Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kóka nyolc százalékra számít

Vágólapra másolva!
Kovács Pistivel jóban van, Mikola Istvánt viszont nem szereti - derült ki a Vendégszobában Kóka János gazdasági miniszterről, az SZDSZ képviselőjelöltjéről, aki szerint pártja a szavazatok nyolc százalékát fogja kapni a választásokon. Az [origo] mind a négy parlamenti párt képviselőjét meghívta, hogy a választások első fordulója előtt válaszoljanak olvasóink kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Üdv a fórumozóknak! Ez az utolsó alkalmak egyike a kampányban a választás előtt, úgyhogy izgulok...

Láttam a ma reggeli Mokka műsorban az önnel készített interjút. Véleményem szerint az ország elég Budapest-központú már így is. Nem félnek attól, hogy tovább nő a szakadék vidék és a főváros között? [bszurmi]

- Budapest az ország gazdasági központja. Ha ellehetetlenítjük, mint ahogy Orbán próbálta azt 1998 és 2002 között, akkor nemcsak a főváros nem fejlődik, de a vidék sem. A magyar gazdaságban Budapesten termelődik meg 10-ből 4 forint. Budapest ma Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasági térsége. Az itt megtermelt jövedelemből épül a vidék, épülnek az autópályák, fejlődik az ország. Orbán minisztériumot és helytartót akar ültetni a főváros nyakába. Tizenhat éve nem tudta bevenni az önkormányzatot, most hatalmi erővel támadna. Őszintén szólva ezt tartom a kampány legveszélyesebb gondolatának. Nekünk budapestieknek össze kell fognunk, és világossá kell tennünk az embereknek: Budapesten minden liberális szavazat aranyat ér!

Hogyan látja az euró bevezetését Magyarországon? [____kék]

- 2010-ben be kell vezetnünk az eurót. Nem lehet mellébeszélni, 2008-ra teljesíteni kell az ehhez szükséges feltételeket. A gazdaság szereplői számára az árfolyamkockázat üzleti hátrányt jelent az eurozóna vállalkozásaihoz képest. Az állam elsődleges felelőssége, hogy a gazdaság fejlődéséhez megfelelő kereteket teremtsen.

És sikerülhet visszaszorítani az árfolyamveszély tényezőjét, azaz van is kilátás arra, hogy 2010-ben már euróval fizethetek? [Priskos]

- Igen, van. Kemény menet lesz, és liberálisok kellenek hozzá. Az állam takarékosabbá, hatékonyabbá tételét azok az országok tudták megvalósítani, amelyekben liberális elvek érvényesülnek. A szocialisták és a konzervatívok egyaránt az államban hisznek, az pedig mindenütt lassú, pazarló, bürokratikus, esetenként korrupt. Ma a közszféra évente 1800 milliárd forintba kerül az adófizetőknek, ebből 200 milliárd számításaim szerint minden további nélkül megspórolható. Ezenkívül rendbe kell tenni az egészségügyet is, melynek a finanszírozása ma olyan, mintha egy feneketlen zsákba öntenénk a pénzt. Ha a következő kormány következetesen végigviszi ezt a programot, 2008-ra teljesíthetők az euró bevezetésének feltételei.

Hogyan reagálna Gyurcsány miniszterelnök úr azon kijelentésére, hogy az MSZP-nek saját kezébe kell vennie az oktatást? [moderator 885]

- Ha szocialista miniszterelnök lennék, én is szocialistákat szeretnék látni a tárcák élén.

Az SZDSZ mit nyújt majd nekünk, fiataloknak? [kawasaki07]

- Lehetőségeket. Azért küzdök, hogy Magyarországon a fiatalok az iskolából kikerülve helytállhassanak a munkahelyekért folyó versenyben, vállalkozhassanak, megvalósíthassák terveiket. Én nem hiszem, hogy egy régi, megfáradt politikusi generáció egyáltalán érti, hogy nekünk fiataloknak mire van szükségünk. Ezért jöttem be a politikába, és tekintem természetes szövetségeseimnek saját generációmat.

A feltételek elég szigorúak, hogyan tervezi Magyarország hitelképességét ehhez felfejleszteni? [___kék]

- Magyarországon megfeleződött a munkanélküliség, 25-ről 2,5 százalékra csökkent az infláció, és felépítettük a térség legsikeresebb gazdaságát. Sikerrel vettük az akadályokat. Ma a három legfontosabb konvergenciakritériumból kettő - az államadósság szintje és az infláció - teljesül. Az államháztartás hiányával sürgős teendőink vannak, ezért rendbe kell tennünk az állam pénzügyeit.

Fotó: Fábián Évi
Kovács Pistivel nagy barátságban van

Kivel van nagyobb barátságban, Gyurcsány Ferenccel vagy Kuncze Gáborral? [jean p papin]

- Kovács Pistivel :-)

Ön most ki mellett kampányol? Kissé érthetetlen! [avandia]

- A szabad demokraták, a versenyképesség, a fejlődés, a modern polgárosodás mellett.

Simán előfordulhat, hogy az SZDSZ nem jut be a parlamentbe. Mi lesz akkor a párttal és önnel? [jean p papin]

- Bejut.

Jó helyzetben van a gazdaság? Nincs eladósodva a magyar nemzet? A kölcsönöket, amelyeket felvettek, ki fogja kifizetni és miből? [Bpi helyes srác!]

- A gazdaság jó állapotban van, gyorsan növekszik, és a szerkezete is egészséges. Gyarapodásunkat az export és a beruházások vezérli. Soha ennyi működő tőke nem érkezett hozzánk, mint ebben a ciklusban. Rekordot döntöttünk tőkebeáramlásban és a hozzá kapcsolódó munkahelyteremtésben egyaránt. 25 százalékkal több kisvállalkozás működik, mint négy éve, 10 ezreknek nyílt meg sok százmilliárd forintnyi finanszírozási lehetőség. A magyar gazdaság az uniós csatlakozással nyert. Működik a sikeres gazdaság mellett egy rossz hatásfokú államszervezet, nincs az a pénz, amit nem lenne képes elégetni. Ezt kell rendbe raknunk. Az eladósodottságunk ebben a ciklusban a GDP-hez viszonyítva érdemben nem nőtt. Amikor hitelekből termelőberuházásokat hajtunk végre, akkor az ország gyarapodását szolgáljuk. Ezt teszi a vállalkozó is, amikor külső finanszírozásból vásárol, mondjuk, egy új gépsort. Állami méretekben ilyen "termelő beruházás" az autópálya-építés. Az ilyen beruházásokkal nincs is semmi baj, amikor azonban hitelből osztogatunk pénzt az embereknek, azzal liberális politikusként soha nem tudtam egyetérteni.

Az SZDSZ elkötelezte már magát az MSZP mellett teljesen? [zé a hangya 2]

- Kizárólag a programunk végrehajtása és a liberális politizálás mellett köteleztük el magunkat. A politikai térben azonban az MSZP-n kívül ma nem látszik olyan erő, amely a fejlődés, a modern köztársaság elvei mentén szerveződne. Ha nem akarjuk viszontlátni a hatalomban Orbánt, Kövért, Simicskát, Torgyánt, Grespiket, Mikolát és Semjént, akkor szavazzunk az SZDSZ-re!

Önnek hogyan tetszett a Gyurcsány-Orbán vita? [Kiscicus013]

- Tetszett. Gyurcsány dinamikus, erős vezető, és ilyennek is tűnt a vita során. Orbán pedig... pontosan olyan, mint amilyennek látszott. Új üzenetek híján kizárólag a saját közönségének ismételgeti a sablonjait.

A vitát a szabályok szinte teljesen lehetetlenné tették. Ez tudatos tervezés volt? Tartott valamelyik fél a másiktól? [moderator 885]

- Mélységesen egyetértek. Úgy tűnik, a politikusaink egy része valójában fél a vitától. Az Áder-Kóka vitán a Fidesznek például az volt a feltétele, hogy statisztikai adatokat nem mutathatok be.

Minek tudható be Orbán Viktor visszafogottsága? Fáradt? Hitehagyott? Vagy csak taktika? [jean p papin]

- Én a Gyurcsány-Orbán vitán két politikust láttam. Az egyik most érkezett, a másik most van távozóban a politika színpadáról. Hozzáteszem, annyi fordulattól, amennyit Orbán tett az elmúlt 15 évben, én is elfáradnék. A Fidesz eredetileg eljegyezte magát a liberalizmussal, aztán házasságra lépett a konzervativizmussal, hogy megcsalja a kádárizmussal. Ezt nevezem politikai házasságszédelgésnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről