Baráth Etele: Kovács Katiék a legjobbak

Vágólapra másolva!
650 millió forintba került a szegedi kajak-kenu világbajnokság megszervezése, a csütörtökön rajtoló eseményen hat-nyolc arany, és ugyanennyi ezüst-, illetve bronzérem megszerzését jósolja Baráth Etele. A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke a Vendégszobában elmondta, szerinte a Kovács Katalin, Janics Natasa kettős még három évig verhetetlen lesz, a jövőre nézve pedig gazdagítani kell a repertoárt, ugyanis az olimpiai számmá váló szlalomban nem vagyunk érdemben jelen.
Vágólapra másolva!

Volt-e, van-e kötődése a sporthoz? Milyen sportágakat űzött? [vinczeller23]
- Fiatalként kajakoztam, versenyeztem. A három fiam közül kettő kajakozott, én később vitorláztam, sok sportágba belekóstoltam fiatalként.

Hány éves kortól ajánlja ezt a sportágat? Kell hozzá vízi jártassági? Hol lehet ezt beszerezni? [vinczeller23]
- Úszni kell tudni és 9-10 éves kortól mindenféleképpen és az a jó, ha olyan gyerek kezdi el, akinek sokirányú a sportérdeklődése.

Milyen szintű úszástudást igényel a sportág? [sghy]
- Legalább 200 métert ússzon nagyobb gond nélkül, legyen magabiztos a vízben, ne féljen tőle. A gyerek lehet kövér vagy sovány, kicsi vagy nagy, később maga a sport is alakítja, egy biztos, hogy a kajak egészséges életre nevel.

Kemény edzésen vesznek részt a kenusok? [Ricsi-teamshadow]
- A kajak-kenu azért eredményes, mert iszonyú sokat dolgozik minden versenyző, a napi átlag 5-6 óra.

Vidéken, például Békés megyében milyen módon lehet belekóstólni ebbe a sportágba? [Gaboor88]
- Békés megye gazdag kis sportegyesületekben (Szarvas, Békés, Békésszentandrás).

Mibe kóstál elkezdeni a kajakozást, kenuzást? Milyen felszerelést kell megvásárolni? [vinczeller23]
- Ahhoz, hogy elkezdje valaki, nem kerül pénzbe, legfeljebb 1-2 ezer forint havi díjat kell fizetni, de tehetséggel még azt is elengedik az egyesületek. Később az eredményesség érdekében természetesen egy jó lapát, melegítő és vízálló felszerelés is szükséges. Vannak szülők, akik hajót is vásárolnak, de ami igazán költséges, az utazások finanszírozása. Azt jó tudni, hogy a sportágban megforduló pénz több mint felét a szülők állják a gyerekek támogatásával.

Miért szorult háttérbe a hatvanas-hetvenes években virágzó vízisport-élet a Dunán? [vinczeller23]
- Először is a víz szennyeződése miatt, másodszor Római-parti és más csónakházak tönkrementek és privatizálva lettek, magyarán más célra használják őket. Harmadsorban a Dunán veszélyesebbé vált a kajakozás. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a még megmaradt sportklubok megerősödjenek, de most éppen az újpesti öböl veszélyeztetett.

Lehet e hobbisport a kajak-kenuzás? [Piet85]
- Évente 100 ezren indulnak különböző hobbi- vagy túrakajak-versenyen, tehát lehet, sőt, anélkül a gyerekek sem szeretnek bele a sportba. Nem elég csak a jó eredmény.