Moldova György : "Kádárnak szobrot fognak emelni"

Vágólapra másolva!
Heves indulatokat kavart Moldova György Kádár Jánosról szóló könyve. A Kossuth-díjas író, aki a korszak nagy kritikusa volt, most azt mondja, Kádár János volt a huszadik század legnagyobb politikusa, és jelenleg összehasonlíthatatlanul rosszabb viszonyok uralkodnak a politikában. Elítéli az utóbbi hónapok demonstrációit, de szerinte pankrátorok ellen nem lehet görög-római stílusban birkózni. Az olvasók Moldova György írót faggathatták a Vendégszobában.
Vágólapra másolva!

Ki a valóságban Moldova György: író vagy elbeszélő? [Váci rendes srác]
-
Elbeszélőnek akkor mondanám magam, ha elbeszélnék a lényeg mellett, de én inkább író vagyok, aki elbeszéli a lényeget.

Furcsa ez a Kádár-könyv pont Öntől... Jó a könyv, de miért született? Mi késztette rá? [Andris67]
-
Tudtam, hogy az októberi felkelés ötvenedik évfordulóján okvetlenül átok-szitok háború bontakozik ki Kádár ellen, az emléke ellen. Kötelességemnek tartottam a huszadik század legnagyobb politikusának emlékét megőrizni. Nagyon büszke vagyok rá, és nagy vigaszt is jelent a számomra.

Minek köszönhető, hogy a rendszerváltás előtt Önt támogatták, nem hurcolták meg? [scoob]
-
Nem mondanám, hogy engem olyan nagyon támogattak - engem inkább az olvasók támogattak. 1956-58-ig el kellett hagynom a főiskolát, és kaptam egy év szilenciumot az írásaimért. Ennek ellenére nem rendült meg a szocializmusba vetett hitem. Bár voltak vezetők, akik elvtelenek, bosszúállók és tehetségtelenek voltak, de ez természetesen nem mindegyikre vonatkozik. Javarészüket ma is meg lehet találni az MSZP-ben és a FIDESZ-ben egyaránt. Engem soha sem a kormány tartott el, hanem mindig az olvasóim.

Mit gondol a szólásszabadság korlátozásáról manapság? Önt érte hasonló esemény a könyv megírása folyamán? [Punker boy]
-
Régen kemény cenzúra volt. Én akkor nem törődtem vele, bár volt olyan könyvem, amelynek a megjelenésére 8-10 évet kellett várnom éppen emiatt. Kardos György nélkül nem sikerülhetett volna, ő a kiadóm volt. Van egy olyan meggyőződésem, hogy ha az ember elégszer megy fejjel a falnak, akkor egy idő után a fal megijed, és hátrálni kezd.

Milyen körülmények között fogott fegyvert 1956-ban? Utólag is jónak tartja akkori döntését vagy inkább kárhoztatja a forradalmárokat? [petey t]
-
Én 56-ban fegyverrel harcoltam, őszinte meggyőződésből, és ma is örülök neki, hogy ezt az utat választottam. De kétségkívül megéreztem azt, hogy október 30-a után a dolgok másfelé fordulnak.

Mit szól, hogy most mindenki '56-os "mártírnak" vallja magát? [Andris67]
-
Ha mindenki ott lett volna a barikádokon,akkor az oroszok máig se foglalták volna el Budapestet. Én sose próbáltam tőkét kovácsolni az 56-os szereplésemből.

Fidel Castro egyéniség vagy ellenség? [Andris67]
-
Nagyon nagy egyéniség. Életem nagy álma, hogy vele egy riportkönyvet készíthessek. Még ma is elindulnék gyalog Kubába. Polgári forradalmárból lett szocialista forradalmár. Neve fenn fog maradni a történelemben.

Hitleré is fenn maradt. [Andris67]
-
Fidel Castro azt mondta, hogy a történelem majd igazolja, és igenis fel fogja menteni. Hitlert nem menti fel semmi, akárhogy is abszolválják egyesek.

A háború előtt a nálunk még nyomorultabb helyzetben élő írek vagy görögök tudtak-e volna értékelni egy ottani Kádár Jánost? [petey t]
-
Ehhez jobban kéne ismernem a görög vagy az ír helyzetet, de egy Kádár Jánost mindenhol tudnának értékelni. Még a jelenlegi Magyarországon is. Nem születik minden évszázadban ilyen egyéniség.