: Ha megfilmesítenék a könyved, kit tudnál elképzeli a szerepedben? (eliska)

Rácz Zsuzsa: Ónodi Eszterrel beszéltünk róla, neki nagyon tetszik a könyv. Még nem igazán gondolkoztam rajta.

[origo]: Nem zavar, hogy sokan hasonlítják a könyved Bridget Jones naplójához? Egyébként a Terézanyu sokkal jobban tetszik :-) (Almia)

Rácz Zsuzsa: Köszönöm, Almia, nem zavar egyáltalán, be is vállalom, hogy megihletett.

[origo]: Élményeket írtál meg, vagy jött egy ötlet, és ez szolgált a könyv alapjául? (szigiri)

Rácz Zsuzsa: Élmények is jöttek csőstül, meg ötletek is - de leginkább volt időm és kedvem írni.

[origo]: Hihetetlenül jólesett a könyved! Üdítő volt, mint egy tengeri algás tusfürdő ;-) Kepes András szerint többféle író van: van, aki csak akkor tud leülni és írni, ha megszállja az ihlet, és van, aki kiosztja a napi penzumot, s azt igyekszik betartani. Te melyik vagy? (tengeri alga)

Rácz Zsuzsa: Köszi, alga, örülök. Én sajnos nem vagyok egy fegyelmezett író vagy mi, én tíz percig tudok egy helyben ülni. Egyszer csináltam ilyen napirendet, de az még rosszabb volt.

[origo]: Egyes jeleneteidben olyan pontosan vannak megfogalmazva az adott helyzetben feltörő gondolatok, mintha azon nyomban tollat ragadtál volna, hogy el ne felejtsd. Tollat is ragadsz rögvest? Vagy hogy történik nálad az írás? (tengeri alga)

Rácz Zsuzsa: Nem, nem ragadok tollat. Valahogy lefényképezi a helyzetet a fejem, és előhívhatom később.

Terézanyutól Bridget Jonesighttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=44116Még nem olvasta Rácz Zsuzsa könyvét?http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=54424%26tag=1Még ma nekikezdhet, ha megrendeli

[origo]: Azt mondod a könyved végén, hogy a legjobb dolog az életedben, hogy megtanultál írni és olvasni. Melyik könyv volt az, amit a legjobb volt olvasni, és amit a legjobb írni az életedben? (Mena)

Rácz Zsuzsa: Sajnos, nem tudok egy könyvet mondani, nagyon sokat szeretek. Egyébként pedig mindig azt a legjobb írni, amelyiket éppen írom.

[origo]: Kár, hogy a sziporkázó stílusodat egy elcsépelt témához használod. Egy következő könyvedet szívesebben olvasnám. (nagyarc)

Rácz Zsuzsa: Oké, megbeszéltük. Most ilyen elcsépelt élethelyzetben voltam, nekem se volt jó.

[origo]: Miért van manapság sok egyedülálló 30-as nő szerinted? (hHelga)

Rácz Zsuzsa: Erről szociológiai tanulmányok születenek. Röviden talán annyi: mert a nők valóban önállóak lettek, de ezzel egyelőre nem tudunk se mi, se a pasik mit kezdeni.

[origo]: Azok a csajok, akiről írsz, a kékikaták, szerinted mindig egyedül maradnak a szürke hétköznapi életben? (yeratti)

Rácz Zsuzsa: Szerintem nem maradnak egyedül, és nincs szürke hétköznapi élet. Ha az ember társat szeretne, akkor előbb-utóbb megérkezik.

[origo]: Sorra jönnek ki a nőkről szóló "Jaj istenem, mit csináljak" könyvek. Szerinted nem lehet ezt az érdekes helyzetet a még társadalmilag fel nem dolgozott női emancipáció számlájára írni? (szigiri)

Rácz Zsuzsa: De. De, de! Én nem tudom ilyen szépen megfogalmazni, de pontosan erről van szó, szerintem.