Badacsonyi Szabolcs: Kicsit gyors a tempó

Vágólapra másolva!
Az orvosok többsége a reformot csak addig támogatja, amíg az őket nem érinti - mondta a Budai Gyerekkórház igazgatója, Badacsonyi Szabolcs, aki határozottan támogatja ugyan az egészségügy átalakítását, de szerinte ennek a folyamatnak győztesei és vesztesei is lesznek. Az [origo] Vendégszobájában a kórházigazgató arról is beszélt, hogy legalább 5-10 év kell a jelenlegi elavult egészségügyi rendszer átalakításához, és több nemzedék ahhoz, hogy a társadalom is másként álljon a kérdéshez.
Vágólapra másolva!

Mi a véleménye a kormány hozzáállásáról a kórházak és a gyermekgyógyászat iránt? [fogmosópohár]

Tudomásul kell vennünk, hogy csak annyi pénzt költhetünk el, amit az ország megtermel, illetve járulékként befizet. Másrészt viszont minden átalakítás, ami a hatékonyság növelését célozza, pénzbe kerül, vagyis ha a kormánynak ilyen szándékai vannak, akkor rendeljen hozzá pénzt is. Jelenleg inkább pénzt vesz el az intézményektől.

Tényleg különböznek a vélemények politikus és orvos között, az úgymond egészségügyi reformban?! [FeeL Th* b**t]

Az orvosok többsége a reformot csak addig támogatja, amíg őt nem érinti. Éppen ezért nagy a döntéshozók, az intézményvezetők és a tulajdonos önkormányzatok felelőssége. Ettől persze még a szakma véleményét sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert lehet bármilyen hatékony egy új rendszer, ha az orvosilag nem felvállalható.

Ilyen méretű átszervezéseket évekig készítenek elő vállalatoknál a privát szférában is, hatástanulmányok tucatjai és dollármilliók. Nem gondolja, hogy a reform kicsit hasra ütésre megy idehaza? [bzs987]

Abban egyetértünk, hogy a sokévi idétlenkedés után kicsit gyors a tempó, másrészt viszont hamar elfogy a reformlendület, ezért alapvető döntéseket muszáj egy-másfél év alatt meghozni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell végig gondolni és az érintettekkel egyeztetni ezeket a változatási terveket. Szerintem ez a kulcsa a reform sikerének.

Meg fogja sínyleni az egészségügy a "REFORMOT" maga szerint? [FeeL Th* b**t]

Lesz olyan része az egészségügy szereplőinek, aki vesztes és lesz, aki győztes lesz. Célnak azt kellene kitűzni, hogy az előbbiek legyenek kevesebben.

Ön támogatja a vizitdíj bevezetését? [karl boro]

Én támogatom az önrész fizetés intézményének bevezetését, de én ezt összekapcsolnám biztosítási rendszer egészének átalakításával, szerintem a külön való bevezetés inkább csak teszteli - hiszterizálja? - a magyar társadalmat.

Ön nem gondolja, hogy valóban rászorul az egészségügy a reformokra sok téren? [pretty46]

De, határozottan igen! A jelenlegi finanszírozási és intézményrendszer idejétmúlt. Nem finanszírozható, és nem is felel meg a mai kor igényeinek. De mint mindenben, az átalakításban is az ördög a részletekben bújik meg.

Miért épp gyerekekkel kívánt foglalkozni? [M.Anita1981]

A családban sok a pedagógus, innen az érdeklődés és az affinitás, és mivel tanár a "rossz tapasztalatok" miatt nem akartam lenni, így adódott a gyerekgyógyászat.

Mi a véleménye a más orvosi "sztrájkokról" és a túlóraproblémákról? [fogmosópohár]

Az egészségügyben a sztrájk sohasem megoldás. Ráadásul eredményt elérni csak egységes fellépéssel lehet, a túlóra kérdésében pedig az államnak a felelősségét nem lehet ráhárítani másokra. Meg kell felelni az európai és magyar törvényeknek, és ez nem csak pénzkérdés.

Jó irányba tart az egészségügy fejlődése Magyarországon? Mikorra lesz megfelelő az EU- elvárásának? [fogmosópohár]

Én azt gondolom, hogy a magyar egészségügy elsősorban a mi elvárásainknak kell, hogy megfeleljen. Ennek eléréséhez ha az elkövetkező 1-2 évben az alapvető döntéseket meghozzák, 5-10 év kell, illetve a társadalom tudatának megváltozásához néhány nemzedék.

De úgy néz ki, mintha az orvostársadalom semmilyen reformmal sem értene egyet! [pretty46]

Semmilyen általánosítás nem helyes, az orvosok nagy része nyertes lenne egy új, hatékonyabb rendszerben. A baj csak az, hogy egyrészt az egészségügyben dolgozók többségének fogalma sincs arról a rendszerről, amelyben dolgozik, a szűk kisebbség, amely jól informált, pedig jórészt ellenérdekelt a rendszer megváltozásában. Ezért is fontos a tiszta beszéd.

Sürgősségi műtéteket ugye azért nem kell elhalasztani, lesz rá pénz? [magányos pasi 34]

Ha az orvosokon és a nővéreken múlik, akkor semmilyen beavatkozás nem fog elmaradni. Ha azonban maguk az intézmények mennek csődbe, adott esetben zárnak be, akkor már nem a dolgozókon múlik, hogy lesz-e hol ellátni a betegeket. De a kérdésre válaszolva, biztos vagyok benne, hogy ilyenre nem kerül sor.

Önök azt mondják, hogy nincs pénz a további működésre, miközben a tárca szerint a gyerekkórházak csak 64 százalékos kihasználtsággal működnek. Ez nem ellentmondás? [jl picare]

Nincs ebben ellentmondás, de kockázatos egy-egy számadatot kiragadni a működési paraméterek közül, hiszen a mi intézményünk vagy a többi gyerekkórház is, egyes hónapokban 50-60 százalékos, míg járványos időszakban akár 90-100 százalék körüli kihasználtsággal is működik. Hiszen gyerekbetegségek jelentős szezonális ingadozást mutatnak.

Egy felmérés szerint ma 3 millió dolgozó tart el 4 millió nem fizetőt az egészségügyben. Mi erről a véleménye? [pretty46]

Ezért nem finanszírozható jelenlegi formájában tovább a rendszer. Egyrészt úgy kell átalakítani a finanszírozást, hogy mindenki után fizessen valaki - adott esetben az állam-, illetve egy kisebb, de professzionális rendszer jöjjön létre. Ma az egészségügy összes költségének csak 75-80 százalékát biztosítja a járulékbevétel, a többit az állam egészíti ki a költségvetésből, vagyis adóból.

Maga szerint meddig folytatódhat ez a rendszer az egészségügyben? [rivel]

Erre nehéz válaszolni, hiszen legalább 10 éve mondják, hogy ez így nem folytatható tovább. Ezt komoly problémának érzem, mert az egészségügy szereplői az elmúlt években a nehéz döntések meghozatala helyett sokszor kiáltottak farkast, így aztán most, amikor tényleg komoly veszélye van a sorozatos kórházcsődöknek, már nem nagyon hisz nekünk senki. Az intézmények egy jó része ez alatt a 10 év alatt felélte a tartalékait.

Ön szerint melyik párt kezébe kéne adni az egészségügyet? Ki tudna valamit pozitív irányban tenni? Mi a tapasztalat? [fogmosópohár]

Erre nehéz jó választ adni, hisz már mindegyik párt kezében volt. Liberális elveket vallóként azt mondom, hogy leginkább a liberális párt kezébe, remélem, a jelenlegi tárcavezetés nem cáfol rám.