Fodor Gábor: "Nem tennék ízetlen megjegyzéseket"

Vágólapra másolva!
Idén nem csak becsületből indul harcba az SZDSZ elnöki posztjáért, hanem nyerni akar Fodor Gábor, aki az [origo] Vendégszobájában válaszolt az olvasók kérdéseire. Elmondta, hogy nem tervez Kóka János szerelmi vallomásához hasonló kitárulkozást a bulvárlapokban, helyesli a tandíjat és változtatna a kormány összetételén. Olcsó demagógiának tartja viszont a képviselők költségtérítési rendszerét ért kritikákat, mert az uniós átlaghoz képest szerinte keveset keresnek.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm a Vendégszoba olvasóit!

Várható ellenfele, Kóka János bulvárlapban vallott szerelmet. Ön tervez hasonló kitárulkozást? [atommaki.]

- Eszem ágában sincs. Én a magánéletemet szeretném magánéletnek megtartani, amennyire lehet.

Azt mondta, kormány-átalakításra lenne szükség. Ön kiket rúgna ki a mostani kormányból? [cébéhéccázötven]

- A kormány-átalakításra szükség van, mert a koalíció így szerezheti vissza a megtépázott hitelességét. Nem lehet ugyanazt a politikát ugyanazokkal folytatni, ami a választásokig és közvetlenül utána jellemezte a kormányzást. Neveket azonban csak az MSZP kongresszusa és az SZDSZ küldöttgyűlése után lehet csak felelősséggel felvetni.

Hogyan akarja megújítani az SZDSZ-t? Sokak szerint elveszítette minden értékét. Nem kéne inkább új pártot alapítani? [2Bálint]

- Új pártot akkor kell alapítani, ha a régi alkalmatlanná válik egy fontos és meghatározó értékrend képviseletére. Az SZDSZ helyzete kritikus, de nem reménytelen. Szerintem politikai erőt és gyakorlatias liberalizmust kell mutatnia az új SZDSZ-nek. Politikánknak három alappilléren kell nyugodnia: a jogállami normák következetes képviseletén, a költségvetési egyensúlyt őrző, felelős gazdaságpolitikán, és a közélet tisztaságáért tett lépéseken. A kormánykoalíción belül az SZDSZ-nek kell a reformok motorjává válnia. Az ellenzék irányába is új fejezetet akarok nyitni az értékek és a viták megtartása mellett, érdemi párbeszédet akarok kezdeményezni, mert ez az ország érdeke. Belül pedig egészen meg kell változtatni a politikai kultúránkat, és a döntéshozatal módját. Mozgásba kell hozni a szervezetet, energiákat kell felszabadítani, hogy a tehetséges emberek politikai szerephez jussanak, és ki tudják próbálni magukat a párton belül. Az új kultúrának része pedig, hogy elnökké választásom esetén ellenfeleimet nem akarom sem száműzni, sem belső ellenzékbe szorítani, hanem számítok rájuk.

"Elnök" úr, mit tenne másképp, mint Kuncze úr? [Carlos 1984]

- Például nem adnék ki nyilatkozatot azért, hogy október 23. után maradásra kérjem a nyugdíjazását kérő budapesti rendőrfőkapitányt. Párton belüli ellenfeleimre sem tennék ízetlen megjegyzéseket. Egyébként pedig van jó néhány dolog, amivel egyetértek Kuncze Gáborral. Például abban, hogy az önállóságát fontosnak tartó liberális párt elnöke belátható időn belül ne legyen a kormány tagja. Elnökké választásom esetén én ezt a hagyományt kívánom folytatni.

Azt hallani, hogy a bölcsészlányok körében népszerű. De a párt többi részét hogyan fogja meggyőzni? [atommaki.]

- Mindig sokat jártam az országot, most még többet lehet majd találkozni az elkövetkező időkben a szabad demokratákkal. Van programom, méghozzá igen jó, van csapatom, amely szervezetten és precízen működik és kiváló emberekből áll, és van elképzelésem arról, hogy miként lehetne növelni az SZDSZ támogatottságát. Erről akarok beszélni az SZDSZ-tagoknak, és nem kívánom a többi esetleges elnökjelöltet személyében kritizálni és támadni. Példát akarok mutatni a civilizált kampányból, mert ez szolgálja az SZDSZ érdekeit, és egyébként is távol állna tőlem az ilyesmi. E téren is új fejezetet akarok kezdeni.

Úgy érzi, győzni fog a pártelnök-választáson? [JAMES BOND39]

- Igen, szerintem jó esélyem van. Amikor legutóbb indultam, pontosan tudtam, hogy nem nyerhetek. Az egy becsületbeli ügy volt. Meg kellett mutatni, hogy lenne más választás is az SZDSZ számára a politikában. Most nem ez a célom, hanem nyerni akarok.

Mi a véleménye az egészségügyről? Egyetért az intézkedésekkel? [a_legszemetebb]

- Az egészségügy szerte a világban krízishelyzetben van. Az elmúlt évtizedekben nagyon megnőtt az orvoslás költsége, miközben korábban elképzelhetetlen módon és minőségben tudnak ma már gyógyítani szerencsére. A finanszírozás rendszere azonban maradt a régi, ezért az Egyesült Államoktól az Európai Unión át mindenhol változtatni kell a rendszeren. Magyarországon is változtatni kell, ezért a reform irányával egyetértek és támogatom azt. Persze ez nem jelentheti azt, hogy a téves, esetleg átgondolatlan lépésekről nem mondjuk el, hogy azok hibásak. Ha vannak ilyenek, azt a koalíción belül kell megvitatni először.

Mit gondol az Árpád sávos zászló betiltásáról? Helyesli? [(L)O(L)I]

- Ellenzem! A véleménynyilvánítás szabadságába beletartozik az Árpád sávos zászló is. Azonban megvan a véleményem azokról, akik különböző politikai rendezvényeken lengetik az Árpád sávos zászlót. Ez a zászló a 20. századi magyar történelemben a nyilas korszakkal fonódott össze, és aki ezzel a gyalázatos eszmerendszerrel vállal ma közösséget, annak nincs helye a civilizált politikai közéletben.

Mit gondolsz Gyurcsányról? [coolturock]

- Nagyon talentumos politikusnak tartom. A szocialista pártban a rendszerváltás óta nem volt hozzá hasonló képességű vezető. Komoly hibákat követett el az elmúlt időszakban, van mit helyrehozni. A hitelesség még visszaszerezhető.

Mit gondol a kétkamarás parlamentről, civil szervezetekkel az alsóházban? És mikor fog végre a kormány és ellenzék, pártpolitika nélkül az országért cselekedni [édesk(r)ém]?

- A kétkamarás parlament sok országban jól működő modell, önmagában ez az alkotmányjogi megoldás se nem jó, se nem rossz. Magyarországon a gyengécske demokratikus hagyomány az egykamarás parlamenthez kapcsolódik, és a rendszerváltás óta is ez működik. Ennek vagyok a híve én is, és nem támogatnám, hogy létrejöjjön egy korporatív alapon szerveződő felsőház, amelybe különböző szervezetek delegálhatnának képviselőket. Választási alapon is kerülhetnének be képviselők a felsőházba, ehhez azonban túl kicsi a területe és a lakossága az országnak. Szerintem egy csökkentett létszámú, egykamarás parlamentnek kellene működnie a jövőben Magyarországon.

Ön szerint nem fog túl nagy súly nehezedni a diákokra, főként a felsőoktatásban a megszorító intézkedések miatt? [-no artist-]

- Biztos, hogy nehezebb lesz, mint előtte volt. Én helyeslem a tandíjat, de egyúttal több figyelmet érdemelnének a diákok más területeken. Érdemes tudni, hogy a diplomával egy diák versenyelőnyt szerez a diploma nélküliekkel szemben. Ennek ára van, és ebből valamit neki is állnia kell. Azonban az ország szempontjából fontos, hogy sok fiatal élje át a diákévek fontos és pótolhatatlan időszakát.