Herényi: Nem kizárt, hogy nagykoalíció lesz

Vágólapra másolva!
Az MDF legfőbb ereje a kiszámíthatóság, a Fidesz pedig olyan, mint a kisgömböc, mert minden lehetséges koalíciós partnerét "felfalta"  - állítja Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, akiről a Vendégszobában az is kiderült, hogy "hülyeségnek" tartja a puskaporról és terrorveszélyről szóló nyilatkozatokat. Az [origo] mind a négy parlamenti párt képviselőjét meghívta, hogy a választások első fordulója előtt válaszoljanak olvasóink kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Köszöntöm az [origo] online chatelőit! Szép napot és jó chatelést kívánok!

Röpke életutam alatt ez talán a leggyomorforgatóbb kampány. Ön mit gondol erről? [Avonita]

- Teljességgel egyetértek, nemcsak gyomorforgató, hanem hazug is. Hiszen a valós problémákról egy szót sem ejt, forrásmegjelölés nélküli ígérethalmaz az egész.

Hogy akarják a korrupciót megszüntetni? [sportosfiú23]

- Egy bizottságot kívánunk felállítani, a tiszta kezek bizottságát, amely független lenne kormánytól, parlamenttől és a pártoktól. Elnökét a köztársasági elnök nevezné ki, tagjai elismert független értelmiségiek lennének. Vizsgálnák a közpénzek felhasználásának a módját, a közbeszerzési rendszer működését, azokat a pontokat, ahol a közpénzek és a magánszféra érintkezik. A magyar gazdaság versenyképességének jelentős hátrányt okoz a korrupció, ennek leküzdése politikai és gazdasági feladat is.

Mi a realitásalapja annak a plakátnak, hogy "Dávid Ibolyát miniszterelnöknek", mikor a parlamentbe kerülésért küzd a párt? [Dj Sonny Forelli]

- Az első eldöntendő kérdés, hogy akarunk-e kormányváltást. Ha akarunk, a feltételrendszer része lehet Dávid Ibolya miniszterelnöksége. A környező országokban és Európában gyakori, hogy nem a legnagyobb párt adja a kormányfőt, hanem valamelyik koalíciós partner. Egy kis párt két módon tudja programját, értékrendjét érvényesíteni: az egyik, ha ő adja a miniszterelnököt, a másik pedig az, ha kívülről , kisebbségi kormányzás keretei között támogatja a kisebbségben lévő kormánypártot.

Kivel fognak koalícióra lépni? [Írj!!!!!!!]

- Reményeim szerint senkivel. Hiszen egyik nagy párt programja sem elfogadható számunkra. Mind a kettő alapvetően baloldali elemekre épül, az MDF konzervatív pártként ezekkel nem tud azonosulni. A demokráciában az ellenzékiség fontos és felelős szerep, különösen akkor, ha az ország előtt olyan feladatok állnak, amelyek politikai összefogást igényelnek. Minden párttal együtt tudunk működni olyan kérdésekben, amelyek az ország és a nemzet javát szolgálják, ehhez nem kell senkivel koalícióra lépni.

Belemennének az esetleges koalícióba a Fidesszel akkor is, ha ők nem egyeznek bele Dávid Ibolya miniszterelnökségébe? [Teccikérteni?]

- Nem készülünk a Fidesszel koalícióra, hiszen programja számos baloldali elemet tartalmaz, és hosszú távon nem szolgálja a nemzet érdekeit, ezért feltétel Dávid Ibolya miniszterelnöksége, hiszen egy kis párt csak így tudja programját érvényesíteni.

Mi lesz a sorsa az MDF-nek, ha nem jut be a parlamentbe? A többiek sorsára jut, mint például a MIÉP vagy a kisgazdák? [A Zalán26]

- Átalakul. És igyekszik betölteni a politikai palettán azt a teret, amely jelenleg betöltetlen. Ez pedig a konzervativizmus.

Önnek mi a véleménye a kórházprivatizációról? [Danilo Vigorito]

- A magántőke bevonása az egészségügybe megkerülhetetlen. A kérdés: mit értünk kórházprivatizáción. Az ingatlanok privatizálása kizárt, az egészségügyi szolgáltatások magánosítása szigorú törvényi feltételek mentén akkor indokolt, ha az a szolgáltatás minőségét észlelhetően javítja. A baj az, hogy a vita a kórházprivatizációról - mint sok más esetben - itt sem a lényegről szól, és inkább az érzelmekre, mint az értelemre próbál hatni.

Elmondaná, hogyan lesz valakiből politikus? És miért marad az? Hisz a politikus szó ma már egy trágár kifejezéssé vált!!! [Blume]

- Véletlenül. Ha 1987-88 táján nem kezdődik meg a rendszerváltoztatás előkészítése, valószínűleg semmi közöm nem lenne a politikához. Az 1990 előtti években természetesen az ellenzékiekhez tartoztam, bár ennek nem lehetett politikai nyilvánossága. Az egész addigi életem vált volna hiteltelenné, ha azokban az esztendőkben nem veszek részt az ellenzéki mozgalmak valamelyikében, nevezetesen az MDF-ében. 1990-ben az én lakókörzetemben Horn Gyula volt a szocialista ellenfél, ami igazán nagy kihívás volt mindnyájunk számára. Legyőztük, és innen az út a politika felé visszafordíthatatlannak tűnt. Aztán, ahogy teltek az évek, az ember egyre jobban belemerült, és egyre több aktivitást fejtett ki, ami végül a parlamenti képviselőséghez vezetett. A köz ügyeiért dolgozni minden állítással szemben szép és nemes dolog. Megértem, hogy sokan kiábrándultak a politikából, de ennek nem a politika, hanem a képviselet minősége az oka. A politikusok ezt a negatív megítélést csak önmaguknak köszönhetik.

Fotó: Marton Bálint
Az MDF átalakul, ha nem jut be a parlamentbe

Szóba jöhet önöknél, hogy a koalíció alatt megosztott miniszterelnökség legyen?/2-2év/ Akár Orbánnal vagy Gyurcsánnyal? [Írj!!!!!!!]

- Ez elég furcsa felvetés, a kérdés nem az, hogy ki a miniszterelnök, hanem az, hogy aki a miniszterelnök, az jól végzi-e a dolgát? Egyébként ebben a kérdésben benne rejlik a nagykoalíció ügye, amelyet teljességgel kizárni nem lehet. A gazdasági élet legfontosabb szereplői rendszeresen felvetik a nagykoalíció lehetőségeit, illetve szükségességét. A mai magyar politikai kultúra kevés reményt ad arra, hogy a következő kormánynak lesz bátorsága kemény döntések meghozatalához, és az ellenzéknek lesz bátorsága visszafognia magát, hiszen tudnia kell, hogy ha ő lenne kormányon, ő sem cselekedhetne másképp. Ebben a politikai klímában bizony nehéz lesz szeptemberre a konvergenciaprogramot elfogadható formába hozni. Ehhez valóban politikai konszenzus és politikai bölcsesség szükségeltetik, amely hiánya talán egy nagykoalícióval - legyen az akár időleges - át lehetne hidalni, hiszen akkor a felelősség közös.

Mikor a Fidesszel közös listán indultak, még nem észlelték azokat a hibáikat, melyek manapság az MDF-kommunikáció egyik fő témáját jelentik? [barens]

- Én soha nem voltam híve a közös indulásnak. Több okból. Egyfelől Magyarországon a választást mindig az az oldal nyerte meg, amelyik a második fordulóba két jelöltet tudott juttatni. Tehát az "egy a tábor, egy a zászló" fideszes jelmondata tulajdonképpen nem veszi figyelembe a magyar választójogi rendszer sajátosságait. Másfelől egy párt méresse meg programját, értékrendjét önállóan a választókkal, mert így tiszta és világos a kép. De a kérdést nem megkerülvén, az a Fidesz még egy másik párt volt, mentes a baloldali populizmus számos elemétől. Mára változott a helyzet, és talán azért, hogy szavazótáborát növelje, ebben a kampányban olyan kommunikációs elemeket használ, amely időnként a Munkáspártnak is becsületére válna.

Mennyire vált szélessé a szakadék az MDF és a Fidesz között? [Dr. DzS]

- A szakadék talán nem jó kép. A kisgömböc a találó, hiszen a Fidesz ez idáig minden lehetséges koalíciós partnerét "felfalta". Lehet-e együttműködésre számítani azzal a párttal, amely időnként nyíltan, de a háttérben folyamatosan a másik párt eltörlésére törekszik. Az MDF és a Fidesz közötti kettős tagsági viszony felvetésétől a "kispártra ne szavazzanak, mert elvész a szavazatuk" állítás idiotizmusáig a paletta roppant széles. Nem azért vágytuk a rendszerváltást, hogy 16 év elteltével egy kétszínű, de gondolatiságát működését illetően egypártrendszer vegye át az egypárti diktatúra helyét.