"A globalizációval megmenthető lenne Tibet kultúrája"

Vágólapra másolva!
Egy hajdan volt kis független államban kitört felkelés brutális leverése, és az olimpiai bojkott kínos válaszút elé állította Kínát. A tibeti szimpatizánsok tüntetései miatt eloltották az olimpiai lángot. Az elmúlt hetek eseményei nagyban befolyásolhatják a békeszerető népéről ismert Tibetet. Ezekről, és a jelenleg kínai megszállás alatt álló tartomány jövőjéről beszélgettek olvasóink a Tibetet Segítő Társaság munkatársával. A Vendégszobában ezúttal Hendrey Tibornak tehettek fel kérdéseket.
Vágólapra másolva!

Sziasztok! Üdvözlöm a chatelőket! Hendrey Tibor vagyok, a Tibetet Segítő Társaság munkatársa. Ha vannak kérdéseitek Tibetről, nyugodtan tegyétek fel, és lehetőségeimhez mérten megpróbálok azokra felelni!

- Jó napot kívánok! Ön szerint el fognak valamit érni a tüntetésekkel világszerte? [pesti srác 89]
- Mindenképpen nagy jelentőségűek ezek a tüntetések. Elsősorban azért, mert szinte az egész világon előfordulnak, és széles tömegeket érintenek. Másodsorban azért, mert mindez alulról érkezik - azaz a hétköznapi emberek kezdeményezik -, és a világméretű összefogással szerintem mindenképpen tudnak hatni a politikára.

- Üdvözlöm! Nem gondolja úgy, hogy Magyarországon is van elég probléma? Miért kell pont a tibetieket segíteni? [Vexed]
- Úgy gondolom, hogy ezt a globalizáció - amely az elmúlt évtizedekben az egész világra kihatással volt - teszi szükségesség. Itt most elsősorban politikára és gazdaságra gondolok, szóval ez a globalizáció egy általános felelősségtudatot is jelent. Ez azt jelenti, hogy minden egyes embernek ezen a kis földgömbön, egyedi és nagyon fontos felelőssége van bármilyen témában, bárhol is legyen ez az esemény. Tehát nekünk itt Magyarországon is - amennyiben úgy gondoljuk, hogy a földgolyó minden népével, országával, és élőlényével együtt szerves egységet képezünk - van felelősségünk, amelynek hangot kell adni. Ez nem azt jelenti, hogy el kell felejtenünk azokat a sajátosságokat, amik a saját népünkre jellemzőek, hiszen pont az előbb említett globális felelősség az, amely például most ebben az esetben a tibeti nép kultúráját, hagyományát, identitását és nem utolsó sorban emberi jogait veszi számba.

- Ha a buddhizmus a békét hirdeti, akkor mire fel ez a harcias viselkedés? A láma sem támogatja ezt. [Szelíd-Szolid]
- Ez egy elég furcsa kérdés. Ne felejtsük el, hogy Tibetben több, mint 50 éve olyan hihetetlen elnyomás és brutalitás van jelen, amelyet mi itt Európában, még a több évtizedes kommunista uralom megélése után, sem tudunk elképzelni. Ahhoz képest, hogy egy kis létszámú, de magas kultúrájú népet teljes identitástudatától foszt meg egy agresszív hatalom, nem gondolom, hogy erőszakos viselkedésről lenne szó. Kína az elmúlt évtizedekben több mint egy millió tibetit ölt meg, és egy több évezredes kultúrát rombolt le, miközben idegeneket telepítettek Tibetbe. Asszonyokat erőszakkal sterilizáltak, és több ezer kolostort tettek a földdel egyenlővé a kínai vörös uralom hatalmasai. Emellett azt is tudni kell, hogy a Kínai Népköztársaság katonái beöltöztek tibeti szerzetesek ruháiba, és számos provokációt hajtottak végre Lhászában, ezzel tovább kuszálva a helyzetet. Ezeket a módszereket úgy gondolom nem kell bemutatni Európában, ismerjük őket a világ minden tájáról. A dalai láma elsősorban a Tibeti Buddhista Egyház feje, természetesen a tradíciónak megfelelően a szeretetteljes együttérzés megközelítésével gondolkozik és ennek megfelelően tanítja az emberiséget, de következetesen és erőteljesen kiáll népe igazságáért, és szerencsére az egész világ békéjéért is.

- Ön találkozott már a dalai lámával? [Shout pacific]
- Igen, abban a szerencsében részesültem, hogy munkámból adódóan többször is találkoztam a dalai lámával és el kell, hogy mondjam azt a történetet, amely valahol ennek az embernek a nagyságát bizonyítja. Tudnunk kell, hogy Őszentsége nemcsak a tibeti buddhizmus feje, hanem Tibet királya is egyben és ez az ember, amikor Magyarországon járt utoljára és megtudta, hogy milyen munkát végzek Tibet javára, meghajolt előttem. Ilyen gesztust csak olyan hatalmasságok tudnak tenni, akiknek fontos minden érző lény sorsa a világon. Egyébként a dalai láma véleményem szerint a világ egyik, ha nem leghitelesebb politikusának és egyházvezetőjének számít. Soha nem hazudott, nem csalt, nem lopott. Következetes a szeretethez és az együttérzéshez, és ugyanazt mondta 20 évvel ezelőtt is, mint ma.

- És miért akarják bojkottálni az olimpiát? A sportolók erre készülnek egész életükben. Ők nem tehetnek a helyzetről, mégis velük lenne kitolás. [pesti srác 89]
- Bojkottálni senki nem akarja az olimpiát. Ez nyilvánvalóan nem jó megoldás. A kérdés inkább az, hogy van-e helyette jobb, vagy legalább ugyanilyen rossz megoldás. A sportolók valóban hosszú ideig készülnek az olimpiai játékokra, de azt nem elfelejthetjük el, hogy az emberiség jövőjének szempontjából világunk harmonikus és békés léte egy kicsivel fontosabb szempont, mint bármelyik nagy sportesemény. Emellett azt se felejtsük el, hogy az olimpia magasztos, nemes eszménye már régen nem létezik sehol. Pénzről és érdekek átláthatatlan hálójáról van szó, amiben a doppingszerre költött milliárdok játsszák a legnagyobb szerepet, és persze az, hogy melyik sportoló vagy érdekcsoport szerzi meg a hírnevet magának saját egója növesztésére. Figyeljük majd meg, hogy hány száz aranyérmet fog a Kínai Népköztársaság elnyerni az olimpián. Kizárólag erről szólnak az idei pekingi játékok.

- Mi volna a helyes magatartás a magyar kormánytól? A sportolóknak sportolniuk kellene, nem? [freetibet]
- A sportoló amellett, hogy sportember, azért mégiscsak elsősorban ember. Ezt ne felejtsük el. A fent említett globális felelősség pedig rá is vonatkozik. A sport felelőssége, különösen az érdekviszonyok hálójában, mindenképpen másodlagos. Különösen akkor, amikor a szemünk láttára gyilkolnak meg és vernek véresre - az olimpiai játékokat rendező országban, illetve annak elrabolt országrészében - emberek ezreit csak azért, mert saját hazájukban szeretnének szabadon és békében élni. A meglátásom szerint az olimpiai játékok megnyitóját a megtörtént események miatt mindenképpen bojkottálnia kell minden prominens politikusnak és meghívottnak, valamint, amennyiben a közeljövőben gyökeresen nem változik meg a kínai hatalom magatartása Tibetben (és más rabolt tartományában), akkor idén nem Pekingben kellene megrendezni az olimpiát. Ez gyakorlatilag és technikailag megoldható, csak közös politikai, gyakorlati összefogás kell, azzal a szándékkal, hogy itt van egy nagy alkalom arra, hogy megállítsuk az értelmetlen erőszakot, a gyilkolást. A jövő mindenképpen a globális felelősség és nem a hazugság.

- A dicsőséges Kínai Népi Felszabadítási Hadsereg kiváló munkát végez. Minden ellenállás hasztalan, semmit se ér a Nyugat szánalmas vonaglása. [gyakmester]
- Semmiképpen ne legyél ilyen kishitű és pesszimista. Minden szavadnak és minden tettednek van jelentősége, különösen akkor, ha a szívedben megerősítetted magad az együttérzés irányába. Lehet, hogy ennek a gondolkodásmódnak nem tapasztalod hasznát azonnal, de ne felejtsd el, hogy az ember számára a program egész életre szól, és amit mondasz, vagy teszel, azok összeadódnak. Így leszel bölcs, hiteles ember.

- Hogyan került be ilyen közegbe? Mármint, hogyan jutott el idáig, hogy Tibetbe jár ki segíteni? [Shout pacific]
- Én személy szerint nem járok ki Tibetbe, valószínűleg, mint Tibetet segítő, be sem engednének a kínai hatóságok, vagy legalábbis különös kísérettel léphetnék be az országba. Egyébként, ha az ember összegzi magában, hogy mit érdemes csinálni saját maga, és a világ érdekében, akkor előbb-utóbb talál jó foglalkozást magának.

- Ekkora gazdasági fölénnyel szemben mi lenne a megfelelő stratégia? A kínai termékek bojkottja nyilván nem. [freetibet]
- A stratégia a következetesség felismerése, hogy milyen erők mozgatják a politikát. Persze lehet és kell is "csendes" stratégiát is folytatni, amikor is az ember nyitott, de erős szívvel viszonyul az eseményekkel kapcsolatban, egy kicsit a spiritualitás ösvényén, ami egyébként egyet jelent saját tudatállapotunk felsőbb szintre emelésével. Ez is nagyon fontos stratégia. De emellett különösen az újkori világban a "demokrácia" és "az emberi jogok" alapjain érdemes, és kell is összefogni hasonlóan gondolkozókkal. Manapság nem lehetnek titkok a világban, vagy legalábbis nem sokáig. Ha már a globalizáció terhes negatívumait meg kell élnünk, akkor legalább azt a pozitívumot vegyük ki belőle, hogy össze tudunk fogni a nyilvánosság hatalmas erejével. Nézd csak meg, mára már komoly politikusok és közéleti emberek is meg-megnyilatkoznak Tibet javára, Kínát elítélve. Hol voltak ezek az emberek évtizedekig? És miért pont most szólaltak meg? Mert a világ népességének hangja elért hozzájuk. Még azt is megérjük, hogy divat lesz Tibetet segíteni, de nekem az is megfelelne.

- Mi a véleménye arról, hogy Kína az olimpia után bezárja kapuit, és - mint Mao 50 éve - ismét lerohanja Tibetet. [pesti srác 89]
- Ez sajnos elképzelhető. Különös és izgalmas időszakban vagyunk. Nem árt, ha ezt mindenki észreveszi. Valóban a rosszabb forgatókönyv szerint elképzelhető, hogy a kínaiak bosszút fognak állni a tibetieken, nyilvánvalóan elsősorban az olimpia után, de ez a bátor és "harcos" természetű embereket nem rettentheti vissza az igazság keresésében és abban, hogy ezért az igazságért akár életük árán is kiálljanak, szülessen az ember Tibetben, vagy akár Magyarországon.

- Beszélt már magyar sportolóval erről? A tévében láttunk olyan francia teniszezőt, aki egyetértett a bojkottal. [freetibet]
- Ismerem a sportolók lelkivilágát, még akkor is, ha nagyrészt a fent említett pénz és érdekkörben munkálkodnak. Mindenképpen hiszem és tudom, hogy egy sportoló elsősorban saját emberi mivoltának a lehetőségeit szeretné újabb és újabb győzelmekkel bizonyítani, és amennyiben ez nemes, békés és sportszerű motivációkkal történik, nagyon hasznos. Sajnos a jelenlegi olimpiai játékok rendezői nem biztosították a sportszerűség elengedhetetlen követelményeit, és így az egész olimpiai játékok értelmét vesztette. Legalábbis Kínában.

- Ön szerint rendeződni fog ez a helyzet az olimpia megkezdéséig? [csikele]
- Csak egy esetben rendeződhet: ha a kínai kormány alapvetően megváltoztatja hozzáállását a tibeti ügy megoldásában és leül tárgyalni a dalai láma képviselőivel, akik egyedül hitelesek Tibet jövőjét illetően.

- Ezt az egészet nem értem. Maga most mivel foglalkozik? Vagyis miben segít? [Kalácskenyér]
-
Te mivel foglalkozol, és miben segítesz?

- Megakadályozható-e Tibet elkínaiasítása? [freetibet]
- Sajnos az már nem akadályozható meg. A történelem folyamán mindig is voltak magas kultúrák, amelyek eltűntek a történelem színpadáról. Nem akarom előre temetni Tibetet, de abban a formában, amit ez az ősi, tradicionális kultúra megérdemelne, már nem lesz. Ezért van az, hogy a tibetiek hagyományukat, ami egyébként nagyon is jól hasznosítható a hétköznapjainkban, kimenekítették és ki is menekítik Tibetből. Az a sok tibeti láma, akik nyugaton tanítanak, nem azért vannak ott, hogy az életüket mentsék, és hogy minél több hamburgert egyenek kólával, hanem azért, hogy az emberi tradíció egyik legmarkánsabb módszerét (a tibeti buddhizmus ez) megismertessék az emberiséggel. Nem kell ehhez tibetinek lenni, de még buddhistának sem, a tradíció, a vallás, az egyház csak köret, a lényeg egy nagyon pici pontban van, és nem kötődik hozzá már semmilyen fogalom, semmilyen ceremónia, és semmi más.

Nagyon szépen köszönöm a figyelmeteket! Örülök a sok okos és kíváncsi kérdésnek. Ha többet szeretnétek megtudni Tibetről vagy esetleg a szervezetünkről, akkor a www.tibet.hu lapon tudtok kapcsolatba lépni velünk. Még egyszer köszönök mindent! Sziasztok!