Majtényi László: Ritkán találkoztam jóindulatú tévedésekkel

Vágólapra másolva!
A politikusok gyakran elfelejtik, hogy az adófiizetők pénzén titkosítottak, nem a sajátjukén, erre mindig figyelmeztetni kell őket - véli Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője, korábbi adatvédelmi ombudsman. A Vendégszobában válaszolt a pártfinanszírozás zűreivel kapcsolatos kérdésekre, és kijelentette, fizet egy láda sört annak, aki bebizonyítja, hogy az általa vezetett intézet a kormányt szolgálja ki.
Vágólapra másolva!

Kellemes délutánt mindannyiuknak! Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökeként és a beharangozó szerint volt adatvédelmi ombudsmanként hívtak meg. Az elmúlt hetekben a pártfinanszírozás megoldatlansága, valamint a kormányülések dokumentálása kérdéseiben szerepeltem az [origo] cikkeiben, de bármit lehet kérdezni.

- Mi a helyzet azokkal az ügyiratokkal, amelyek eddig politikailag le lettek védve? Például az Orbán-kormány idején vagy a Gergényi-ügyben. [moderator 500]

- Politikailag nem lehet levédeni semmit, az ügyeket, pontosabban iratokat titokkategóriákba lehet vonni. Főszabály szerint az államnak átláthatónak kell lennie, hiszen a mi adónkból tartjuk fenn, nekünk felel a működésért.

- Ezek miért nem publikusak? [pionjar]

- Mi mennyi, mi nem publikus? A kormány ülései a civilizált világ nagyobb részében nem nyilvánosak, az ott elhangzottakat dokumentálni kell, a társadalmat tájékoztatni kell, de ellentétben a parlamenttel, a működés főszabály szerint nem nyilvános. Még pontosabban az információszabadság késleltetett esetével állunk szemben, azaz a védelmi idő eltelte után válnak közkinccsé a kormányülések jegyzőkönyvei. Így van ez Magyarországon az első felelős kormány megalakulása, 1848 áprilisa óta, ezt akarta megváltoztatni 1998-ban az Orbán-kormány, majd ehhez hasonló törvényjavaslatot terjesztett be a mostani kormány, amit azonban hála istennek megváltoztattak. Az elfogadandó törvény szerint kötelező lesz szó szerinti felvételt készíteni a kormányülésekről.

- Ön is kifogásolta, hogy nem akartak hangfelvételt készíteni a kormányülésekről. Volt itt szándékosság, vagy csak figyelmetlen volt valaki? [cébéhéccázötven]

- A legokosabb, ha az állam működésével kapcsolatban inkább a rosszabb szcenáriót feltételezzük, ritkán találkoztam jóindulatú tévedésekkel. Az persze nagyon is gyakori, hogy a jó királyt rossz tanácsadói félrevezetik... Az átlagember nem látja át az egészet, vagy inkább nem érti, hogy akik minket képviselnek a mi pénzünkön, miért titkosítanak bármit. Mert gyakran elfelejtik, hogy a mi pénzünkön titkosítottak, nem a sajátjukén, erre mindig figyelmeztetni kell őket.

- Azoknak kellene dönteniük, akiknek érdeke a jelenlegi rendszer fenntartása. Hogy fog ez így sikerülni? [cébéhéccázötven]

- Ha optimista lennék, azt mondanám, hogy a társadalom demokratikus készenléte, ellenőrző ereje elegendő a politikai osztály önérdekével szemben, de nem vagyok nagyon optimista. Különösen fontosak a demokratikus ellenőrzés intézményei, nekik kellene az állampolgári politikai készenlét kényelmetlen, időrabló feladatát átvállalni. Dolgozhatnának jobban is.

Fotó: Pályi Zsófia

- Ma van szavazás a kormányzati szervezetalakításról szóló salátatörvényről. Normális az egy demokráciában, hogy rendeleti úton kormányozhatnak? [2Bálint]

- A magyar alkotmány és a jogalkotási törvény szerint alapvető jogokat, fontos intézményeket, törvényalkotási tárgyakat csak törvénnyel lehet szabályozni, a kisebb fontosságú ügyekben persze a kormányok rendeletekkel vagy akár utasításokkal, nem jogi eszközökkel is kormányoznak.

- A jobboldal azt akarja, hogy tiltsák el a kormányt a sikerpropagandától a választások előtti időben. Lehetséges ez egyáltalán? [atommaki.]

- Noha ez nem helyes, a kormányok közpénzen folytatnak propagandát, sőt a választási kampány egy része is kormánypénzen, közpénzen folyt és folyik a jövőben is. Mind a baloldali, mind a jobboldali kormányt - lesz még ilyen - korlátozni kell abban, hogy a saját pénzünkön butítson bennünket. A jelenlegi szabályok nem adnak elegendő védelmet.

- Nyár óta parkolópályán van a pártfinanszírozási törvény. Ön szerint nem tudnak vagy nem is akarnak megegyezni a pártok? [2Bálint]

- Attól félek, hogy nagykoalíció van abban, hogy a tisztességes pártfinanszírozás törvényi biztosítékait megfúrják. A nagykoalíciót persze nem úgy értem, hogy ne lennének tisztességes honanyák és honatyák, de azért feltűnő, hogy mind a szocialistáknál, mind a Fidesznél milyen mélységes csönd övezi a sok hibával terhes, de alapvetően tisztességesnek mondható tervezetet. Talán a kis pártok is hangoskodhatnának, de nagyon nagy a felelőssége a szabad sajtónak és az Állami Számvevőszéknek ebben az ügyben. A szereplők nagy része elégtelen körüli osztályzatot érdemel véleményem szerint.