Hamecz István: Az MNB-előrejelzés a legpesszimistább

Vágólapra másolva!
A kamatpolitikáról, az inflációról faggatták olvasóink Hamecz Istvánt, az MNB igazgatóját a Vendégszobában. A chat folyamán szó esett a konvergenciaprogramról, a nyugdíjrendszerről, és kiderült, nem is olyan magas a kamatadó.
Vágólapra másolva!

Sziasztok!

Hamecz István vagyok, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és monetáris politikai szakterületének igazgatója. A címem alapján talán nem meglepő, hogy közgazdasági és monetáris politikai kérdésekkel foglakozom hivatásszerűen és hobbi nyugdíjszakértő is vagyok. Ezekkel a témákkal kapcsolatban várom a kérdéseket! Tisztemnél fogva politikai kérdésekre nem tudok válaszolni. Szívesen megmondanám, hogy merre megy a forint, de sajnos, nem tudom...

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

Mennyire van rossz állapotban az ország gazdasága? [bbdick]

-Közepesen: van egy erős magángazdaságunk és egy nagyon gyenge teljesítményt nyújtó állami szféránk.

Csökkenthető az államháztartás hiánya a konvergenciaprogram segítségével? [Tobonya24]

- A konvergenciaprogram a legfontosabb első lépéseket tartalmazza, de az államháztartás tartós rendbetételéhez további, strukturális intézkedésekre van szükség, amely megakadályozza, hogy bizonyos kiadások a gazdasági növekedést meghaladó mértékben növekedjenek. A legismertebb ilyen területek az egészségügy, a nyugdíj, az államigazgatás és az oktatás. Ezeknek a puszta költségvetési kihatáson túl a gazdaság hosszú távú növekedésérez is alapvető befolyása van.

Az MNB ön szerint mennyire felelős a mai gazdasági válságért? [fiu19fiut.....]

- Azt gondolom, hogy semennyire, mivel alapvetően egy, a költségvetési politika okozta problémával állunk szemben. A kérdés azonban nagyon jó, mivel lehetőséget teremt arra, hogy feltegyük azt a kérdést, hogy mikor tekinthető a monetáris politika túl szigorúnak, azaz olyannak, amely már káros is lehet a gazdaságra: mikor megfelelő és mikor túl laza. Nálunk egy úgynevezett inflációs célkövető rendszer van, ami azt jelenti, hogy amennyiben az infláció a cél körül alakul, úgy a monetáris kondíciók nagyjából rendben vannak, amennyiben az infláció szignifikánsan alacsonyabb, mint az inflációs cél, úgy vélhetően a monetáris politika túl szigorú volt. Amennyiben az infláció szignifikánsan magasabb, mint az inflációs cél, úgy vélhetően a monetáris politika túl laza volt. 2001 óta az inflációs cél alullövésére még nem került sor. Az inflációs célt már vétettük el felfele 2003-ban. Ez alapján én azt mondanám, hogy a monetáris kondíciók összességében az elmúlt 5 évben megfelelőek voltak. Csak olyan extrém helyzeteket nem voltak képesek kezelni, mint a 2002-es választással együtt járó megugró költségvetési hiány, amelyből mind a kimenő, mind a bejövő kormányok derekasan kivették részüket.

Ön szerint valóban elérhető az államháztartási hiány korrekciója? [Tobonya24]

- Jelenlegi információink alapján, amennyiben a kormány a konvergenciaprogramban és a költségvetésben bejelentett intézkedéseket végrehajtja, úgy jó esély van arra, hogy a költségvetési célok teljesülhessenek