Demszky abban bízik, elfáradnak a tüntetők

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor sem tudja, meddig tarthatnak a tiltakozások, de szerinte az emberek elfáradnak, és hazamennek. Az SZDSZ-es főpolgármester az [origo] Vendégszobájában azt mondta, Orbán Viktor célja a destabilizálás. Beszélt programjáról is. Az olvasók pénteken Demszky kihívójának, Tarlós István független - a Fidesz által is támogatott - főpolgármester-jelöltnek tehetnek fel kérdéseket.
Vágólapra másolva!

Köszöntöm az [origo] internetes portál látogatóit! Megpróbálok legjobb tudásom szerint válaszolni az önök kérdéseire.

Mit szól a tüntetéshez, vagyis a romboláshoz, amit az MTV épületével tettek? Várható még ilyen tüntetés?

- Az MTV előtt történtek felháborítottak minden jó érzésű budapesti polgárt. A vandál rongálásra, gyújtogatásra és a székház elfoglalására nincs mentség. A leghatározottabb fellépésre kértem fel tegnap a budapesti rendőrfőkapitányt, aki most már nem csak a BRFK-t irányítja, hanem valamennyi budapesti alakulatot. Mára virradóra 98 személyt állítottak elő, olyanokat, akik törtek-zúztak a főváros különböző pontjain. Reggelre helyreállt a rend, több ezren dolgoztak azon, hogy elindulhassanak a BKV járatai és tiszták legyenek az erőszakos cselekmények helyszínei. Mi vagyunk többen, azok, akik rendet és nyugalmat akarnak. A rendőrség fellépésével én magam elégedett vagyok, és minden a zavargások idején megsérült rendőrt külön jutalomban fogok részesíteni. Őszintén remélem, hogy ma éjszaka nem ismétlődik meg harmadszor mindaz, ami súlyos zavarokat okozhat a főváros életében. Arra kértem Orbán Viktort, hogy mondja le a szombati Fidesz-nagygyűlést és határolódjon el a garázda, bűnöző bandáktól. Sajnos, eddig nem tett eleget ennek a kérésnek, sőt az, amit tegnap mondott, miszerint maradjanak csak az utcán az emberek, csak olaj volt a tűzre. Orbán célja a destabilizálás.

Mit gondol, le fog mondani Gyurcsány Ferenc? [PszichoBrutál]

- Nem fog lemondani, és az elmúlt napokban többször kifejtettem, hogy én magam a tettei alapján ítélem meg a miniszterelnököt. Gyurcsány Ferenc minden Budapesttel kapcsolatos ígéretét betartotta: megkétszerezte az útfelújításra fordítható pénzt, megháromszorozta a BKV támogatását, a kormánnyal együtt fejeztük be a szemétégető felújítását, és garanciát adott a főváros által felvett hitelekre. Gyurcsány fővárosbarát politikát folytat. Nekem ez a fontos, és úgy gondolom, hogy sokan vagyunk a fővárosban így ezzel.

Hogyan próbálják megakadályozni a további esti őrjöngéseket? [PERVIKEPASIKAbp!]

- Nincs erre bevált recept. Az ötpárti nyilatkozat, amit tegnap a parlament elfogadott, süket fülekre talált, és a köztársasági elnök felhívása sem volt elegendő. Ma a miniszterelnök, a köztársasági elnök és a házelnök közös felhívásban ismételte meg mindazt, amit tegnap már elmondtak külön-külön. Nem vagyok naiv, és nem gondolom, hogy azok a vandálok, akik gyújtogattak és 130 rendőrnek okoztak könnyebb és súlyosabb sérüléseket, megfontolják ezeket a békére és nyugalomra intő felhívásokat. Ki kell őket közösíteni, a pálya szélére küldeni. A főváros védelmében kirendelt rendőri erőknek pedig készenlétben kell állni.

Ön szerint lesz új, rendkívüli választás kiírva? [Batman!]

- Nem. Október 1-jén szavazni fogunk, remélem, minél többen elmegyünk és véleményt alkotunk arról is, ami az elmúlt napokban történt. A jobboldal célja a destabilizáció, és ennek a célnak az elérése érdekében cinkosan összefog a szélsőjobboldallal. Ezért nincsenek elhatárolódó nyilatkozatok. Persze vannak kivételek is, például Kósa Lajos Debrecen polgármestere elhatárolódott a szélsőjobboldaltól és a Jobbiktól. Tegnap pedig azt nyilatkozta, hogy ha kell, személyesen is megvédi az MSZP székházát. Meg kell értenünk, hogy a liberális, szocialista és a konzervatív meggyőződésű polgároknak egyaránt érdeke ebben a helyzetben a demokrácia védelme a szélsőséges, demokráciaellenes erőkkel szemben, akik nem tudják, hogy mit akarnak. De az elmúlt napokban módunk volt megtapasztalni azt, hogy mire képesek, ha bíztatják őket.

Nem gondolja, hogy valóban csak az lenne hatásos, ha lemondana a kormány? [Stegeee]

- Nem. Vannak, akik megpróbálják ebbe az irányba vinni az eseményeket, és nem válogatnak a módszereikben, de a többség nem ezt akarja.

Ön szerint meddig fognak tartani a tüntetések? [Lilla86]

- Kiszámíthatatlan, nem vagyok madárjós, de minden nemzetközi tapasztalat arra mutat, hogy az emberek egy idő után, ha nem érnek el eredményt, elfáradnak és hazamennek. Remélem, Orbán Viktor nem akarja libanonizálni az országot, de ha így lenne, végül is az embereken múlik, hogy sikerül-e a destabilizálásban érdekelt erőknek elérniük a céljukat. Ma elmondhatjuk, hogy a kormány a helyén van, a rendőrség képes a rendzavarás megakadályozására, és az emberek többsége - mint mindig - rendet, nyugalmat és békét akar.

Az elmúlt napok eseményei címlapra kerültek az uniós országokban. Mennyiben változatják meg ezek a dolgok Magyarország és az EU kapcsolatát? [Volumax]

- Természetesen egész Európa bennünket figyel, a világsajtó érdeklődése is felénk fordult. Én arra számítok, hogy a következő napokban egyre több és több, a kormányzatot támogató nemzetközi szintű politikai nyilatkozat fog megjelenni. Senkinek nem érdeke ezen a porondon a magyarországi destabilizáció, és Európában pontosan értik, az EU vezető politikusai is tisztában vannak azzal, hogy nincs más út, mint amit az államháztartás konszolidálására törekvő Gyurcsány-kormány meghirdetett. Európa ennek a programnak a sikerében érdekelt, és más országok - úgy is mondhatjuk, hogy a régi európai demokráciák - gyakran éltek át hasonló helyzeteket, amikor a kormányaiknak népszerűtlen intézkedéseikkel kellett megőrizniük nemzetgazdaságuk stabilitását.

Sehol nem népszerű az adóemelések, energiaáremelés stb. egyidejű meghirdetése. Az ebből adódó krízishelyzetek akkor nem ismétlődnek meg, ha sikeresek a reformok, és hosszú távra sikerül elérni azt, hogy az állam kevesebbet költsön és sokkal hatékonyabban használja fel az adóbevételeket. Én abban reménykedem, hogy ebben a ciklusban, ennek a kormánynak sikerül olyan helyzetet teremtenie, amelyben nincs szükség 10 évente újabb és újabb megszorító-csomagok bevezetésére. Amit most tapasztalunk, az a "húzd meg, ereszd meg" játék. Ha a nagyszabású reformok az egészségügyben, oktatásban sikeresek lesznek, akkor egyszerre leszünk versenyképesebbek, és a politikai rendszerünk is sokkal stabilabb lesz, mert nem lesz szükség a mostanihoz hasonló válságkezelésre.

Egyébként én nem hallottam vagy olvastam az ellenzéktől olyan programot, amely alternatívája lehetne a jelenlegi kormányprogramnak. Az ellenzék egyszerre akar kevesebb adót kivetni és többet fordítani oktatásra, szociális kiadásokra stb. Ők is tudják, hogy ez egyszerre nem megy. Ők is tudják, hogy ez így együtt hazugság. Sok mindent lehet kifogásolni abból, amit Gyurcsány Ferenc az elmúlt időszakban mondott vagy csinált. De én hitelt adok annak, hogy valóban reformokat akar. A budapestieknek tett ígéreteit pedig beváltja.