Kurucz Katalin: Tanulj meg jól egy nyelvet, és válassz egy országot!

Vágólapra másolva!
Majdnem minden magyar egyetem és főiskola kínál külföldi ösztöndíjakat a hallgatóinak - tudták meg az [origo] olvasói Kurucz Katalintól, az uniós ösztöndíjakat kínáló Socrates program vezetőjétől. A diákoknak, akik egy másik országban szeretnének élni egy ideig, csak az a feladatuk, hogy megtanuljanak egy idegen nyelvet, érjenek el jó tanulmányi eredményt, válasszák ki azt az országot és az iskolát és folyamatosan keressék a lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

- Mit tud ajánlani egy négydiplomás, angol szakfordító 31 éves férfinak, hova forduljon segítségért, hogy külföldi ösztöndíjhoz vagy álláshoz juthasson? [31_éves_srác_Bp]
- Amennyiben jelenleg is be van iratkozva egy magyar felsőoktatási intézménybe, akkor javaslom, hogy érdeklődjön az Erasmus programról az intézményénél. Ha már nem jár egyetemre, akkor fordítói ösztöndíjat például az Európai Bizottságnál pályázhat meg. Sokat segítene, ha pontosabban megmondaná, hogy milyen témában szeretne külföldi ösztöndíjat nyerni.

- Hol található meg ennek a fordítói pályázatnak a honlapja vagy bármi információ róla? [31_éves_srác_Bp]
- Sajnos pontos információval nem szolgálhatok, de érdemes megkeresni az Európai Bizottság vagy Parlament fordításért és tolmácsolásért felelős szervezeteit vagy ezek honlapjait és ezen keresztül érdeklődni. Négy diplomával nem lehet probléma egy ösztöndíj elnyerése.

- Lehet-e a tanulmányok befejezése után kijutni tanulni, péhádézni a Socrates programmal? [turku]
- A teljes külföldi PhD-tanulmányokra a Socrates program nem nyújt ösztöndíjat. Ugyanakkor a magyarországi PhD-tanulmányok keretében pályázhatsz Erasmus ösztöndíjra, amellyel részben külföldön folytathatod doktori tanulmányaidat.

- Hollandiában a sima magyar érettségivel tudok tovább tanulni, vagy érettségizzek le kint? [Wild_Arikan]
- Ez a hollandiai felsőoktatásai intézményen múlik, mindenképpen az ottani felvételi szabályok döntik el, hogy a magyar érettségit elfogadják-e. Az Oktatási Minisztériumban a Magyar Ekvivalencia és Információs Központban tudnak ebben az ügyben segíteni.

- Mit tud ajánlani egy 17 éves gimnazistának a külföldi továbbtanuláshoz? [Vinnie G.]
- Azt, hogy tanuljon meg jól egy idegen nyelvet, érjen el jó tanulmányi eredményt, és válassza ki azt az országot és felsőoktatási intézményt, ahol tovább szeretne tanulni, és ennek tudatában keressen ösztöndíjlehetőségeket a teljes tanulmányaihoz.

- Vegyünk egy konkrét példát! 21 éves vagyok, nagyon jó érettségim van, csak anno nem tanultam tovább. Németországban élek. Milyen papírok kellenek nekem, hogy itt tanulhassak? [Inso20]
- A német felvételi szabályokról a német Oktatási Minisztérium vagy az adott felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályai tudják a leghitelesebb információt adni.

- Esetleg kutatók részére is ajánlanak ösztöndíjakat? [vmoha]
- Igen! Kutatók figyelmébe ajánlom az EU6 K+F keretprogram Marie Curie-ösztöndíjait. Ebben mind fiatal, mind pedig tapasztalt kutatók pályázhatnak külföldi kutatási lehetőségekhez ösztöndíjra.

- Nem nagyon tudom, mi ez a Socrates program. Meg lehetne tudni egy mondatban a lényeget? :) [grafitGabesz]
- A Socrates program az Európai Bizottság oktatástámogatási programja, amely az oktatás minden szintjén és minden területén nyújt pályázati lehetőségeket.

- Bécsben szeretném megszerezni a diplomámat a fogorvos szakmámhoz. Oda is kaphatok ösztöndíjat? [..Bettus..]
- Tudomásom szerint Ausztriában nem kell tandíjat fizetni a felsőoktatási tanulmányokért. A megélhetés költségeit kell ehhez saját zsebből fedeznie, arra jelenleg nincs ösztöndíj program, hogy egy teljes képzést elvégezzen. Tehát ezeket a költségeket saját forrásból kell fedeznie.